Güncelleme Tarihi:
MEB tarafından yapılan açıklamada “İlkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıflarda sınav uygulaması bulunmuyor. Öğrencilerimiz, birinci dönemde olduğu gibi yüz yüze eğitim, canlı ders ve/veya TRT EBA televizyonundaki yayınları takip ve derse olan ilgilerine göre kişisel, sosyal ve akademik gelişimlerini destekleyecek şekilde öğretmenleri tarafından değerlendirilecek” denildi. İlkokul 4’üncü sınıf ile ortaokul öğrencileri içinse ikinci dönem derslerinin sınavla değerlendirilmesi durumu, öğrencilerin tercihine bırakıldı.
SINAVA KATILIP KATILMAMAK ÖĞRENCİNİN TERCİHİNDE
Açıklamaya göre ikinci dönem sınav notu olan öğrenciler için:
- Bu sınavlar geçerli olacak ve e-Okul sistemine işlenecek. Sınavı yapılan derslerden başka bir sınav yapılmayacak.
- Bu öğrencilere istemeleri hâlinde ikinci bir sınav yapılıp puanlarını yükseltme fırsatı verilecek.
- Bu öğrencilere ayrıca tercih hakkı sunulacak olup istemeleri hâlinde sadece birinci dönem notlarıyla değerlendirilmeleri sağlanacak ve bu öğrencilere başka herhangi bir ölçme ve değerlendirme uygulaması yapılmayacak.
İkinci dönem sınav notu olmayan öğrenciler içinse;
- İkinci dönem sınavlarına katılıp katılmama durumunda öğrencilere tercih hakkı sunulacak. Sadece isteyen öğrenciler için sınav yapılacak.
- İkinci dönem sınavlarına katılmak istemeyen öğrencilerin sadece birinci dönem notlarına göre değerlendirilmeleri sağlanacak ve bu öğrencilere başka herhangi bir ölçme ve değerlendirme uygulaması yapılmayacak. Veliler, tercih ettikleri seçeneği 26 Mayıs’a kadar öğrencilerin kayıtlı bulunduğu okul müdürlüğüne yazılı olarak ya da e-posta başvurusuyla bildirmeleri gerekiyor.
KRONİK HASTALIĞI OLAN ÖĞRENCİLERE İZOLE ORTAM
Açıklamanın tamamı ise şöyle:
“İlkokul 4. sınıf ve ortaokul öğrencilerinin ölçme ve değerlendirme uygulamalarına yönelik bu düzenlemenin diğer ayrıntıları şu şekilde:
Seçmeli dersler dâhil bütün derslerden sadece bir sınav notu karneye yansıtılacak.
Sınavlar okul ortamında ve yüz yüze yapılacak.
Öğrencilerin sınavları 2020-2021 eğitim öğretim yılı ikinci dönem başından 26 Mart’a kadar işlenen konu ve kazanımları kapsayacak şekilde, 18 Haziran’a kadar planlanarak uygulanacak.
Farklı bir ilde bulunmaları durumunda öğrenciler, sınavlara bulundukları yerlerde aynı okul türündeki okullarda girebilecekler. Bu kapsamda, okulların gerekli hazırlık ve planlamaları yapabilmeleri için öğrenci velileri, 26 Mayıs’a kadar taleplerini bulundukları ildeki ilgili okul müdürlüğüne bir dilekçe ile iletecek, öğrencilerin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünü de bu konuda bilgilendirecek.
Yurt dışında bulunan ve sınavlara bulunduğu ülkede katılmak isteyen öğrenciler, bulunduğu yerin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu/Konsolosluğu eğitim müşavirliği/ataşeliğine başvurabilir.
Kendisinde veya birlikte kaldığı aile bireylerinde herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunan öğrenciler, okul içinde uygun bir zamanda ve izole bir ortamda sınava alınacak.
Yatılı bölge ortaokullarında kayıtlı olan ve eğitim öğretim sürecini uzaktan eğitim yoluyla takip eden öğrencilerin, sınav tarihlerinin olduğu günlerde pansiyon kapasitesi, ulaşım şartları ve hijyen koşulları dikkate alınarak pansiyonda konaklayabilmeleri sağlanacak."
MERAK EDİLENLER
Sınavlar ilişkin merak edilenleri MEB resmi internet sitesinde şu şekilde yayınlandı:
1. İlkokul 1, 2, 3. sınıf öğrencisiyim, okulda sınava girecek miyim?
Merhaba, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerimiz için sınav yapılmayacak. Ders etkinliklerine katılım durumunuz öğretmeniniz tarafından değerlendirilerek karne notunuz belirlenecek.
2. İlkokul 4. sınıf öğrencisiyim, okulda sınava girecek miyim?
Merhaba, ilkokul 4. sınıf öğrencilerimiz;
Bu durumlardan hangisini tercih ettiğiniz velinizin 26 Mayıs 2021 tarihine kadar okul müdürlüğüne yazılı veya e-posta yoluyla yapacağı bildirime bağlı olacak.
3. Ortaokul 5, 6, 7, 8. sınıf öğrencisiyim, okulda sınava girecek miyim?
Merhaba, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz;
Bu durumlardan hangisini tercih ettiğiniz velinizin 26 Mayıs 2021 tarihine kadar okul müdürlüğüne yazılı veya e-posta yoluyla yapacağı bildirime bağlı olacak.
4. Ortaokul 5, 6, 7, 8. sınıf öğrencisiyim, kaç tane sınav olacağım?
Merhaba, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz eğitim öğretim yılı sonuna kadar her dersten sadece bir kez sınava girmiş olacak.
5. Ortaokul öğrencisiyim, seçmeli derslerden sınav olacak mı?
Merhaba, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz seçmeli dersler de dahil olmak üzere tüm derslerden istemeleri halinde sınava girecek ve sadece bir sınav puanı karneye yansıtılacak.
6. Müzik, beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar gibi derslerden sınav olacak mı?
Merhaba,ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz istemeleri halinde zorunlu ve seçmeli tüm derslerden sınava girecek.
7. Uzaktan eğitime geçmeden önce okulda sınav olmuştuk. Başka sınav olacak mıyım?
Merhaba, eğer 17 Mayıs 2021 tarihinden önce sınava girdiyseniz tekrar sınava girmenize gerek yok.
8. İstediğim dersten sınava girmeyebilir miyim?
Merhaba, hangi ders veya derslerden sınava girmek istediğinizi velinizin 26 Mayıs 2021 tarihine kadar okul müdürlüğüne yapacağı başvuru sırasında belirtmeniz gerekiyor.
9. Bu dönem daha önceden katıldığım sınavdan düşük puan aldım. Puanımı yükseltme şansım var mı?
Merhaba, eğer 17 Mayıs 2021 tarihinden önce girmiş olduğunuz bir sınavdan düşük puan aldıysanız velinizin 26 Mayıs 2021 tarihine kadar okula başvurması halinde tekrar sınava girebilirsiniz. Ancak karneye sadece bir sınav puanınız yansıtılmış olacak.
10. Sınavlar okulda ne zaman yapılacak?
Merhaba, sınavlar okulda 18 Haziran 2021 tarihine kadar yapılmış olacak.
11.Sınavların süresi olacak mı? Kaç soru sorulacak?
Merhaba, bir sınav süresi 40 (kırk) dakika olacak. Sınavlarda çıkacak soru sayısı ve soru türü dersin öğretmeni tarafından belirlenecek.
12. Sınavlarda hangi konulardan soru çıkacak?
Sınavlarda ikinci dönemin başından 26 Mart 2021 tarihine kadar işlenen konulardan soru sorulacak.
13. Karantinadayım, sınava giremezsem ne olacak?
Merhaba, sizde veya birlikte kaldığınız aile bireylerinizde herhangi bir kronik rahatsızlık varsa, okul içinde uygun bir zamanda ve izole bir ortamda sınava alınacaksınız. Herhangi bir nedenle sınavlara katılamazsanız ilgili ders öğretmeninin belirleyeceği tarihte sınava alınacaksınız.
14. Proje çalışması zorunlu mu? Her dersten proje notu olması gerekiyor mu?
Merhaba, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğrencilere ders yılında istedikleri ders veya derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde öğretmen rehberliğinde en az bir proje hazırlatılır. Proje çalışması alıp tamamlamayan öğrencinin proje notu sıfır olarak değerlendirilir.
15. Yatılı bölge ortaokulu öğrencisiyim. Sınav günü pansiyonda kalabilir miyim?
Merhaba, sınav tarihlerinin olduğu günlerde pansiyon kapasitesi, ulaşım şartları ve hijyen koşulları dikkate alınarak pansiyonda konaklayabilmeniz sağlanacaktır.
16. Uzaktan eğitim nedeniyle okulumun olduğu ilden farklı bir ilde bulunuyorum. Sınav olmak için kayıtlı olduğum okula gitmek zorunda mıyım?
Merhaba, şehir dışında iseniz sınavlara bulunduğunuz yerdeki aynı okul türündeki bir okulda girebilirsiniz. Bunun için velinizin 26 Mayıs 2021 Çarşamba gününe kadar talebinizi bulunduğunuz ildeki ilgili okul müdürlüğüne bir dilekçe ile iletmesi ve öğrenim gördüğünüz okul müdürlüğünü de bu konuda bilgilendirmeniz gerekiyor.
17. Öğretmenim ders etkinliklerine katılım puanımı nasıl verecek?
Merhaba, yüz yüze eğitim, canlı ders ve/veya EBA TV'yi takip durumunuza ve derse olan ilginize göre öğretmeniniz tarafından gerekli değerlendirme yapılacak.
18. Bir dersten kaç tane ders etkinliklerine katılım puanı alacağım?
Merhaba, her bir dersin haftalık ders saati sayısı 2 ve daha az olanlara 2 (iki), haftalık ders saati sayısı 2'den fazla olanlara ise 3 (üç) defa ders etkinliklerine katılım puanı verilecek.
19. Proje ödevlerimi öğretmenime nasıl teslim edeceğim?
Proje ödevleri öğretmenlere okul ortamında teslim edilebileceği gibi gerektiğinde dersin özelliğine göre canlı ders ve çevrim içi diğer (e-posta vb.) ortamlarda sunulabilecek.