Krep, her ne kadar tatlı tarifleriyle özdeşlemiş olsa da yan yana geldiği tuzlu lezzetlerle de davet sofralarında göz dolduruyor. Krepin en doyurucu ve en lezzetleri tariflerinden birini derledik: Krepte rulo pilav. İşte, krepte rulo pilav için gerekli malzemeler ve yapılış aşamaları...
#Krep Nasıl YapılırKulağa çok tuhaf gelebilir ama meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, bal peteğinden, baloncuklardan, deliklerde korkan ya da rahatsızlık duyan insanlar var. Tripofobi yani delik fobisi denilen bu durumu yaşayan insanların sayısı hiç de azımsanamayacak ölçüde. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#DelikSiz hiç meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, tohumlu ekmeklerden, bal peteğinden, baloncuklardan korkan ya da rahatsızlık duyan birilerini tanıyor musunuz? "Çileğin üzerindeki noktalardan kim korkar?" demeyin. Halk arasında pek iyi bilinmese de tripofobi yani delik fobisi, insanların yüzde 10-15’inde görülüyor. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#SağlıkHiç bilmediğiniz bir yere gittiğinizde dereleri ve nehirleri takip edin. Çünkü o bölgenin biyolojik ve kültürel zenginliği genelde oralarda bir yerlerdedir. Eğer Avrupa’nın doğasını keşfetmek ve ilham alacağınız bir maceraya atılmak istiyorsanız rotanız Ren Nehri’nin geçtiği güzergâh olmalı. Heidelberg, Strazburg ve Colmar’ı içine alan bölgeye yolunuzu mutlaka düşürün.
#SeyahatLimondan turşu yapıp et veya tavuk yemeklerinde kullanabilir, portakallı ve turunçlu makaronlar hazırlayabiliriz. Misket limonu tartlara, greyfurtsa roka, bebek ıspanak ve kırmızı soğanlı salatalara çok yakışıyor. Kurabiyeden ceviche’ye, krepten yahniye; hemen her şeye katmayı çok sevdiğim narenciye çeşitleriyle neler hazırlıyorum, mutfağıma buyurun!
#LimonŞu sıralar hemen herkesin çocuğu hasta! Çocukların bağışıklığını güçlendirmek içinse sağlıklı beslenme çok önemli. Tavuk suyu ekleyip çektirerek pişirince ya da üzerine tarhanadan sos yapınca makarna, anneler için besleyici hale gelen kurtarıcı bir yemeğe dönüşüyor. Gizem’le Melis faydalı besinleri çocuklarına nasıl yedirdiklerini anlattı. Siz değerli okurlarımızdan da benzer öneriler, tüyolar bekliyorlar...
#Çocukİster krepten yapıp yağda kızartın, ister hazır yufkayla sarıp fırında pişirin. Bu sıcak günlerin en pratik öğünleri benim için ‘avcı’sından çiböreğine, hatta hamursuz pişen türlü versiyonuna çeşit çeşit yaz börekleridir... Günün her saatinde, çocuklara veya misafirlere sunabileceğiniz bu tariflerimi kabak, patlıcan gibi sevdiğiniz mevsim malzemeleriyle dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.
#Yaz BöreğiSözlüklerde ‘kabakla yapılan, kızartılarak pişirilen’ bir yemek olarak tarif edilse de Akdeniz mutfağının bu güzel lezzeti bir tekniktir aslında... Sadece kabakla değil, her türlü sebzeyle yapılır; bölge bölge adı değişir: Gaziantep’te taze sarımsaklı ve soğanlısı ‘öcce’ olur, Karadeniz’de hamsilisi ‘hamsi kuşu’, Ege’de yabani otlarla pişirileni makbuldür; bizim evde de ahtapotlusu...
#MücverMart ayında Seyhan belediyesinin davetiyle 8 Mart Kadınlar günü için Adana ‘ ya gittim. Adana ‘da harika bir kurabiye eğitimi gerçekleştirdik bu özel gün için.. Adana ‘ya eğitim vermek için defalarca gittim aslında, orada çok fazla öğrencim oldu. Ve çok sevdiğim arkadaşlarım. Her gittiğimde tabiri caizse ölüyorum mutluluktan. Hava alanında Canım Betül karşılıyor beni, sabah ciğer ve uykuluk ile kahvaltı yapıyoruz falan, öyle bir mutluluktan bahsediyorum. Dedim ya, o kadar çok gidip geldim ki Adana ‘ ya ama ilk defa bu gidişimde taş kadayıf yedim.. Seramik sanatçısı, Canım Burcu sayesinde... Sıcak, çıtır çıtır, içi cevizli, tam kıvamında şerbetiyle nefis bir taş kadayıf yediriyor bana, çocukluğunun tatlıcısında.. Ve bir kez daha kabul ediyorum. Adana benim cennetim... Taş kadayıfı İstanbul ‘a döndüğümde mutlaka denemeliyim diye aklımın bir köşesine not ettim. Mutlaka deneyin, bana güvenin pişman olmayacaksınız, söz veriyorum. Şef sözü !
#Taş KadayıfHindi fümeli bir sandviç yaparken ekmeğin arasına mayonez yerine süzme yoğurt sürebilir, yemek yapmak zor geliyorsa sebzeli smoothie’lerle günlük vitamin ve posa gereksinimini kolaylıkla karşılayabiliriz. Kahvaltılık gevrekler evet, yulaf içerikli ama bir o kadar da şekerli. O halde neden kendi yulaf kâsemizi yapmayalım? Daha sağlıklı bir yaşam için sizlere 9 pratik önerim var.
#Sağlıklı BeslenmeKış aylarının sevilen meyvesi muz faydalarının yanında lezzetli tarifleriyle de sıklıkla sofralarımızda yer alıyor. Ekranların sevilen yarışması Gelinim Mutfakta'da gelinlerin hünerlerini sergilediği muz lokması hanımlar tarafından aranan tarifler arasında yer aldı. Peki, muz lokması nasıl yapılır? İşte Gelinim Mutfakta muz lokması tarifi ve yapım aşamaları...
#Muz LokmasıBrunch kelimesi, son zamanlarda çok sık kullanılan ve çok merak edilen kelimeler arasında yer alıyor. Öğle kahvaltısı şeklinde de özetleyebileceğimiz bir kavram olan brunch, hafta sonlarının vazgeçilmez etkinliğidir. Özellikle de çalışan ve sabahları erken saatlerde kalkan kişilerin, en çok sevdiği hafta sonu etkinliğidir. Brunch nedir, ne anlama gelir sizler için derledik.
Cizleme, mayalı ve mayasız iki şekilde de yapılabilen krep benzeri bir hamur işidir. Çay saatlerinde ve kahvaltı sofralarında özellikle peynir, reçel ile damak çatlatan bir lezzete dönen cizleme nedir, nereye ait, nasıl yapılır merak ediyorsanız, evde kolay cizleme tarifini paylaşıyoruz.
#CizlemeKrep, kahvaltı sofralarına renk katan nefis bir lezzet. Tadı ve kıvamıyla sık sık tercih edilen krep, akşam yemeklerinde de tercih edilebilir. Tatlı ya da tuzlu olarak tüketebileceğiniz bu nefis tarif, favorilerinizden biri haline gelecek. Peki, krep nasıl yapılır? İşte kahvaltıların vazgeçilmezi krep tarifi...
#Krep TarifiFransız tatlılarının dünya mutfağında özel bir yeri vardır. Pain au Chocolat, crème brûlée, mille feuille (Napoleon), eklerler, makaronlar… Bunlar arasından mutlaka damak zevkinize uyan bir tanesini bulabilirsiniz. Peki, 750 yıllık geçmişiyle adeta bir sanat eseri olan bu tatları evlerinizde de yapabilmek güzel olmaz mıydı? Haydi evde kolayca hazırlayabileceğiniz en lezzetli Fransız tatlılarına bir göz atalım…
#Fransız TatlılarıGluten bir protein ailesidir. Birçok tahıl gluten ailesi proteinleri içerir. Bu tek bir protein değildir. Bir ailedir. Buğdayın, arpanın, çavdarın, kinoanın, pirinçin, çiğ karabuğdayın içinde vardır. Bu bir kategorize etme şeklidir. Bu protein ailesi içinde bir alt aile vardır ki bu da insanlar için toksiktir. Toksik olanlar arpa, buğday ve çavdarda bulunur.
#Glutensiz BeslenmeHafta sonu kahvaltı masalarının olmazsa olmazı krepler uzun zamandır hayatımızda. En çok tatlı olarak hazırlandığı düşünülse de sebzeli ve etli gibi bol doyurucu ara sıcak bir aperatif olarak da tüketiliyor. Bugün vereceğimiz tarif ise tavuklu, mantarlı ve peynirle lezzeti katlanmış sıcak krep tarifi...
#Tavuklu Mantarlı Krep Tarifi