Dolandırıcılar yöntem değiştirmeye devam ediyor. Dönemsel olarak farklı oltalama yöntemleri kullanan dolandırıcılar, kullanıcıların bilgilerini elde etmek için bu kez E-Devlet adını kullandı. Peki, GZBBKLR DER nedir, ne demek? İşte, o detaylar
#GZBBKLR DERKredi kartı kullanıcılar yılsonunda belirli bir miktar aidat ödemesi gerçekleştirmektedir. 18 yaş itibari ile kullanılan kredi kartları kişiye yönelik çıkmaktadır. Her kartın ayrı özelliği ve ayrı aidat fiyatlandırması bulunmaktadır. Kredi kartına verilen aidat ödemelerini geri almak isteyen kişiler ise tüketici haklarına başvurarak bu ödemenin geri verilmesi hakkında talep oluşturmaktadır. E-devlet üzerinden de kişiye ait kredi kartı bilgileri ile geri aidat ödeme işlemleri başlatılmaktadır. Kredi kartı yıllık aidat nasıl geri alınır ve süreç nasıl ilerler detayları ile derledik.
Ticaret Bakanlığı, bakanlığın ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarının isim ya da logoları kullanılarak ‘kredi kartı aidatlarının iadesinin yapıldığı’ yönünde bazı sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlara karşı vatandaşları uyardı.
#GazetehaberleriTicaret Bakanlığı, Bakanlığın ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarının isim ya da logoları kullanılarak "kredi kartı aidatlarının iadesinin yapıldığı" yönünde bazı sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlara karşı vatandaşları uyardı.
#Kredi KartıKoronavirüs sonrasında normalleşme sürecine geçildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da finansal kurumlara, müşterilerine kolaylık sağlayacağı konuları 11 maddelik liste halinde bildirdi. Listede, ‘Öteleme taleplerini karşılayın, kredi limitlerine bloke koymayın, kredi kartı aidat tahsilatını erteleyin, kredi kartı limitlerini kısıtlamayın, mevzuat harici kurallar getirmeyin’ gibi başlıklar yer alıyor.
#GazetehaberleriTicaret Bakanlığı, "Düzenleme gereği kredi kartlarından kart aidatı alınabilmekte olup, resmi kurum ya da e-devlet logosuyla kredi kartı aidatlarının iadesinin yapıldığını iddia eden sosyal medya hesaplarına itibar edilmemesi, vatandaşlarımızın bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olması gerekmektedir" açıklamasında bulundu.
#Son DakikaTüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, tüketiciyi istismar etmek isteyen belli bir kesimin, popüler sosyal medya platformlarında Cumurbaşkanlığı forsu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Ticaret Bakanlığı gibi kurumların logosunu kullanarak "kredi kartı yıllık aidatları geri alınıyor" gibi reklam verdiğini belirterek, bu tür reklamların ortak amacının, tüketicilerin kredi kartı bilgilerini ele geçirmek olduğunu söyledi.
#Kredi Kartıİstanbul’da, kurdukları çağrı merkezinden kredi kartı aidatlarının iade edileceği ya da ödenmemiş sigorta poliçelerinin olduğu söylenerek icra takibiyle korkutulan binlerce kişiyi 1 milyon TL dolandıran çete çökertildi. Çetenin 2 milyon TL’lik vurgunu da önlenirken, çete elebaşı Aziz Tarhan K.’nın vurgun paralarıyla lüks bir yaşam sürdüğü, daha önce 2 gece kulübünün de ortağı olduğu belirlendi.
#Çağrı Merkezi DolandırıcılığıTürkiye, banka ve kredi kartlarında kendi ödeme yöntemini hayata geçirmek için düğmeye bastı. MasterCard ve Visa’ya rakip olması beklenen ‘milli’ ödeme yöntemi ‘TROY’ da (Türkiye Ödeme Yöntemi) sona gelindi. 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren Türkiye kendi ödeme yöntemini kullanmaya başlayacak.
#Kredi KartıBankaların hizmet gelirleri ile kredilerden aldıkları ücret ve komisyonlar 19 milyarı aşarken, vatandaş hakem heyetlerine en çok bankaları şikayet için başvurdu. 2012 yılında 263 bin kişi banka şikayetiyle hakem heyetine koşarken, bu yıl yapılan şikayetlerde adeta patlama yaşandı. Yılın ilk 4 ayında hakem heyetine yapılan başvuruların yüzde 68'i yani 135 bini bankalardan kaynaklandı. Başvurular aynı hızla devam ederse, yıl sonunda yapılan şikayet başvurusu sayısının 300 bini geçeceği tahmin edildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bankaların ücret, komisyon ve hizmet gelirlerinin, işletme giderlerini karşılama oranının geçen yıl itibariyle yüzde 63.9 olduğunu, bu durumun bankaların söz konusu gelirlerden neden vazgeçmediğini açıkça gösterdiğini söyledi.
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bankaların tüketicilerden aldıkları faiz dışı ücret ve komisyonların rakamlarını açıkladı. Bakanlık, kredi kartı üyelik ücretinin alınıp alınmayacağına ilişkin tartışmaları sona erdirecek bir formülü de kamuoyu ile paylaştı.