Süleyman Aslan: Yatırım giderleri kısa vadede cari açığı artırır

Güncelleme Tarihi:

Süleyman Aslan: Yatırım giderleri kısa vadede cari açığı artırır
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2012 15:55

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, Türkiye'nin yatırım sürecinin başında olduğunu, yatırım giderlerinin de kısa vadede cari açığı artırıcı etki yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Halkbank ve Denizli Sanayi Odası (DSO) arasında oda üyelerine uygun vade ve faiz oranlarıyla finansman desteği sağlanmasına yönelik kredi protokolü törenle imzalandı.

Aslan, Halk Bankası'nın 74 yıldır küçük ve orta ölçekteki işletmelerin yanında olduğunu, bunun ekonominin zor dönemlerinde de sürdüğünü ifade etti.
Küresel ekonomide 2008 yılında yaşanan ve finansman imkanlarının daraldığı sıkıntılı süreci hatırlatan Aslan, şunları söyledi:

“Biz hep dik durduk. Güneşli günlerde verdiğimiz şemsiyeyi yağmurlu günde geri almadık. Yaptığımız faaliyetlerle bunu ispat ettik. O dönemde kullandırılan kredilerin önemli bir kısmı Halk Bankası tarafından verildi. Halk Bankası'nın o dönemdeki pozitif duruşunun bankaya ve sanayiciye önemli katkısı oldu. Biz bu pozitif tutumumuzu sürdürüyoruz. Yurt içinde yurt dışında temin ettiğimiz fonları, kredileri reel sektörün hizmetine sunuyoruz.”

Cari açık sorunu

Aslan, cari açık sorununa da değindiği konuşmasında, bu sorunun bir nedeninin de Türkiye'nin hızlı bir yatırım sürecinde bulunması olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin yatırım için çok büyük harcamalar yaptığına işaret eden Aslan, “Türkiye yatırım sürecinin başında, onun için de yatırım giderleri kısa vadede cari açığı artırıcı etki yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

Aslan, bu noktada Türkiye'nin kırılganlılarına veya Türkiye'nin eksik olduğu alanlara katkı sağlayacak ürünleri, sektörleri daha farklı bir şekilde ele alınması gerektiğini de ifade ederek, “Makine imalatı, cari açık verdiğimiz bir alan olarak ele alındığında, özellikle teşvik edilmesinde fayda var. Makine imalatı bu noktada çok önemli. Biz bunun bilincindeyiz ve buna özgü ürünlerimiz var” diye konuştu.

Kredi kartı aidatları

Gazetecilerin kredi kartı aidat ücretleri konusunda sorularını da yanıtlayan Aslan, şunları kaydetti:

“Bankaların kredi kartı ürünü olarak birbirinden farklı uygulamaları var. Dolayısıyla kredi kartı ürünü bedavaya sunulmuyor, bankalar operasyonel giderlerini bir şekilde yansıtmak durumundalar. Ancak bankadan bankaya fark ediyor. Kimisi çok düşük üyelik aidatı alırken, bir başka banka çok daha yüksek aidat talep edebiliyor. Bu konuda Halk Bank olarak bizim anlayışımız, komisyon ve birtakım ücretler elbette bankaların sürdürülebilir faaliyetleri açısından gereklidir. Kullanıcının hangi ürünü kullanıp, hangi bedelle satılan ürünü tercih edeceği tamamen ona kalmış bir şey. Bunların düzgün bir şekilde açıklanması, kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor. Kartı ücretsiz sanarak alıp daha sonra ücreti çıktığında buna itiraz edildiğinde sıkıntı oluşabiliyor. Dolayısıyla bankaların bunu iyi iletmesi, müşterileriyle paylaşması, bilgi vermesi koşuluyla istedikleri kart ücretini alabileceklerini tahmin ediyorum. Şayet bu konuda bir düzenleme yapılırsa da kanunun karşısında herkesin boynu kıldan incedir. Bankalar da buna riayet etmek zorundadır.”

Haberin Devamı

DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci ise Halk Bankası'nın her zaman sanayicinin yanında olduğunu ifade ederek, imzalanan protokolün Denizli sanayicisi için büyük avantajları beraberinde getireceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!