Kozmonot haberleri sayfasında Kozmonot hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 612 Kozmonot haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Rus kozmonot Oleg Kononenko, 878 gün 12 saat yörüngede kalarak, en fazla süre uzayda kalma rekorunu kırdı. Kononenko, “Ancak, uzayda toplam kalma süresi rekorunun hala bir Rus kozmonota ait olmasından daha fazla gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.
#Oleg KononenkoUluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bulunan Rus kozmonotlar, sözde Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyeti bayrakları açtı. Kozmonotlar daha önce Ukrayna bayrağının renklerinde üniforma giymiş, basında tartışma yaratması sonucunda bu renklerin mezun oldukları okulun renkleri olduğu açıklamasını yapmıştı.
#Donetsk Ve LuhanskRus uzay ajansı Roscosmos tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) dün gelen 3 kozmonotun kıyafetleri, dünya basınında tartışma konusu oldu. Üç Rus kozmonot, Ukrayna bayrağına uygun renklerde mavi vurgulu sarı uçuş kıyafetleri giyerek Uluslararası Uzay İstasyonuna dün geldi.
#RoscosmosGörev yaptığı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) yaralarında dünyaya göre çok daha hızlı iyileştiğini kaydeden Rus kozmonot Sergey Kud-Sverçkov, bunun, bakterilerin az olması ve istasyondaki havanın sürekli temizlenmesinden kaynaklandığını belirtti.
#KozmonotABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotu Kathleen Rubins ve Rus kozmonotlar Sergey Rıjikov, Sergey Kud-Sverçkov, Kazakistan’daki uzay üssünden Soyuz-MS-17 uzay aracıyla ultra hızlı uçuş planıyla 3 saat içerisinde rekor hızla Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ulaştı.
#Rusya‘Beni Ay’a Uçur’, Apollo 11 mürettebatından Neil Armstrong’un “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım” diye nitelendirdiği Ay’a ayak basma harekâtının reklam kampanyası sırasında olası başarısızlığa önlem almak için sahte bir projenin devreye girmesini anlatıyor. Scarlett Johansson, Channing Tatum ve Woody Harrelson’ın sürüklediği film vasat bir örnek olmanın ötesine gidemiyor.
#Beni Ay’A UçurMilyonlarca Türk genci, ilk Türk astronot olma ünvanını alan Alper Gezeravcı'nın açtığı yoldan ilerlemenin hayalini kuruyor. Türkiye'nin uzay çalışmalarına başlaması ve Alper Gezeravcı'nın uzaya gitmesi ile "Nasıl astronot olurum" sorusu en çok merak edilen konuların başında geliyor. Peki astronot olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor? NASA'da ya da Avrupa'da bir astronot ne kadar kazanıyor? Rusya'da kozmonot maaşları ne kadar?
#AstronotRus kozmonot Oleg Kononenko, 878 gün 12 saat yörüngede kalarak, en fazla süre uzayda kalma rekorunu kırdı. Kononenko, “Ancak, uzayda toplam kalma süresi rekorunun hala bir Rus kozmonota ait olmasından daha fazla gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.
#Oleg KononenkoTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile 3 astronotun bulunduğu Axiom-3 mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı, dün TSİ 13.42’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla kenetlendi. Ekibi, uzay istasyonunda bulunan astronot ve kozmonotlar karşıladı. Tüm Türkiye tarihi anları nefesini tutarak izledi.
#Aalper Gezeravcı“Türkiye’nin ilk astronotu” olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı’nın da içinde olduğu Dragon kapsülü bugün Türkiye saati ile 12.27'de uluslararası uzay istasyonuna kenetlenecek. Peki Türk astronot uzayda 14 gün nasıl yaşayacak? Ne yiyecek, nerede uyuyacak, nasıl vakit geçirecek? İşte tüm detaylar...
#Alper GezeravcıUzaya nasıl gidilir? sorusu, Türk astronot Alper Gezeravcı'nın fırlatma törenine saatler kala gündeme gelen konulardan oldu. İnsanlı ve insansız yolculuklar ile ticari yolculuklar olmak üzere ikiye ayrılan uzay yolculuğu genellikle uzay aracını taşıyan roketlerin yeryüzünde ateşlenmesi ile başlıyor. Tarihi geçmişi 1961 yılına dayanan uzay yolculuğu Vostok Programı adıyla SSCB'den roketle kapsülün içindeki Rus kozmonot Yuri Gagarin'in tur atmasıyla başladı. Peki, Uzaya kaç günde gidilir, nasıl geri dönülür? Uzaya gitmek ne kadar sürer? İşte, uzay yolculuğunun tarihi geçmişi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler...
#Uzaya Nasıl GidilirCumhuriyet'in 100. yılı, Türkiye'de büyük bir coşkuyla kutlanırken, uzayda uçuş yapan Rus Kozmonot Oleg Artemyev, uzay mekiğinin camına Türk bayrağı astı. Artemyev, çektiği görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı.
#Cumhuriyet'in 100. YılıPasifik Okyanusu'nun güneyinde, değil insanların deniz canlılarının bile yaşamadığı bir yer var. Buz gibi gri sularıyla, dev dalgalarıyla oldukça tehlikeli olan bu bölge okyanusun hayattan en uzak noktası. Burada suyun 4 kilometre altında insanlık tarihindeki önemli bir döneme ışık tutabilecek bir hazine yatıyor. İşte ayrıntılar...
#Nemo NoktasıUluslararası Uzay İstasyonu'nda 371 gün geçiren astronot Frank Rubio ve kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin, hafta içinde yeryüzüne döndü. Az kişiye nasip olacak bu uzay macerası, astronot ve kozmonotların beyinlerinden genlerine, bağırsak bakterilerinden gözlerine bütün vücutlarını etkiledi. Üstelik bu etkilerin bazılarını bilim insanları halen net olarak açıklayabilmiş değil...
#Frank RubioUzay Kaşifleri Derneği’nin (Association of Space Explorers- ASE) bu yıl 34’üncü buluşması olan ‘Planetary Congress’ kapsamında Bursa’da bulunan 70 astronot ve kozmonot, Türkiye’nin uzay ve havacılık temalı ilk eğitim ve deneyim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’ni (GUHEM) ziyaret etti. İnteraktif düzenekleri ve uçuş simülatörlerini test ederken keyifli anlar yaşayan astronot ve kozmonotlar, GUHEM için, “Dünyada böyle bir merkez yok” ifadeleriyle de hayranlıklarını dile getirdi.
#GUHEMŞimdiye kadar önemli uzay görevlerinde bulunmuş 70’in üzerinde astronot ve kozmonot Uludağ’da düzenlenen Planetary Congress’de buluştu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Burada uzayı en yetkin isimlerden dinleyeceğiz” derken Uzay Kaşifleri Derneği Başkanı Reinhold Ewald da, “Hepimiz dünyaya ortak bir noktadan bakıyoruz. Lozan’ın 100. yılında ‘İstikbal Göklerdedir’ teması ile burada toplanmak çok önemli. Gelin geleceği göklerde inşa etmeye başlayalım” dedi.
#Reinhold EwaldDaha önce uzayda 203 gün kalan Andre Kuipers ve 167 gün uzayda kalıp önümüzdeki sene Artemis 2 programı ile ay yolculuğu yapacak olan Victor Glover, Hürriyet’e konuştu: “Uzay ekonomisi çok önemli, her bir dolarlık yatırım NASA’da 3 ila 7 dolar olarak geri dönüyor. Yatırımlar geleceğimiz için. Her ülke buna dahil olmalı. Ekonominin tüm alanlarını uzayda göreceğiz. Tüm göstergeler bize ekonomiler için değişim zamanının geldiğini gösteriyor” dedi.
#Andre KuipersTürkiye’nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, Uzay Kaşifleri Derneği'nin (Association of Space Explorers- ASE) düzenlediği Planetary Congress'e katılmak üzere geldiği Bursa’da Togg’u deneyimledi. Uzay yolcuları, Uludağ yollarında Togg’un sürüş keyfine vardı.
#ToggTürkiye’nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, Uzay Kaşifleri Derneği'nin (Association of Space Explorers- ASE) düzenlediği Planetary Congress'e katılmak üzere geldiği Bursa’da Togg’u deneyimledi.
#ToggSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin uzaydaki çalışmalarını koordine etmek üzere 2018 yılında Türkiye Uzay Ajansı’nı kurduklarını belirterek, “Milli Uzay Programı’mızın başarıya ulaşması için uluslararası iş birliklerinin kritik rol oynadığının farkındayız. Bu bilinçle, uzay bilimleri ve teknolojileri alanında iş birliklerini hayata geçiriyoruz. Uzayın tüm dünya için etkin ve faydalı kullanımı adına, barış ve iş birliği namına, Türkiye olarak, ‘Uzayda biz de varız’ diyoruz” dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin 5 gün boyunca 70’i aşkın dünyaca ünlü astronotu ağırlayacağını belirterek, etkinliğin Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın meyvelerini toplaması bakımından önemli olduğunu söyledi.
#Bakan Kacır