1996 yılında koyun Dolly ile başlayan 'klonlama' macerası, şimdilerde oldukça yaygın hale gelmiş durumda. Öyle ki insanlar ölen evcil hayvanlarını klonlatmaya başladı. O isimlerden biri de ABD'de yaşayan Kelly Anderson. İşte 2017'de hayatını kaybeden kedisinin klonuna tam dört yıl sonra kavuşan Kelly'nin ilginç hikayesi...
#KlonlamaTeknolojide ve bilimsel çalışmalardaki artış hayatımıza birçok yeniliği getirdi. Bu devrim niteliğinde yapılan çalışmalardan bir tanesi de klonlama çalışmalardır. Klonlama, herhangi bir canlının genetik bilgilerini kullanmak suretiyle, oluşturulan özdeş kopyalara denmektedir. Peki, bu klonlamanın bilimsel olarak tanımı nasıl yapılmaktadır? Genlerle ilgili olduğu bilinen bu işlemde genlerin nasıl kopyası alınıyor? İşte, klonlamanın ne olduğu ve nasıl yapıldığı konusunda tüm detaylar.
#Klonlama Nedir?TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin (TOBB ETÜ) yer aldığı uluslararası bilimsel araştırmada, kanserin çok erken safhada teşhis edilebilmesi için önemli bir buluşa imza atıldı. Geliştirilen ışınla, hücrelerin dizilimlerindeki tek bir temel değişim bile hızla yakalanabilecek. Bu buluş sayesinde, kanseri çok erken safhada tespit etmek mümkün olabilecek.
#GazetehaberleriABD’li araştırmacılar, ilk kez bir "primat"tan klonlanmış embriyo üretmeyi başardılar. Yetişkin maymun üzerinde yapılan deney, gelecekte insana da uygulanabilecek. İnsan yumurtaları da klonlanmış embriyolara dönüştürülebilecek. Ancak böyle bir gelişmenin şiddetli etik tartışmalarına yol açacağı biliniyor.