Geçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#YazKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşHarbiye’deki Madera İstanbul, açık ateşte pişen etleriyle döktürüyor. Şef Nihat Doğtürk, ekşi mayalısından köz patlıcanlıya pidelerde de başarılı. Mekânı sık sık gidilecek bir adres yapacak unsursa özlediğimiz kibar servis ve yemek yiyip sohbet edeni rahat ettiren oturma düzeni...
#Nihat DoğtürkTroya’nın 3 bin yıldır dilden dile dolaşan, içinde aşkı, cesareti, tutkuyu, intikamı, zaferi ve trajediyi destansı ölçüde barındıran bir hikâyesi var. Ama gerçekle mit kolayca ayırt edilemiyor. Hatta sadece antik kenti gezerek anlaşılabilecek bir hikâye de değil bu. Troya’yı anlamanın yolu biraz da çevresindeki topraklarda bugün ne yaşandığına bakmaktan geçiyor. “Bugün halen yaşayan bir Troya var” diyen kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın rehberliğinde Arkeoköy’e dönüşen Tevfikiye ve Etnoköy’e dönüşen Çıplak Köyü’nü gezdik, son Troyalıların izlerini sürdük.
#Etnoköy ÇıplakŞef Şerife Aksoy, Beykoz’daki çiftliğinde sebze-meyvesini kendi yetiştiriyor, ‘sıfır atık’ felsefesinin izinde gübresine varıncaya kadar kendi üretiyor. ‘à la Şerife’ adlı yeni yemek programına başlayan Aksoy’u çiftliğinde ziyaret ettik, sağlıklı bir mutfağın izini sürdük.
#Şef Şerife AksoyAkdenizi ortaçağla buluşturan atmosferi, surları, mermer kaplı sokakları, gotik yapıları, derin mavi Adriyatik Denizi manzarasıyla Dubrovnik yaz tatilcilerini çeken cazip şehirlerden. Restoranların sıradanlığı, güzel bir fincan kahve bulmanın zorluğu yıllardır cazibesini etkilememişti. Fakat şimdilerde 42 bin nüfuslu Hırvat şehri hızlı bir dönüşüm içinde. Kaliteli restoranlar, kafeler, kaliteli barlar çoğalıyor. Artık sadece gözler için değil, tüm duyular için bir şenlik Dubrovnik.
#Dubrovnik