Türkiye’de ana arı üretiminin yüzde 40’ını Ankara’nın karşıladığını söyleyen Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz, “Ankara ana arı üretim merkezi de sayılır” dedi. Solmaz, başkentteki aşırı yağışlarla ilgili de “Bu yağışlar sektörü iyi yönde etkiledi fakat bundan sonra meydana gelebilecek aşırı yağış ya da sıcaklıklar bal verimini olumsuz etkileyebilir” değerlendirmesi yaptı.
#Ankara Arıcılar Birliği Başkanıİhraç ettiğimiz tek balın çam balı olduğunu ve üretimin yüzde 85’ini Muğla’nın gerçekleştirdiğini aktaran Barış Saylak, değişen iklim koşulları nedeniyle azalan çam balından maddi kaybı önlemek amacıyla bal yan ürünleri üretimine başladıklarını aktardı.
#1TRABZON'un Sürmene ilçesinde, arıcılık yapan Ziraat Mühendisi İbrahim Sedef'in tesisine dadanan ayılar, başına dert oldu. Kovanları ayılardan korumak için açık alana bal, ekmek ve meyve bırakan Sedef, konteyner üzerine yerleştirdiği kovanlarını yine de ayılardan koruyamadı. Tesise gelen 5 boz ayı çevresindeki ağaçlara tırmanarak çıktıkları konteyner üzerindeki kovanları parçaladı, balları yedi. O anlar ise kameralara yansıdı.
#HaberTRABZON’un Sürmene ilçesinde, Yeniay beldesi eski Belediye Başkanı İbrahim Sedef, aracının önüne çıkan 3 ayıyı önce bir süre kovaladı, ardından da onlara kovanla bal verdi. Ayılar balları yedikten sonra uzaklaştı. Sedef, bu anlara ait görüntüleri sosyal medyadan paylaştı.
#BalArıcılık yapan İsmail Küçük, iki katlı arı kovanlarının yerine kendi yaptığı uzun ve yatay tip kovanlarla organik bal üretimini yüzde 100 artırdığını söyledi. Küçük, "Yatay kovanda arılar yürüyüp iş yapıyor ama katlı olduğu zaman arı yukarı çıkıp aşağı iniyor. Böyle olduğunda hem zaman kaybı olduğu hem de arı yorulduğu için performansı düşüyor. Katlı kovandaki bir arı eğer 3 sefer yapıyorsa bu kovanda 5 sefer yapıyor. Çünkü zaman kaybı yok. Bal veriminin yüksek olması bundan kaynaklanıyor" dedi.
#ArıTKDK TRABZON İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ’NE 3. BAŞVURU ÇAĞRI DÖNEMİNDE ÇİFTLİK FAALİYETLERİNİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ ALT TEDBİRİ KAPSAMINDA PROJESİNİ SUNAN, FANUS GIDA VE ORGANİK ÜRÜNLER SAN. TİC. LTD. ŞTİ. TRABZON’A AB STANDARTLARINDA BİR BAL İŞLEME TESİSİ KAZANDIRDI.
Samsun'da, Uzm. Dr. Kamil Furtun’u hastanede öldürmek suçundan tutuklanan ve hakkında "kasten adam öldürmek" suçundan müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan İ. K. duruşmada ifade vermezken, kendisinin eşek arısı olduğunu, bir kovan bal vermeleri halinde ifade vereceğini söyledi. İ. K., mahkeme heyetine "Hepinizi eşek arılarına sokturacağım" dedi.
#Kamil FurtunYeni yıl öncesi, alışverişin tam da hızlandığı bir dönemde, Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncelledi. İyi de yaptı. Sucuk ve dana kaburga yerine domuz eti, kıymalı pide ve börek yerine sakatat, bal yerine şeker, zeytinyağı yerine tohum yağı ve baharatta yabancı madde yemişiz. Gördük ki özellikle de sucuk, kıyma, zeytinyağı ve bal gibi ürünlerde sahtecilik had safhada. Kanser geçmişi de olan bir tüketici olarak, “İyi de onu yeme bunu yeme peki ne yiyeceğiz” şaşkınlığına düşmüş durumdayım. Yok mu bu sahtecilerden korunmanın bir yolu? Ve dahası ne ceza alıyorlar? İfşa edildiklerinde üretim ve satış duruyor mu? Hepsini sordum.
#SucukKış gelip de havalar soğuduğunda biz çareyi üzerimize kalın bir şeyler giymekte, kaloriferi ya da sobayı yakmakta buluyoruz. Peki vahşi doğada yaşayan hayvanlar kışın soğuklarından nasıl korunuyor?
#HayvanlarSamsun’da, Cemal Yeşilyurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenciler, 'Arıcılık' dersinde 60 kilo bal üretti. Okul müdürü Ayhan Taşkın, "Bu sene 12 kovandan 60 kilogram bal aldık. O balları da pansiyonumuzda kalan öğrencilerimizin beslenmeleri için kullanıyoruz" diye konuştu.
#Cemal Yeşilyurt Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi