Koruk nedir? Koruk suyu nasıl yapılır? soruları bu eşsiz tarifi yapmak isteyenler tarafından merak konusu oldu. Şifalı içecek olarak bilinen koruk suyu, doğal içeceklerin başında geliyor. Orta çağ Avrupası'nda, özellikle de Batı Avrupa'da en yaygın içeceklerden biri olan koruk suyu, o dönemde eski Fransızcadaki biçimi ile vertjus olarak anılmıştır. İşte, evde hızlı ve pratik koruk suyu tarifi, yapımı ve malzemeleri
#KorukHem meyve olarak hem de suyu ile beraber koruk günümüzde yaygın tüketilen besin kaynakları içerisinde gelmektedir. Ekşi tadı olması ile beraber aynı zamanda eriğe benzer bir lezzet sunduğunu söylemek mümkün. Peki, koruk suyu faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Koruk suyu içmenin cilde ve yüze faydaları üzerine detayları derledik.
#Koruk SuyuGeçtiğimiz günlerde gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri ile ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Kastamonu’yu ziyaret etme fırsatı buldum. Bu unutulmaz gezide, çok değişik bir ekşi çeşidi ile tanıştım: kızamık ekşisi. Damaklarda uzun süre yer edinen bu özel ekşi sayesinde de bir tür tavuk çorbası olan ‘kara çorba’ ile tanıştım. Kızamık ekşisi, Kastamonu bölgesinde yetişen Barberis Vulgaris yani kızamık bitkisinin meyvelerinden üretiliyor. Tarifinde kullanılan kızamık ekşisi sebebiyle kara bir renge sahip olan bu çorba, çok eski yıllardan beridir düğün, bayram gibi en coşkulu günlerde pişiriliyor. Kara çorbanın bir diğer önemli noktasını da yalnızca köy tavuğu ile pişirilmesi gerektiği oluşturuyor. Tarif ne yazık ki köy tavuğunun dışında başka bir tavuk kabul etmiyor.
#Kara ÇorbaGeçen hafta gittiğim Kastamonu’da yeni bir ekşi ile tanıştım: Kızamık bitkisinin meyvelerinden elde edilen muhteşem bir şeydi. Bu çok özel tatla da ‘kara çorba’ sayesinde tanıştım. Düğünlerde, bayramlarda içilen bir şölen çorbası. Karalığı, içine konan kızamık ekşisinin koyu renginden kaynaklanıyor.
#Kastamonu