Avustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansBeyindeki gri madde sağlıklı bir birey için büyük önem arz ediyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmada, incelenen insanlar; yaş, cinsiyet ve sağlık durumuyla ilgili değişkenleri ve sosyoekonomik koşulları da dikkate alınarak sınıflara ayrıldı. Beyindeki bilgileri işleyen nöronlardan oluşan ve ‘Gri Cevher/ gri madde’ adı verilen dokuda, koronavirüsle enfekte olanlar ve olmayanlar arasında belirgin farklılıklar göze çarptı. Peki, beyindeki gri madde (gri cevher) nedir, ne işe yarar? İşte gri madde hakkında merak edilenler…
#Beyindeki Gri MaddeHiç düşündünüz mü neden bazı insanlar hayaletleri, yaratıkları ve tüyler ürperten cinayetleri konu olan korku filmlerini anlam veremediğimiz bir şekilde tutkuyla izler ve bundan zevk alır? Biz merak ettik ve hem konunun uzmanları ile hem de bu korkusuzlarla konuştuk.
#Korku FilmiCovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19Beyin kabuğu olarak bilinen neokorteks, altı tane farklı olan hücresel tabakalardan meydana gelmektedir. Bu farklı tabakaların görevleri de birbirinden farklıdır. Hepsi farklı yerlerden sorumludur. Beynin yapısı temelde karmaşık bir yapıya sahiptir. Korteksin de pek çok kısmı kortikal kolon adı verilen işlevsel yapıdan meydana gelir. İşlevsel birimleri olarak kabul edilmektedir. Peki, beyin kabuğu nedir? Görevleri ve yapısı nasıldır tüm detayları ile derledik.
#Beyin KabuğuBöbrekler karın boşluğunda retroperitoneal boşlukta, göğüs kafesinin hemen altında bulunur. Böbreğin fonksiyonel birimi nefrondur. Her böbrek, kanın süzülmesinde ve saflaştırılmasında önemli bir rol oynayan milyonlarca nefrondan oluşur. Peki, Nefron nedir tüm detayları ile derledik.
Hala büyük sırrını koruyan ve çok sayıda bilimsel çalışmanın konusu olan "beyin, beynin çalışması, yapısı" kısacası insan beynidir. Bu bağlamda zaman zaman işitilen limbik sistem de elbette merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız limbik sistemi nedir, görevleri nelerdir, limbik sistemin bölümleri, fonksiyonları, limbik sistem hastalıkları ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
Beyindeki bilgileri işleyen nöronlardan oluşan dokuya gri cevher ya da diğer adıyla gri madde denmektedir. Araştırmalar sonucu koronavirüs nedeniyle gri madde (gri cevher) ‘in küçülüyor olması bu madde hakkında sorgulamaları beraberinde getirdi. Peki, beyindeki gri madde nedir, ne işe yarar? İşte gri maddeyi azaltan ve artıran şeyler…
#Gri MaddeKadir Has Üniversitesi tarafından, üniversitenin kurucusu ve hayırsever iş insanı merhum Kadir Has’ın ismini yaşatmak amacıyla her yıl verilen Kadir Has Ödülleri’nin töreni, 22 Mart’ta dijital platform üzerinden yapılan canlı yayınla gerçekleştirildi. 16. Kadir Has Ödülleri’nde Nörobilim alanında büyük başarılara imza atan ve bu alandaki araştırmalara katkı sağlayan Türk bilim insanlarına “Üstün Başarı Ödülü” ve “Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü” takdim edildi.
#Kadir Has ÜniversitesiHAKKARİ’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Fidan Cankurtaran doğduktan hemen sonra beyninde 'kortikal displazi' tespit edilen 5 yaşındaki kızı Berivan'ın tedavisi için yardım istedi. Cankurtaran, "Her saniyesi onun için çok önemli. Sabahlara kadar başucunda bekliyorum. Uyanmadığı zaman korku içinde yaşıyorum" dedi.
#HakkariGünümüzde başta Parkinson hastalığı olmak üzere birçok hareket bozukluğunun tedavisinde başarı ile uygulanan; obezite, epilepsi, depresyon ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde de umut vadeden beyin pilleri ve Elon Musk’ın birçok nörolojik hastalığın tedavisinde kullanılmasını amaçladığı projesi Neuralink, beyin pilleri mi yoksa Neuralink mi sorusunu akıllara getirdi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, Musk’ın insan beynini bilgisayara bağlamayı hedefleyen projesi Neuralink’e dair açıklamalarda bulundu.
#NeuralinkTesla ve SpaceX'in başındaki isim olan ve aynı zamanda Neuralink projesiyle ede adından şu günlerde sıkça söz ettiren Elon Musk, projenin ilk gösterimini geçtiğimiz haftalarda yapmış ve dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Pek çok alanda kullanılması beklenen bu özel çip, özellikle sağlık alanında önemli yenilikler getirecek. Peki Neuralink'in çipi gelecekte beyin pillerinin de yerini alabilir mi?
#Elon MuskMenenjit aşısı, bulaşıcı bir hastalık olan menenjitten korunmak için önem arz etmektedir. Özellikle çocuklarda görünen menenjit, meningokok aşısı olarak bilinen bu aşı aracılığıyla korunma imkanı taşıyabilmektedir. Menenjit hastalığı kontrol altına alınmadığı taktirde ölüme kadar gidebilmektedir. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? İşte, menenjit aşısı ve hastalığın seyri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar
#Menenjit AşısıYaygın problemlerden biri olan yorgunluk, fiziksel, duygusal ve/veya zihinsel kaynaklı olabilir. Nörolog Meliha Aydın yorgunluğun yol açabileceği nörolojik problemlere değindi ve yorgunlukla nasıl baş edilir sorusunun cevabını verdi.
#YorgunlukBeyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit hastalığı virüsler, bakteriler ve parazitlerin etkeni ile görülüyor. Her yaş grubunda görülebilen bakteriyel menenjit hastalarda farklı semptomlar ile beliti gösteriyor. Peki, Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir? Bakteriyel Menenjit hastalığı bulaşıcı mıdır? İşte, menenjitle ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Bakteriyel MenenjitBeyin ve spinal kordu çevreleyen pia ve araknoid zarın infeksiyoz ve noninfeksiyoz nedenJerle gelisen akut ya da kronik inflamasyonuna menenjit denir. Menenjit, hemen her yaş grubunda görülebilen ciddi bir enfeksiyondur Akut bakteriyel menenjit (ABM) yuksek oranda mortaliteye neden olabilen ciddi bir infeksiyon hastalığıdır. Peki Menenjit belirtileri nelerdir, bulaşıcı bir hastalık mıdır?
#MenenjitHalk arasında sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi, sığlıkla rastlanılan sağlık sorunlarından biri. Beyindeki sinir hücrelerinin normal işleyişini kesintiye uğratan hemen her şey epilepsiye neden olabilir. İşte, epilepsi hastalığı hakkında merak edilenler.
#EpilepsiBilim kurgu filmlerinin çoğunu izlemişimdir ancak Prof.Howard’ı dinledikten sonra, izlediğim hiç bir filmin, onun anlattıkları kadar beni ürkütüp etkilemediğini itiraf etmeliyim. Kendisi bugün yaşayan en büyük beyin bilgisayar ara yüzü uzmanı. Hatta bugün beynimizi makinelerle beraber daha güçlü hale getirecek teorilerin çoğunun da ya kurucusu ya da fikir babası. Yapay zeka ve makine öğrenmeleri konusundaki derinliğini şöyle anlatalım: MIT Üniversitesi ile Oxford Üniversitesinde bu alanda çalışma yapan laboratuvarların kurucusu ve hala aktif olarakta başkanlığını yapıyor. Oxford ve Sorbonne’dan çift doktorası var, MIT’de uzun yıllar birçok araştırmayı aktif olarak yürütmüş. MIT’deki Sentetik Zeka Laboratuvarı, Beyin Makine Projesi ile Beyin Bilimleri Kuruluşu dahil bu alandaki birçok saygın laboratuvarın kurucusu. 100’e yakın patenti, bunun kaç katı da dünyaya açıklanmamış gizli çalışmaları var.
#Biotech ShowcaseAnkara’daki Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi, görme yetisini kaybeden gazilerin yeniden görebilmelerini sağlayacak uygulamayı yakından takip ediyor. ABD’de uygulanan yöntem, başarılı sonuç alınması halinde üç yıl sonra Türkiye’deki gazilere de umut ışığı olacak.
#Gaziler Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğitim Ve Araştırma Hastanesi