Dünya olarak oldukça zor günler geçiriyoruz. Zor olmasının yanı sıra bir hayli de korkunç şeyler yaşıyoruz. Haberleri izlemekten korkuyor ama izlemeden de rahat edemiyoruz. Sürekli sosyal medyaya bakıp gündemi takip ediyor, ne olacak diye merak ediyoruz. Koronavirüs, sadece bedenimizi değil ruhumuzu da etkiliyor.
#KoronavirüsCovid-19 pandemisinin tekrar hız kazandığı ve dördüncü dalga alarmlarının çalındığı son günlerde, kiminin doğruluk payı olan kimi ise tamamen yanlış pek çok iddia ortalıkta dolaşıyor. Özellikle sosyal medyada hızla yayılan bu iddiaları uzmanlara sorduk, onlar da hurriyet.com.tr okurları için doğru ve yanlışlarıyla tek tek değerlendirdi.
#KoronavirüsKoronavirüs geçiren hastalarda hastalık sonrası etkiler çok merak ediliyor. Şikayetlerin başında saç dökülmesi geliyor. Bu konuda bir açıklama da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay'dan geldi. Saç dökülmesi problemi yaşayan yaklaşık binin üzerinde hastayı taradıklarını söyleyen Kutlubay, ''Koronavirüs geçirenlerin yüzde 25 ila 30'unda saç dökülmesi görülüyor. Son 6-8 ay içerisinde koronavirüs geçiren kişilerde özellikle 2 ay sonra saç dökülmesinde artış, yoğun saç dökülmesi görülmeye başladı. Bu dökülme ortalama 3 ay, bazılarında ise 4 ay devam edebilir'' dedi. Kutlubay, bu dökülmelerin kalıcı olmadığını, hastalıktan sonraki 8'inci aydan sonra dökülen saçların çıkmaya başladığını belirtti.
#İstanbulSağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, burun akıntısı ile hastaneye başvuranların sayısının artığını söyledi. Savaşçı, "Şu andaki burun akıntılarının nedeni mevsimsel geçiş, bahar nezlesi ve başka virüslere bağlı gibi görünüyor. Burun akıntısı ile bize başvuran hastaların yüzde 80'inin testi negatif geliyor" dedi.
#Doç. Dr. Ümit SavaşçıKoronavirüs vakalarının artış gösterdiği son günlerde en dikkat çeken kesim çocuklar oldu. Pandeminin ilk dönemlerine kıyasla daha fazla çocuk Covid-19 belirtileriyle hastanelere başvurduğundan akıllarda "Bunun sebebi ne olabilir?" sorusu belirdi. Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye açıkladı…
#KoronavirüsKoronavirüsle mücadele dünya geneline 1 yılı aşkın süredir devam ederken, dikkatleri çeken bir diğer konu da ‘uzun covid’ oldu. Peki uzun Covid nedir? Geçirdiğimizi nasıl anlarız? Bu sorunun yanıtını hem uzmanlara hem de uzun Covid hastalarına sorduk...
#KoronavirüsELEKTRONİK sigara kullanan kişilerin koronavirüse yakalanma riski 5 kat daha fazla. Amerika’da yapılan bu araştırmanın sonuçlarının korkutucu olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu uyardı. Akkoyunlu, “Elektronik sigara kullanırken ortamda maskeler indiriliyor, tedbirsiz davranılıyor. Dumanı derin çekme ile ortamdaki havayı virüs parçacıkları da daha derin çekilmiş oluyor. Birde üstüne varyant virüsün eklenmesi ile koronavirüsün bulaş riski kat kat artıyor” dedi.
#Prof. Dr. Muhammed Emin AkkoyunluKoronavirüs salgını ile günlük düzenin bozulduğunu ve buna bağlı olarak uyku problemi yaşayan kişilerde artış olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Akkoyunlu, "Pandeminin beraberinde getirdiği ruhsal baskıyla beraber, gece uykuları ciddi şekilde etkileniyor. Ayrıca Kovid-19 enfeksiyonu geçirenlerde de hastalığın etkilerinden biri olarak ciddi şekilde uyku bozuklukları meydana geliyor. Bulguların ortaya çıkış şekli genel olarak uykusuzluk gibi genel geçer bir semptom olmakla birlikte uyku sırasında hareket bozukluklarına, hatta yarı koma ve koma haline ve maalesef ölüme kadar kadar gider" dedi.
#Uyku RutiniPandemi süreci, maske, hijyenin yanı sıra sosyal mesafeyi de hayatımızın olmazsa olmazları haline getirdi. Bir de virüs bulaşma riskini azaltmak için gelen sosyal kısıtlılık, pek çoğumuzun ruh halini değiştirdi. Yalnızlığın ve sosyalleşememenin getirdiği psikolojik yükler, hayatımızı zorluyor. Peki, yüz yüze, birlikte olmamız mümkün değilken mutlu olmamız mümkün mü? Klinik Psikolog Yeşim Karakuş anlattı...
#Pandemi PsikolojisiOp. Dr. İbrahim Duman, koronavirüse yakalanan kişilerde cinsel hastalıklar görülebildiğini söyledi. Virüsün testis dokusunda hasara neden olduğunu belirten Op. Dr. İbrahim Duman, "Ayrıca enfekte olan hastalarda psikolojik etkiyle sertleşme bozuklukları, cinsel problemler daha fazla saptanmıştır" dedi.
#Cinsel YaşamYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah Harariİster yakın tarihli deprem gibi bir felaket, ister araba kazası olsun, ya da bir aile içinde yaşanan uzun veya kısa süren ve şiddet içeren bir süreç olsun, bu olaylar ‘travmatik süreçler’ olarak adlandırılır. İyi de, travmanın çeşidi, şiddeti, süresi ne olursa olsun bazı insanlar çok, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Travmayı nasıl tanımlayacağız?
#ÇdcukKAYSERİ Şehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Yunus Hacımusalar, "Pandemi döneminde insanlarda kaygı, mutsuzluk ve depresyon belirtileri yoğunlaştı. Bu dönemde en çok başvuruyu, uyku düzeni ve kaygı bozuklukları olan kişiler yaptı" dedi.
#Doç. Dr. Yunus HacımusalarAnne adayının yaşadığı stresin kortizol hormonunu arttırdığını, bu durumun da yangısal bir ortam oluşturduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özlem Evliyaoğlu Bozkurt, salınan maddelerin anne karnındaki bebeğin sinir sistemi ve davranışsal gelişiminde olumsuzluklara zemin hazırlayabileceğini ifade etti.
#GebelikSAĞLIK Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Kurul'un, koronavirüs salgınının psikolojik etkileri, sosyolojik ve ekonomik etkilerini değerlendirmek ve bunun üzerinde toplumla ilgili politikalar oluşturmak için kurulduğunu söyledi. Prof. Dr. İlhan, "Tıbbi olarak iyi noktadayız. Ama diğer açılardan toplumun ruh sağlığı nasıl etkilendi, bunları ölçüp, değerlendirme amacındayız" dedi.
#Toplum Bilimleri KuruluSüper Lig ekiplerinden Demir Grup Sivasspor'un savunma oyuncusu Caner Osmanpaşa, Türkiye Futbol Federasyonunun 12 Haziran'da başlatmayı kararlaştırdığı Süper Lig'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını bitmeden oynanacak olmasından endişe duyuyor.
#FutbolEğlence ve gece hayatı hızlı bir değişimin içinde. Etkinlikler ardı ardına dijital ortama taşınmaya başladı. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de durum aynı. Mesele, yeni dijital döneme ayak uydurma meselesi. Eski kuşaklar bu konuda daha avantajlı. Sizde durum nasıl? Eğleniyor muyuz gençler?* Sanal gerçeklik gözlüğü
#YazarDünya genelinde koronavirüs salgını nedeniyle aile içi şiddetin arttığına dikkat çeken Öğretim Görevlisi Mehmet Başcıllar, “Yapılan araştırmalara göre koronavirüsün ilk ortaya çıktığı Çin’de aile içi şiddet vakalarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 200, Brezilya’da ise yaklaşık yüzde 50 oranında artış meydana geldiği ifade ediliyor” dedi.
#Aile İçi ŞiddetSağlık Bakanı Fahrettin Koca detaylı bir sunum ile Corona Virüs salgınında Türkiye'deki son durumu açıkladı. Son 24 saatte tespit edilen vaka sayısını ve ölüm sayısını açıklayan Koca, İstanbul, Ankara ve İzmir'deki son vaka sayısını da duyurdu. Sağlık Bakanı Koca bugün yeni vaka sayısının 2786 olduğunu, 69 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıkladı.
#Fahrettin Koca