2020 yılında bu yana dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte gündemden düşmüş olsa da koronayla ilgili devam eden araştırmalar virüsün tehlikesini gözler önüne seriyor. Koronanın nörolojik hastalıklara neden olduğu biliniyordu. Ancak son olarak Danimarkalı bilim insanlarının yaklaşık 1 milyon hasta üzerinde yaptığı uzun süreli inceleme virüsün gelecekte doğrudan Alzheimer veya Parkinson riskini artırdığını ortaya koydu. Aynı şekilde virüse yakalananlarda beyin kanaması riski de artıyor.
#Koronavirüs SalgınSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Artık bu bayram bir arada olma zamanı. Ama bir arada olduğumuzda da 65 yaş üzeri büyüklerimize, kronik hastalığı olanlara salgın öncesindeki gibi de dikkat etmemiz gerekiyor” dedi. Artık bireysel önlemlerin daha önemli olduğunu söyleyen İlhan, hastalık belirtisi olanların kendilerini izole etmelerini ve yine maske takmalarını önerdi.
#KoronavirüsKabine Toplantısı kararları ile ele alınacak koronavirüs salgını için tüm Türkiye'nin gözü kulağı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların katılımıyla gerçekleşecek olan Kabine Toplantısı'nda ekonomideki son durum, koronavirüs salgın süreci ve Türkiye'nin siyasi gündemi masada olacak. Koronavirüs salgınının ele alınmasının beklendiği toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklama yapması bekleniyor. Peki, Kabine Toplantısı ne zaman, hangi gün? İşte, Kabine Toplantısı tarihi ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#KabineOxford aşısını yaratan Profesör Dame Sarah Gilbert, koronavirüsün yeni ortaya çıkan varyantı Omicron, salgında gelinen nokta ve gelecekte karşımıza çıkabilecek yani salgınlar hakkında konuştu. Gilbert, gelecekte insanlığı bekleyen salgınların Kovid-19'dan daha ölümcül olduğunun altını çizdi.
#Sarah GilbertKabine Toplantısı kararları için tüm Türkiye'nin gözü kulağı Ankara'dan gelecek açıklamaya çevrildi. 2 hafta ara ile Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen kritik toplantıda koronavirüs salgın süreci ve Türkiye gündeminin ele alınması bekleniyor. Bakanların da görüş bildireceği Kabine Toplantısı'nda aşılama takviminin de istişare edilmesi ön görülüyor. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan alınan kararları kamuoyuna duyuracak. Peki, Kabine Toplantısı ne zaman saat kaçta? İşte, Kabine Toplantısı'nın tarihi hakkında bilgiler.
#Kabine ToplantısıFederal Sağlık Bakanı Jens Spahn, toplumun çeşitlli kesimlerinden gelen eleştirilere rağmen 25 Kasım’dan sonra Almanya’da ‘acil salgın durumu’nun uzatılmayacağını açıkladı. Ancak Spahn, salgının geçmediğini ve temel koronavirüs kurallarının geçerli olacağını söyledi.
#AlmanyaAlman Disiplinlerarası Yoğun Bakım ve Acil Tıp Derneği Bilim Kurulu Yöneticisi Christian Karagiannidis, koronavirüs salgın durumunun sona erdirilmesinin topluma yanlış mesaj vereceğini belirterek, Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın bu yöndeki açıklamasını eleştirdi. Doktorlar birliği ise Spahn’a destek verdi.
#Christian Karagiannidisİstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, CNN TÜRK canlı yayınında koronavirüs salgın sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. Memişoğlu, "20 ile 40 arasındaki pozitif vaka oranı olarak onlarda yükseldi biraz geçmişe göre" dedi.
#Kemal Memişoğluİstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, CNN TÜRK canlı yayınında koronavirüs salgın sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, "20 ile 40 arasındaki pozitif vaka oranı olarak onlarda yükseldi biraz geçmişe göre" dedi. Memişoğlu, "Şu anda biz 20 milyon doz aşı yaptık ve 2. dozlarını tamamlayan oranı yüzde 69. Tek doz aşı oranımız da yüzde 80 bandına yaklaşmış durumda. Bu iyi bir rakam. Daha iyi olacak inşallah. İnsanlar tedirgin olmasınlar. Kovid'le ilgili korku ve tedirginlik yaşamalarını istemiyoruz. Uyumsuzluk göstermelerini de istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsmRNA aşısı nedir, sorusu koronavirüs salgın sürecinde öne çıkan konulardan oldu. Bilim insanları tarafından geliştirilen mRNA aşısı dünya çapında kullanılıyor. Son olarak Çin merkezli Sinopharm yeni koronavirüs varyantlarına karşı mRNA tabanlı aşı geliştirdiklerini duyurdu. Çin Ulusal Biotec Grubundan bir yetkili, Çin Merkez Televizyonu'na verdiği bir röportajda, Sinopharm'ın halihazırda iki inaktive, bir mRNA aşısı ve bir rekombinant olmak üzere dört aşı geliştirdiğini söyledi. Peki, mRNA aşısı nedir ne demek? mRNA aşısının yan etkileri var mı? İşte mRNA aşısı ile ilgili bilinenler...
#MrnaHatırlatma dozu, koronavirüs salgın gündeminde öne çıkan konuların başında geliyor. Antikorun tam oluşabilmesi için belirli aralıklarla yapılması gereken hatırlatma dozu ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan da önemli açıklama geldi. Bakan Koca, salgının kontrol altında tutulabilmesi için 3. doz yani hatırlatma dozu yapmaya vatandaşları çağırdı. Bir aşının daha önceki (primer) bir dozdan sonra fazladan uygulanması anlamına gelen hatırlatma dozu, çeşitli şekillerde değerlendiriyor. İşte, hatırlatma dozu nedir, ne demek? soruları ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Hatırlatma Dozu NedirOkullar açılacak mı sorusu bir süredir gündemde yer alıyordu. Okulların açılış tarihi için geri sayım devam ederken, vaka sayılarındaki yükseliş gözleri yüz yüze eğitime çevirdi. Eğitim öğretimde aksama yaşanmaması için Sağlık Bakanlığı 12 yaşından büyük ve kronik hastalığı olan çocuklar için aşı randevularını tanımladı. Koronavirüs salgın sürecinin ele alındığı Kabine Toplantısı'nın ardından son dakika açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanlığı, tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitimin başlayacağını bildirdi. Peki, okullar ne zaman açılacak? İşte, 2021-2022 okulların açılış tarihi hakkında bilgiler...
#Okullar Açılacak MıTürk Toraks Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Türkiye’de erişkin nüfusta erkeklerde tütün ürünü kullanım oranının yüzde 44.1, kadınlarda yüzde 19.2 olduğunu belirterek, “Bu oranı endişe verici düzeyde yüksektir. 13-15 yaş arası genç nüfusta tütün kullanım oranı ise yüzde 17.9 olup, bu oran maalesef tütün endüstrisinin öncelikli hedef gruplarından biri olan gençlerde sürekli artış gösteriyor” dedi.
#Meltem ÖZGENÇKoronavirüs salgın döneminde toplu taşıma araçlarında bulaş riski fazla olduğu için vatandaşlar bisiklet kullanımına yöneldi. Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Erol Küçükbakırcı, ''Ülkemizde yaklaşık 2 milyon 500 bin kişi ulaşımda bisiklet kullanıyor. Bundan sonraki süreçte ise bisiklet sporları da daha öne çıkacak. Konya'da 550 kilometre bisiklet yolu ve belediyeye ait bisikletler var. Konya, bisiklet yoluyla New York'tan sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor'' dedi. Küçükbakırcı ayrıca, ''Bisiklet kullanımının pandemi döneminde, normal sürecin 2-3 katına çıktığını söyleyebiliriz.'' ifadelerini kulandı.
#KonyaKoronavirüs salgın dönemini Marmaris'te geçiren yabancılar, Türkiye'de kendilerini güvende hissettiklerini söyledi. Türk iş insanı ile evli Rus uyruklu Marina Klimova Tunç, "Sekiz yıldır Marmaris'te yaşıyorum. Türkiye ve Marmaris çok güzel. Pandemi döneminde Marmaris'te kaldım. Annemi ve kardeşimi Rusya'dan getirdim ve hep birlikte zorlu dönemi huzur içinde yaşadık.'' dedi.
#MuğlaENFEKSİYON Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs salgınında 1 Mart’tan itibaren normalleşmeye geçmeye hazırlanan Türkiye’de salgının kontrollü bir döneme girdiğini belirtti. Mutasyonlu virüsün henüz yaygın olmadığını hatırlatan Ertuğrul, "Yaygın varyantı olmadığını biliyoruz. Eğer yaygın varyant haline geçerse zaten olgu sayıları daha da artar. Şu anda kısmi kısıtlamalar nedeniyle olgu sayılarımız düşmüyor ama yükselmiyor” dedi.
#HaberKoronavirüs salgın döneminde paket servis hizmetinin artmasıyla motosikletli kuryelerin iş yoğunluğu da arttı. Yemek sipariş sitelerinde kullanılan hız limiti ve puanlama sisteminin kuryeleri hız yapmaya ittiğini öne süren İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, "Her ay en az 3-4 ölümlü kaza haberi alıyoruz. Kazalar hıza bağlı meydana geliyor. Bize karşı duyarlı olunsun, biz de hız limitinin olmadığı bir sistemde çalışalım" dedi.
#HaberTunceli'de Onur Demir (25), pandemi sürecinde yaşadığı İstanbul'dan ayrılarak, memleketindeki Keban Baraj Gölü'nde bulunan adacığa yerleşti. Balıkçılık yapmaya başlayan Demir, aldığı teknesinin içinde gece gündüz kalarak, yaşamını sürdürüyor. Demir, koronavirüs salgını sürecinde risksiz hayat sürmenin keyfini yaşadığını söyledi.
#TunceliCumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Arnavutluk’ta 3 ayda inşa edeceği hastaneyle ilgili “7 Nisan, üç ayda bitecek” diyen Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’ya “Seçimden önce bitecek” esprisi yaparak Nisan’daki Arnavutluk seçimlerine gönderme yaptı. Erdoğan, “Üç ay dedik, bu leblebi çekirdek” dedi.
#GazetehaberleriOkul kantinleri açılıyor. Pandemi süreci dolayısıyla kapalı olan okul kantinleri için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) önemli açıklama geldi. MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından il ve ilçe müdürlüklerine gönderilen yazıda, MEB'e bağlı resmi okul ve kurumlarda bulunan kantinlerin 19 Ekim 2020 itibariyle açılmasına karar verildiği ifadesi yer aldı. Yazıda, öğrenci mevcudunun azalması durumunda kantin kiralarının da yeniden tespit edileceği hükümlerine yer verildi.
#KantinUZMAN Psikolog Merve Demircioğlu, koronavirüs salgın sürecinde yaşanabilecek psikolojik sorunlara dikkat çekerek, "Pandemi süreci bize olumsuz durumlarla mücadele etmeyi hatırlattı. Bu süreç bize mücadele etme fırsatı verdi. Ne olursa olsun ayakta kalmamız gerektiğini, enfekte olsak dahi onunla mücadele etmemiz gerektiğini öğretti. Sosyal medya veya televizyon üzerinden olumsuz haberlere bakılmaması gerektiğini öneriyorum" dedi.
#Uzman Psikolog Merve Demircioğlu