Aşı kartı oluşturma işlemi, koronavirüs aşısını tamamlayanlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Koronavirüsle mücadele kapsamında aşı süreci devam ediyor. Vatandaşlar birinci doz, ikinci doz ve üçüncü doz aşılarını randevu alarak vuruluyorlar. Aşı kartı içerisinde bireylerin kovid geçmişi ve hangi aşıdan kaç doz oldukları bilgisi yer alıyor. Peki, aşı kartı nasıl oluşturulur?
#Aşı KartıAşı kartı nasıl oluşturulur sorusu, yapıldıkları aşının detaylarını görmek isteyen ve çıktı almak zorunda olan kişilerin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Aşı kartı, yetkili kişiler tarafından verilebilmektedir. Bunun dışında aşı kartı detayları E-Nabız ekranı aracılığıyla görüntülenebilmektedir. E-Devlet ile de giriş yapılabilen E-Nabız üzerinden aşı kartını görüntülemek ve indirmek için şu adımları takip etmek gerekmektedir;
#Koronavirüs AşısıAşı sertifikası, koronavirüste aşılarını yaptıran vatandaşlara Sağlık Bakanlığı tarafından veriliyor. 2. doz aşısı tamamlanmış olanlar, e-Nabız üzerinden “COVID-19 Aşı Durumu” menüsüne, ardından “COVID-19 Aşı Kartı” sekmesine girerek aşı kimliklerini oluşturabiliyorlar. Konuya dair Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, sertifika konusunda Türkiye'nin öncelikli ülkelerden olduğunu bildirdi. Aşı sertifikası nasıl alınır, hangi ülkelerde hangi kurallar geçerli? gibi sorular bu açıklamaların ardından yeniden gündeme geldi. İşte, dijital aşı sertifikası alma ekranı ve konu hakkında bilgiler.
#Aşı KartıAvrupa Birliği (AB) ülkeleri, Covid-19 aşısı olanların seyahat edebilmesi için 'aşı pasaportu' üzerinde çalışma başlatırken, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyelerinden de konuyla ilgili açıklama geldi. Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, e-Nabız uygulamasına eklenen yeni modül ile 'koronavirüs aşı kartı' oluşturulabildiğini, bu aşı kartının 'aşı pasaportu' olarak gösterilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Levent Akın ise aşı pasaportunun 2023'ten önce uygulanabilmesinin zor olduğunu belirtti.
#AnkaraKalp krizi denince aklımıza genelde ilerlemiş yaş, obezite, hareketsizlik gibi sebepler geliyor. Ancak geçtiğimiz günlerde 24 yaşındaki Amerikan futbolcusu Damar Hamlin'in maç sırasında kalp krizi geçirmesi riskin sadece bu faktörlerle sınırlı olmadığını tüm dünyaya hatırlattı. Hamlin son 3 yılda sahada kalp krizi geçiren üçüncü sporcu oldu. Peki ama son derece sağlıklı ve dinç olan bu sporcular neden kalp krizi geçiriyor? Gençlerde kalp krizinin görülme sıklığı ve sebepleri ne? Uzmanlara sorduk...
#SporTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ulusal Meclis'te çoğunluğu kaybetmesinden sonra hükümetin yasaları geçirme yeteneğinin sınandığı ilk büyük sınavını kaybetti. Koronavirüsle ilgili bir yasa tasarısını meclisten geçirmeyen Macron şimdi 'yönetilemez' bir Fransa ile karşı karşıya...
#MacronSalgın neredeyse bitti. Bütün ülkeler önlemleri gevşetti. Tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen Avrupalı Türkler için her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Sıla Yolu’nu adım adım taradık. Almanya’nın Münih kentinde başlayan ve İstanbul’da sona eren yolculuğumuz boyunca 5 bin km’den fazla yol yaptık, güzergâh üzerindeki bütün ülke yetkilileri ve gümrük görevlileriyle görüştük.
#Sıla YoluMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkKoronavirüs (Kovid-19) dünyanın dört bir yanında can almaya devam ederken DSÖ'den dikkat çeken bir uyarı geldi. Sağlık ajansının açıklaması kısa sürede dünya gündemine otururken Bill Gates'in geçtiğimiz dönemde öngördüğü senaryo yeniden tartışma konusu oldu.
#DSÖ“Koronavirüs pandemisi ne zaman son bulacak?”, “Eski yaşantımıza ne zaman geri döneceğiz?” gibi sorular salgın hayatımıza girdiği andan itibaren en çok duyduğumuz sözler. Geçen iki yıllık süreçte çok zorlu günlerden geçmiş olsak da tünelin ucundaki ışık görünüyor gibi… Hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok ülkesinde kısıtlamalar kalkarken, maske kullanımı da gevşetildi. Peki bahar ve yaz aylarında bizi neler bekliyor? 'Artık pandemi bitiyor' diyebilir miyiz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#KoronavirüsFransa’dan Avustralya’ya, ABD’den Yunanistan’a birçok ülkede COVID-19 önlemleri yeniden düzenlendi. Maske kullanımı kapalı alanlarda devam ederken eğlence yerlerindeki saat kısıtlamaları ve test zorunluluğu esnetildi. Yeni düzenlemeler normal bir hayata geçişi desteklerken tedbirin de elden bırakılmadığını gösteriyor.
#PandemiKoronavirüs salgınında kullanılan aşılar bir yandan milyonlarca insanın hayatını kurtarırken bir yandan da dünyanın dört bir yanında aşı karşıtlığını gündeme getirerek eylemlere ve hatta aşı sahteciliğine yol açıyor. Bilim insanları aşı konusunda yaşanan kafa karışıklığı ve karşıtlık psikolojisinin altında yatan sebebi araştırdı...Ortaya çıkan sonuçlar ise oldukça ilginç.
#Aşı KarşıtlığıKoronavirüs salgınında en büyük silahımız olmaya devam eden Kovid-19 aşıları bir yandan hayat kurtarırken bir yandan da aşı karşıtlığı ve aşı sahteciliği haberleriyle gündeme geliyor. ABD'de sahte aşı kartlarıyla vurgun yapan hemşireler ise bu kritik konunun yeniden manşetlere taşınmasına sebep oldular...
#ABDBulgaristan, koronavirüs tedbirleri kapsamında ülkeye girişte istediği belgelerde değişikliğe gitti. 1 Şubat'ta devreye girecek yeni kararla; kişilerden aşı kartı veya en fazla 72/48 saat önce yaptırılmış negatif sonuçlu PCR testi istenecek. Böylece her geçişte PCR testi zorunlu olmayacak, karar en çok Edirneli esnafı sevindirdi.
#EdirneAşırı bulaşıcılığına rağmen hastalığın daha hafif geçtiği Omicron ile tehlike azaldı mı? Yoksa söz konusu rehavet zaten yüksek olan bulaşıcılığı tetikleyerek vakaların rekor seviyelere gelmesine mi sebep oluyor? Omicron pandemiyi bitirecek bir umut mu, yoksa büyük risk taşıyan bir rehavet mi?
#OmicronDünya günlerdir onu konuşuyor... Aşısız olduğu için Avustralya vizesi iptal edilen ve en önemli tenis turnuvalarından biri olan Avustralya Açık'a katılamayan Novak Djokovic'in durumu soru işaretleri yaratmaya devam ederken ünlü sporcunun yaptığı yatırımın ortaya çıkması herkesi şaşkına çevirdi.
#Novak DjokovicAşısız olduğu için Avustralya vizesi iptal edilen ve Avustralya Açık'a katılamayan Novak Djokovic'in sezonun geri kalan kısmındaki grand slam turnuvalarına katılım durumunun ne olacağı merak ediliyor. Mevcut kurallarda Sırp raketin Fransa Açık ve Amerika Açık'ta oynaması mümkün gözükmüyor, Wimbledon ise henüz konuyla ilgili karar almış değil.
#Novak DjokovicAvustralya İçişleri Bakanı Karen Andrews, Novak Djokovic'in 3 yıl süreyle ülkeye giremeyeceğini açıkladı. Öte yandan Wall Street Journal, yaşanan aşı krizi sebebiyle Avustralya Açık'ta mücadele edemeyen Novak Djokovic'in Amerika Açık ve Roland Garros'da da boy gösterememe ihtimalini gündeme getirdi.
#Novak DjokovicOmicron varyantı dünyayı etkisi altına aldı ve vakalar her geçen gün artıyor. Dominant varyant değişince ülkeler de karantina sürelerinde değişikliğe gidiyor. Karantina sürelerinin 5 güne çekilmesi insanları korkuturken, yetkililer sosyal hayatın ve işleyişin devam edebilmesi için bunun gerekliliğini vurguluyor. Peki 5 gün karantina yeterli mi? Temastan ne kadar sonra test yapılmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#Omicron