İstanbul Bahçeşehir Süleyman Demirel İkokulu sınıf öğretmeni Ayşe Gül Şenel, özel günler için bestelediği marşlara bir yenisini ekledi. Daha önce 10 marş besteleyen Şenel’in 23 Nisan 2020’de hazırladığı TBMM’nin 100’üncü yıl marşı İstanbul’da okul zillerinde çalındı. Öğretmenliğin yanı sıra konservatuvarda Türk musikisi öğrencisi olan Ayşegül Şenel bu kez 23 Nisan için özel bir marş besteledi ve o marşın klibi Dolmabahçe Sarayı’nda çekildi.
#Ayşe Gül ŞenelKültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün, bakanlık bünyesindeki sanatçıların “ekstra” işlerden elde ettikleri kazançlardan döner sermayeye belli bir pay ödemeleri için karar aldığı ortaya çıktı. Sanatçılar, ‘Dizilerde rol alana niye yok?’ diyerek dava açtı.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıTürkiye’de geçen yıl yaşanan büyük depremin birinci yıl dönümünde yaşamını yitirenler ve geride kalanlar Avrupa’da da unutulmadı, anıları çeşitli dayanışma etkinliklerle yaşatılıyor. Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Mike Josef de ‘Yağmur’un Şarkısı’nı hikâyesinde paylaşarak dayanışma örneği gösterdi.
#Yağmur RifaioğluHatay’da, 7’nci sınıf öğrencisi Yağmur Rifaioğlu, yazdığı çocuk şarkısına öğretmeninden beste yapmasını istedi ancak 6 Şubat’taki depremde hayatını kaybetti. Öğretmenleri tarafından ‘Yağmur’un Şarkısı’ adıyla bestelenen şarkı, depremin yıldönümünde okulundaki törende anıldı. Yağmur'un arkadaşları ve öğretmenleri depremde ölen çocuklar için şarkıyı söylerken gözyaşlarını tutamadı.
#Yağmur RifaioğluHatay’da, 7’nci sınıf öğrencisi Yağmur Rifaioğlu, yazdığı çocuk şarkısına öğretmeninden beste yapmasını istedi ancak 6 Şubat’taki depremde hayatını kaybetti. Öğretmenleri tarafından ‘Yağmur’un Şarkısı’ adıyla bestelenen şarkı, depremin yıldönümünde okulundaki törenle anıldı. Yağmur'un arkadaşları ve öğretmenleri depremde ölen çocuklar için şarkıyı söylerken gözyaşlarını tutamadı.
#Yağmur Rifaioğluİstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), geçen ay Türk klasik müzik camiası için çok kıymetli bir sanatçının son eserinin dünya prömiyerine yer verdi: 43 yıl boyunca İDSO’da çalan, 1986’da orkestranın müdürlüğünü de üstlenen, müzisyen, viyolonselist, besteci ve akademisyen Necati Giray… 90. yaş gününü kutlayan Necati Giray ile Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem de müzik tarihimizde yolculuk yaptık… Giray, Türk müziğinin evrenselleşmesi için yaptığı ‘nota devrimi’ni de anlattı.
#Necati GirayKültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Mersin, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa illerinde bulunan ve aşağıda yer alan birimlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4 üncü maddesinin B fıkrası uyarınca 6/6/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın ek 8 inci maddesi kapsamında görev yapmak üzere belirtilen branş ve sayıda sözleşmeli sanatçı alınacaktır. Takip eden yıllarda, durumları uygun olanlar ile; ihtiyaç, başarı, disiplin, pozisyon vize durumu ve Bakanlıkça gerek görülen diğer kriterler yönünden yapılacak değerlendirmeye göre yeniden sözleşme yapılabilecektir.
#KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI23 Nisan’dan beri Fazıl Say’ın yaptığı 100. Yıl Marşı gündemde. Ben, beğendim. Evet, sözlerine eşlik etmek çok zor ancak ‘Ver, ver, ver, ver... Ver elini’ gibi yüksek bölümleri dile kolay dolanıyor. Orkestra ise gümbür gümbür... ‘Marş böyle olmaz’ eleştirilerini anlıyorum ama hakaretamiz sözleri saçma buluyorum. Zira Say’ın millet olarak bize bir marş borcu vardı da ben mi kaçırdım? Ayrıca beklerdim ki Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılı için sadece bazı besteciler değil kurum, kuruluşlar da harekete geçsin. Yarışmalar düzenlenebilir, otoritelerin değerlendirdiği eserler halka sunulabilirdi mesela. Halk da 100’üncü yıla layık eseri böylelikle kendi seçerdi. Ama bildiğim kadarı ile Çekmeköy Belediyesi’nin düzenlediği ‘100. Yıl Marşı Yarışmaları’ etkinliği dışında böyle bir hazırlık yok! Kendi çabaları ile ‘marş’a soyunan sanatçılarımız Erol Evgin, Ataol Behramoğlu ve Soner Arıca ile konuştum.
#100. Yıl MarşıBeş kıtadan 28 ülkenin önde gelen koroları, Dünya Koro Müziği Sempozyumu çatısı altında İstanbul’da buluşuyor. AKM’de ve şehrin tarihi mekânlarında gerçekleşecek konserler ‘Değişen Ufuklar’ teması altında ‘birlikte şarkı söyleme geleneğini’ onurlandıracak...
#KoroDevlet Çoksesli Korosu’nun (DÇK) düzenlediği 7. Walter Strauss Koro Şefliği Masterclass’ı Alman Şef Georg Grün tarafından verildi. Eğitime katılan 6 aktif, 56 gözlemci katılımcı, koro şefliği konusunda bir hafta süren eğitim aldı. Masterclass Kapanış Konseri’nin bu akşam 17.00’de CSO ADA Ankara Tarihi Salon’da gerçekleşeceğini belirten DÇK Şefi Burak Onur Erdem, bu tarz çalışmalarla Ankara’yı Avrupa’nın koro müziği merkezi yapmak istediklerini belirtti.
#Devlet Çoksesli KorosuBüyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet’i ilan etmesinin üzerinden 99 yıl geçti. Bugün başkent Ankara Cumhuriyet Bayramı’nı 99 yıl önceki inanç, heyecan ve mutlulukla kutlayacak. Konser, kortej ve fener alayı gibi birçok etkinlikle Ankara kırmızı beyaz renge bürünecek.
#CumhuriyetOnu bu hafta ilk kez Kanal D’de başlayan ‘O Kız’ dizisiyle ekranda izledik. Farklı havasıyla dikkatleri üzerine çekti, merak edildi. Peki, kimdir Cengiz Orhonlu? Onunla buluşup kendini tiyatroya adadığı hikâyesini, aşkı, şöhreti ve hayatını konuştuk: “Anlatacak şeylerim var. Dinlemek isteyen herkese anlatırım.”
#O KızKöklü liseler sadece kendi adlarını değil, mezun ettikleri başarılı öğrencilerin de adlarını tarihe yazıyor. Başarılarıyla iz bırakan mezunlarla, lise eğitimlerinin kendilerine kattıkları üzerine konuştuk. Lise eğitiminin kendilerine farklı yetenekler ve bakış açısı kazandırdığını söyleyen mezunların ortak noktası, lise eğitiminin ‘başarı dolu bir gelecek’ için onlara yol açmış olması…
#Köklü LiselerAltındağ Belediyesi Klasik Türk Müziği Korosu’nun iki üyesi Gülten Demirkazık ve Hayriye Aydın, kanser mücadelesini müzikten aldıkları motivasyonla sürdürüyor. 2 kez kanseri yenen Demirkazık, “Bu koro benim ilacım” derken, şarkı söyleyerek güç kazandığını belirten Aydın, “Hastalıklarla mücadele eden herkese tavsiye ediyorum” diyor.
#AltındağLirik şiir, verdiği duygu açısından edebiyatta önemli bir yeri bulunur. Lirik şiir, eski Yunan edebiyatından günümüze kadar gelmiştir. İnsanı ilgilendiren her türlü olay ise, lirik şiirin konusu olur. Şiirler, insanların duygularına hitap ediyor. Buna göre lirik şiirin ne olduğunu öğrenerek, ne anlatmak istediğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Lirizm nedir tüm detayları ile derledik.
Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinen Christmas (Noel) için hazırlıklar haftalar öncesinden başladı. Günümüzün Noel kutlamaları Hristiyan ülkelerde oldukça renkli geçer. Noel hazırlıkları aylar öncesinden başlar. Hristiyanların İsa'nın doğumunu bekledikleri döneme advent dönemi denir ve 24 penceresi olan advent takvimleri hazırlanır. Bu takvimlerde her pencerenin ardına resimler veya şekerlemeler gizlenir, her gün bir tanesi açılır. Bazı ülkelerde advent mumları yakılır. Peki, Christmas ne zaman, hangi ülkelerde kutlanıyor?
#ChristmasKültür ve Turizm Bakanlığı sözleşmeli sanatçı alımı yapılacağını duyurdu. Resmi Gazete'de yer alan ilana göre Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Bursa'da çeşitli birimlerde çalıştırılmak üzere 41 sözleşmeli sanatçı istihdam edilecek. e-Devlet'te Bakanlığın Kariyer Kapısı-İşe Alım bölümünden ya da Kariyer Kapısı'nın "https://isealimkariyerkapisi.cbiko.gov.tr/" internet sitesinden yapılacak başvuruların ardından adaylar mülakatlara katılacak. Peki, Kültür ve Turizm Bakanlığı 41 sözleşmeli sanatçı alımı başvuru şartları neler? İşte, başvurular hakkında detaylar.
#Kültür Ve Turizm Bakanlığı