Güney Kore, dünyanın en dijital ülkesi. Son beş yılda hükümetin kampanyası sonucu, ülkedeki hanelerin yüzde 72’sine geniş bantlı internet bağlantısı sağlandı. Güney Kore aynı zamanda robot konusundaki gelişmişliğiyle tanınıyor. 2020’de her evde bir robot bulunacak. Koreli robotlar, diğer ülkelerdekilerden farklı olarak çok ucuz. Üstelik yerleri süpürüyor, çocuklara şarkı söylüyor, nöbet tutuyorlar.
Dünyada esen Kore rüzgârına kapılıp Jeju Adası ve Seul’de hızlı bir tur yaptık. Dünyanın dikkatini ‘kimçi diplomasisi’ ile çekip dev bir dalga yaratan ülkenin yeme-içme meraklılarına sunduğu zenginlik birkaç güne sığmaz. Çayları, sosları, yosun ve taze deniz ürünleriyle damakları büyüleyen ülkenin sokakları, konserleri ve müzeleri de gerçekten çok etkileyici.
#Ebru ErkeGelecek sene 100’üncü yılını kutlayacak olan ve IFA kısa adıyla tanınan dünyanın en büyük elektronik fuarı Uluslararası Elektronik Fuarı (Tüketici Elektroniği ve Ev Aletleri Fuarı), Berlin’in Westend kesiminde sonradan dev salonların ve hangarların inşa edildiği Berlin Fuarı’nın (Messe Berlin) dev alanı üzerinde özel olarak yapılan küçük bir Elektronik Sanayi Evi’nde ilk kez 4 Aralık 1924 tarihinde açıldı. Dedektörler ve kulaklıklar sergilendi. Daha sonraki yıllarda, radyolar, kasetçalarlar, televizyonlar, ses kayıt cihazları.
#ALMANYAYakın gelecekte hayatımıza girecek teknolojilerin ilk kez gösterildiği IFA Berlin’e bu yıl robotik ürünler damga vurdu. Hastanede çalışan, barmenlik yapan, havuz temizleyen, kurutma çalışmalarına katılan robotlar günlük hayata entegre olmalarıyla “bu sefer gerçekten geliyorlar” dedirtti. İki binden fazla markanın yer aldığı fuarda, start-uplar arasında ise Güney Koreli şirketler öne çıkıyor.
#IFAEvlat edindikleri Çinli kızlarının kültürel bağlarını canlı tutmak için hayatlarına kattıkları Yang adlı robotun sistem dışı kalmasıyla birlikte açmaza sürüklenen bir çift... ‘Yang’dan Sonra’ yapay zekânın varoluşsal problemleri kadar bellek, aile olgusu, yitip giden bir varlığın yarattığı boşluk, anın yaşanması sırasında aldığımız hazlar gibi meselelere de vurgu yapıyor.
#Uğur VardanABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen Consumer Electronics Show (CES) 2016’ya sensörler damga vurdu. Tanıtılan birçok cihaza yerleştirilen sensörler, teknolojik ürünlerin görmesini, duymasını ve hissetmesini sağlıyor. Buzdolaplarının kapakları dokunmadan açılıyor, robotlar evde güvenlik görevlisi gibi çalışıyor. Volkswagen'in Budd-e adındaki modeli ise tek bir şarjla 600 kilometre yol gidebiliyor.
#Ces 2016Bir robotla evlenme fikri size itici geliyorsa en azından ’robotla evlenmiş bir komşu’ fikrine alışmaya çalışın. Çünkü 100’den fazla android projesi sayesinde robotlar her yıl insanlara daha çok benzer bir halde karşımıza çıkıyorlar. Gün gelecek karşımızda duranın robot mu yoksa insan mı olduğunu ayırt edemeyeceğiz.