Robota medeni kanun

Güncelleme Tarihi:

Robota medeni kanun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2007 00:00

Sınır güvenliğinden yaşlıların bakımına kadar birçok işi robotların yapmaya başladığı Güney Kore’de, robotların uygunsuz ve tehlikeli amaçlarla kullanılmasının engellenmesi için etik yönetmeliği hazırlanıyor.

"6 yıl içinde her eve bir robot" sözünün verildiği ülkede hedef, robotlarla insanların bir arada, huzur içinde yaşamasını sağlamak. Güney Kore, robotlarla ilgili yasal düzenleme yapan ilk ülke olacak.

JAPONYA ve ABD’nin ardından robot teknolojisi liginde üçüncü olan Güney Kore, robotların medeni kanunu sayılacak bir beyanname üzerinde çalışıyor. Hükümetin girişimiyle başlayan süreçte bir araya gelen ülkenin önde gelen uzmanları, 2013 yılında her eve girmesi amaçlanan robotlar hakkında bir etik yönetmeliği hazırlıyor.

Aralarında robot üreticileri, doktorlar ve psikologların da bulunduğu 12 bilimadamıyla birlikte belgeyi hazırlayan Myongji Üniversitesi profesörü Kim Dae-Won, "Robot teknolojisinin sınırlarına ve insanlarla birlikte nasıl yaşayabileceklerine dair kurallar koyuyoruz" dedi.

Yıl sonuna kadar tamamlanacak olan dünyanın ilk Robot Etiği Beyannamesi’nde, robotların uygunsuz ve tehlikeli kullanımına kısıtlama getiriliyor. Prof. Kim, "Robot etiği insan etiğinin bir parçasıdır. Bu belgenin amacı robot gelişimini sınırlamak değil, birlikte yaşamamızın yollarını bulmak" diye konuştu. Belgede, insanların robotlar üzerinde tam denetime sahip olması, yasadışı kullanımlarına izin vermemesi, robotların elde ettiği verilerin korunması ve takiplerinin yapılması gibi hükümler yer alıyor.

BAĞLAYICI DEĞİL

Robot üreticilerinin kurduğu Kore İleri Zekalı Robotlar Birliği’nin başkanı Min Young-Gi ise, "Bir etik yönetmeliği yazılmasını destekliyoruz. Robot endüstrisinin pratik bir talimatnameye ihtiyacı var. Hazırlanan belge çok genel ve hiç bağlayıcı değil" dedi.

Dünyada altıncı büyük robot üreticisi olan Güney Kore’de hükümet, 2004’ten beri her yıl robot sanayiine 108 milyon dolar teşvik ayırıyor. Japonya’nın insansı robotlarda, ABD’nin askeri ve çok amaçlı robotlarda öncü konumda olduğu günümüzde, Güney Kore hizmet robotlarına yoğunlaşıyor.

Tehlikeli K. Kore sınırını makineli tüfek taşıyan robot askerlerle korumaya başlayan Güney Kore’de, yapay bir beyin sayesinde neredeyse bir insan gibi karar verebilen güvenlik görevlisi robotlardan, elektronik nikah memurlarına kadar hizmet sektöründe birçok seçenek kullanıma girdi.

"Ben, Robot" yasaları gibi

GÜNEY Koreli uzmanlar, 10 yıl içinde büyük bir "robot devriminin" yaşanacağını öngörüyor. Rus asıllı Amerikalı yazar Isaac Asimov’un 1950’de yayınladığı başyapıtı "Ben, Robot" aynı öngörüde bulunmuştu. Eser Will Smith’in oynadığı filmle beyaz perdeye de aktarılmıştı.

Eserin dokuz hikayesinden biri olan ve 2058 yılında geçen bir bölümde, Robotik Kitabı’nda yazdığı söylenen "Üç Robot Yasası" sıralanıyordu. Robotik (Robotbilim) sözünü kullanan ilk yazar olan Asimov’un yasaları şöyleydi:

Bir robot bir insana zarar veremez veya bir insanın zarar görmesine seyirci kalamaz.

Bir robot birinci kuralla çelişmediği sürece bir insanın emirlerine uymak zorundadır.

Bir robot ilk iki kuralla çelişmediği sürece kendisinin zarar görmesine izin vermez.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!