Siber korsanların son dönemde en sık kullandığı yöntemlerin başında ‘telefon numarası kopyalamak’ geliyor. Galatasaray’ın eski yöneticisi ve iş insanı Abdurrahim Albayrak’ın telefon numarasını kopyalayan dolandırıcılar, aradıkları vatandaşları banka görevlisi olduklarını söyleyerek dolandırmaya çalıştı. Peki siber korsanlar telefon numarasını nasıl kopyalıyor? Telefon numarası kopyalananlar hangi risklerle karşı karşıya kalabilir? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikYapay zekayı kullanarak sosyal medyadan aldıkları sesleri kopyalayan dolandırıcılar anne babaları çocuklarının tehlikede olduğunu düşünmesini sağlayarak dolandırıyor. Siber suçluların sosyal medyadaki videolardan ya da sesli mesajlardan elde ettikleri kayıtlarla yüzde 95'lik bir ses eşleşmesi elde edebileceği belirtiliyor.
#Yapay ZekaBaşkalarının sözlerini ve davranış biçimlerini taklit eden kişiler züppe olarak tanımlanır. Züppe olarak nitelendirilen kişiler, etrafındaki insanları küçümser ve hiçbir bilgisi olmadığı konularda bile uzmanmış gibi davranır. Bu kelimenin kökü belli olmasa da 19. yüzyıldan beri halk arasında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Harf harf bulmacada züppe cevaplarını detayları ile derledik.
Dolandırıcılar farklı yöntemlere başvurarak vatandaşı tuzağa düşürmeye devam ediyor. Bursa'da yaşayan Meliha Doğan isimli vatandaş telefonuna gelen 'dondurma kazandınız' mesajıyla dolandırıcılara 22 bin dolarını kaptırdı. Dolandırıldığını anlayan vatandaş savcılığa giderek şikayette bulundu.
#BursaYapay zekâ marifetiyle güzelleşen, sanat işine dönüşen portreler sosyal medyanın her yerinde. Yılın son büyük viral sürprizi Lensa, dünya çapında milyonlarca insana muhteşem görünüşler, ilham verici portreler bahşetti. Ancak yapay zekânın sorunlu meselelerini de yanında sürüklemekten kaçamadı.
#Yapay ZekâSiber suç, herhangi bir bilişim, sisteminin güvenliğini tehlikeye sokacak bazı faaliyetlerde bulunmak ve kişi ya da kişilerin haklarına karşı bilişim sistemlerinin kullanılarak gerçekleştirildiği suçların tamamıdır. Yasalarla cezası sabit olan siber suçların, normal bir suçtan hiçbir farkı bulunmuyor. Aynı zamanda pek çoğu para ya da hapis cezası olarak infaz edilebilir. Siber Suç nedir? Nasıl tespit ve ihbar edilir sizler için derledik.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 9 Mayıs Zafer Günü kapsamında yayınladığı mesajda, Nazizm ile mücadele eden Ukraynalıları anarak, Rusya’nın işgalini, "Bu iki ordunun savaşı değil, bu iki dünya görüşünün savaşıdır” şeklinde değerlendirdi. Zelenski ülkesine yönelik Rus saldırıları ile ilgili "Bugün bu yolda savaşıyoruz ve kimseye topraklarımızdan bir parça bile vermeyeceğiz” dedi.
#ZelenskiAnatomik olarak modern insanlar Afrika'da yaklaşık 300 bin yıl önce ortaya çıktı. Boyuyla, görünüşüyle hatta beyin büyüklüğüyle bizden çok farklı olan ilk insanlar zamanla evrimleşti, şimdiki halimizi aldı. Peki bundan sonra nasıl olacak? Evrimsel biyoloji alanında uzman isim olan Nicholas Longrish anlatıyor...
#İnsanYaklaşan 14 Şubat’ın arifesinde kimse de çıkıp “Bıktık, bize yeni bir şeyler sunun artık” demiyor. Neyse ki sesleri gür olmasa da aşkı başka türlü ele alan, başka biçimde işleyen “kafalar” da mevcut. Love360Fest, “aşk” kavramına itibarını iade etme fikrinden doğan bir festival.
#Savaş ÖzbeyTamamen hayal ürünü olarak oluşturulan, bir başka hesabı taklit eden geçerliliği olmayan hesaplar olarak hayatımıza yer edinen fake hesaplar, dolandırıcılık açısından büyüyen bir sorun haline döndü. Birçok kişinin fake hesabı yakınlarını da tehdit ederken uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye detayları paylaştı.
#Sosyal MedyaDünya yeni bir varyant paniği ile ayağa kalkmışken Japonya’da neredeyse vakalar sıfırlanmış durumda. Peki bu nasıl oldu? Japonya'dan gelen delta varyantının 'hata verdiği' iddialarını biyoteknoloji ve viroloji uzmanı Dr. Semih Tareen'e sorduk
#Covid-19İnternetteki dolandırıcılık hikayelerine bir yenisi daha eklendi. Kurumsal oto kiralama şirketi gibi görünen sahte ve kopya siteler üzerinden onlarca kişi dolandırıldı. Mağdurlar muhatap bulamazken hem paraları hem de işleri aksadı.
#Araç KiralamaLüks otellerin internet sitelerini kopyalayan veya paravan turizm şirketleri kuran çete, tatil rezervasyonu yaptıran 1200 kişiyi 9 milyon lira dolandırdı. WhatsApp yazışmalarında, “Yaz sezonu çok iyi geçti, şimdi kış sezonuna hazırlanma zamanı” şeklinde mesajlar paylaşan çete kış vurgunu yapamadan çökertildi.
#DolandırıcılıkTatil hayali kuran vatandaşları dolandıran kişiler bu kez Aydın’ın Didim ilçesinde ortaya çıktı. Dolandırıcılar, lüks otellerin internet sitelerini birebir kopyalayarak, tüketicileri mağdur ediyor. Sahte siteler üzerinden tatil rezervasyonu yaptıran kişiler, otele gittiklerinde durumun farkına varıyor. Yaşanan son olayda da sadece bir otelin sahte internet sitesi üzerinden 300 bin TL’lik dolandırıcılık yapıldığı tahmin ediliyor.
#Tatil SitesiAydın’In Didim ilçesinde, turizm sezonunda faaliyet gösteren lüks otellerin internet sitesini kopyalayan dolandırıcılar, kendilerine ulaşan tatilcileri yaptıkları rezervasyonlarla dolandırdı. Dolandırıcıların, bölgede hizmet veren sadece bir otelin kopya sitesi üzerinden yaklaşık 300 bin liralık vurgun yaptığı ortaya çıktı.
#DolandırıcılıkMastercard geçtiğimiz günlerde dünyada kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiren açıklamada bulundu. Şirket, kredi kartlarında büyük değişiklik için hazırlandıklarını ve bu uygulamanın 2024'te başlayacağını duyurdu. Eski kredi kartlarının güvenli olup olmadığını, yeni kredi kartlarında nelerin değişebileceğini uzmanlara sorduk.
#Kredi KartıAdana'da Aynur E.'nin (59) eşi vefat etti, Feda U. (39) de taziye evine gelip Aynur E. ile arkadaşlık kurdu. Zaman içinde Aynur E.'nin güvenini kazanan Feda U., kardeşi Ahu U. (30) ve Hatice Y. (37) ile birlikte televizyonda gördüğü yöntemle soydu. Aynur E.'nin evinin anahtarını kopyalayıp çarşaf giyerek girdikleri evden 70 bin TL para ile 80 bin liralık altın çalan şüphelilerin kimlikleri, olayın ardından bindikleri otobüste kullandıkları kent kartların seri numaralarından tespit edildi. Şüphelilerden Hatice Y. ile Feda U. yakalandı, Ahu U.’yu arama çalışmaları sürüyor. Feda U. ifadesinde “Bir anda şeytana uyup, hırsızlık planı yaptık. Daha sonra para ve altınları çalıp kendi aramızda bölüştük” dedi.
#AdanaAtmosferimizdeki en bol bulunan element olan nitrojen yaşam için çok önemlidir. Toprakta ve bitkilerde, içtiğimiz suda ve soluduğumuz havada azot bulunur. Aynı zamanda yaşam için de gereklidir. Peki, azot nedir ve nerede bulunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Sanatçı Ayşe Erkmen, 27 yıl önce Berlin’de bir binanın dış cephesine yaptığı meşhur ‘Am Haus’ (Evde) adlı eserini İstanbul’daki dönerci dükkânının dış cephesinde kopyalayan şirkete 15 bin liralık tazminat davası açtı. Der Berliner Döner, sanatçının ‘-Miş’li bina’ olarak ünlenen eserini yeni bir konseptle yorumladığını söylüyor.
#GazetehaberleriUlaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan sosyal medya hesabından son günlerde popüler olan '20'li yaşlar challenge' akımı için önemli uyarılarda bulundu. Sayan, kişisel verileri ve yüz ifadelerini kopyalayan bu tür akımların görsel veri işleme alanına zemin hazırladığını ifade etti. 'Mümkün olduğunca dikkatli olmalıyız' mesajını paylaşan Sayan devamında "Bu gibi hassas verilerin hangi sunucularda nasıl tutulduğu, yeterli güvenliğe sahip olup olmadığı tam bir kara kutu" dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih SayanSosyal medyadaki rakip uygulamalardaki özellikleri birer birer kendi platformuna entegre eden Facebook tabiri caizse kendi silahı ile vurulmak üzere. Zira Twitter, Facebook'taki özelliği kendi platformuna entegre etmeye hazırlanıyor.
#Teknoloji