Rize Pandemi Kurulu'nun aldığı tedbirler kapsamında, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı sosyal mesafe ve maske kurallarını göz ardı eden işletmelere yönelik denetim ve kontroller sürüyor. Yapılan denetimlerde, Çayeli ilçesinde bir plajda sosyal mesafe ve maske kurallarını hiçe sayarak köpük partisi verip, horon oynatıldığı tespit edildi. Bunun üzerine İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararınca, sosyal mesafe ve maske kuralına uymadan ve toplum sağlığını hiçe sayarak köpük partili aktiviteler organize edip, plaja gelen misafirlerin horon oynamasına izin verdikleri gerekçesiyle işletme sahiplerine idari para cezası uygulandı.
#Rize Pandemi KuruluTatil başladı. Belki yola çıktınız, belki hazırlık yapıyorsunuz, belki de çoktan cennet sahillere vardınız. Gittiğiniz yerde neler yapacaksınız? Yemeden içmeye, gezilip görülecek yerlere, eğlence ve gece hayatına dair fikir ve tavsiyeler derledik; tadını çıkarın. Biz şehirde kalanlara da okuyup hayal etmesi düşüyor.
#BayramNe aileyle ne sevgiliyle ne de yalnız... En keyifli, en yüz kızartıcı, en komik, en çılgın tatil anıları, dostlarla birikenler... Üstelik bu anıları yaratmak için bulduğunuz ilk dağdan uçmanız ya da "Hangover" filminden birkaç sahneyi gerçeğe dönüştürmeniz gerekmez. Kimi zaman içeceğinizle kumsaldaki şezlonglara uzanıp geyik muhabbeti yapmanız bile yeterli. Yine de biz sizin ufkunuzu açmış olalım, arkadaşlarla çıkılacak en iddialı kafa tatillerini sıralayalım. İşte erkek stil dergisi GQ'nun önerdiği yerler...
#TatilZülfü Livaneli, Doğan Kitap’tan yayımlanacak Abdülhamid romanından bazı bölümleri ilk kez Hürriyet Pazar okuyucularının beğenisine sunuyor. 100’üncü ölüm yıldönümü vesilesiyle alevlenen, Google’ı bile onun icat ettiğine kadar varan tartışmalar bu romanla yeni bir boyut kazanacak. Kitaptan bu ilk metinlerde, II. Meşrutiyet’in ilanını, devrilen padişah ve yakın çevresinin gözünden okuyoruz.
#Zülfü LivaneliRuanda’nın ışıltılı başkentinde Afrika’nın cazibesi belirgin. 23 yıl önceki vahşi soykırımın izleri çoktan silinmiş. Birbiri ardına açılan yüksek teknoloji şirketleri, yaratıcı girişimler, Doğu Afrika’nın en güzel kahvesinin ikram edildiği kafeler şehre hareket getirmiş. Ortam güvenli, halk misafirperver. Pırıl pırıl caddeler, uçsuz bucaksız golf sahasını andıran tepeler, enerjik genç sanat atmosferine rağmen ortada çok az turist var. Çoğunluk şehrin zenginliklerini fark etmeden ormana, safariye koşuyor. Şoförlü otomobil ya da taksi motosiklet kiralayın, şehri keşfe çıkın.
#KigaliHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#BeyoğluColorado Eyaleti’nde küçük bir madenci kasabası olan Aspen bir zamanlar ülkenin en önemli gümüş madenlerine sahipti. Günümüzde Amerikan jet sosyetesinin en gözde kayak merkezi. Tesislerin yanı sıra lüks mağazaları, mükemmel restoranları, otelleri, sanat müzesiyle cazibesini hep koruyor. Giriş ücretleri 150 TL’yi bulan mekânlarda Brezilyalı, Avustralyalı zenginlerle kredi kartı yarıştırmak istemiyorsanız daha mütevazı seçenekler mevcut.
#AspenEDİRNE Keşan’da yolcu taşımacılığı yapan Ragıp Eraslan (35), muavini U.Y.’yi (20), kendisinden çaldığı 12 bin lirayla Antalya’da köpük ve havuz partileri yapmakla suçladı. Eraslan, 19 Temmuz’da iş bitimi muavini U.Y.’nin kendi evine gittiğini, kendisinin de otobüsünü Esenler Otogarı dışında bir otoparka çekerek araç içerisinde uyuduğunu anlattı.
#Eraslan SağlamEdirne'nin Keşan İlçesi’nde özel bir seyahat firmasında yolcu taşımacılığı yapan 35 yaşındaki Ragıp Eraslan, muavini 20 yaşındaki U.Y.’nin kendisinden çaldığını öne sürdüğü yaklaşık 12 bin lirayla Antalya’da köpük ve havuz partileri yaptığını iddia etti. Muavini U.Y.’nin sosyal paylaşım sitesine yüklediği eğlence ve paralarıyla çekilmiş fotoğraflarını savcılığa delil olarak sunan Eraslan’ın şikayeti üzerine polis, muavinin peşine düştü. Paralarının çalındığını öne süren Ragıp Eraslan 'Bizden çaldığı paraları şu an çatır çatır yiyor' dedi.
#EdirneEkimde başlayacak World Expo öncesinde Milano öylesine yenilendi ki, birkaç yıl önce görenler bile bugünkü manzara karşısında hayrete düşüyor. Şehri şantiyeye dönüştüren çalışmaların büyük bölümü devam ediyor. Kentsel projelerin yanı sıra daha organik bir gençleşme dalgası kenti boydan boya kaplamış. Eski banka, marangozhane, çiftlik, dökümhaneler yenilenip bar, restoran, mağaza ve kültür merkezine dönüştürülüyor. Yenilenmenin enerjisi uzun yıllar sürecek gibi...
#SeyahatGörüp görüneyim, plajda balık istifi yatayım, akşam yemek yediğimde öyle bir hesap ödeyeyim ki ömrüm boyunca hiç aklımdan çıkmasın diyorsanız, Bodrum’a, Çeşme’ye talim. Yok, sakin ve huzurlu olayım, kimse bana karışmasın, hatta bakmasın bile, neysem öyle yaşayayım diyorsanız sizi Yunanistan’a alalım...
#Rodos AdasıAli Aksöz kendini yazar, çevreci, gezgin ve medya uzmanı olarak tanımlıyor. ‘Medcezir’ dizisindeki rolüyle son dönemde ön plana çıkan Aksöz’ün seyahat tanımı şöyle: “Hikâyelerdeki yerleri kendime ait yapmanın, yenilenmenin, fiziksel ve fikirsel ilerlemenin, serüvenin, olasılıkların ve sürprizlerin fırsatı.” Aksöz’ün ütopyasıysa şu: Mars’a gitmek.
#Ali AksözSaraybosna’da öğle saatleri. Müezzinler minarelerden ezan okuyor, kiliselerin çanı Dinar Alpleri’nde yankılanıyor. Tramvaylar kaldırımdaki kafelerde nargile içenlerin yanından sessizce geçiyor. Güzel kadınlar, parke kaplı güzel sokaklar... Saraybosna’nın yaratıcı ruhu, 11 bin kişinin yaşamını yitirdiği savaşın acı izlerini yavaş yavaş siliyor. Osmanlı ve sonrasındaki mimari miras tekrar gün yüzüne çıkıyor.
Alpler deyince ilk akla gelen kayak. Fakat Avusturya Alpleri’nin merkezi Innsbruck’ta kayaktan sonra da hayat çok canlı: İddialı restoranlar, manzaralı barlar, ünlü markaların mağazaları, gece kulüpleri... 30 bin üniversiteliyle gençleşen şehir Rönesans dönemi yapılarının yanı sıra David Chipperfield, Dominique Perrault, Zaha Hadid gibi ünlü mimarların eserleriyle de göz dolduruyor.