Ülke genelinde dönüşmesi gereken 6.7 milyon konut var. Bu rakam kentsel dönüşümün önemini ortaya koyuyor. Dönüşümün şart olduğu konusunda her kesim hemfikir. Ancak riskli binaları yenilerken mağdur vatandaşın da sesini duyalım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu alanda önemli adımlar attı, dönüşüm yasasında düzenlemeler yaptı. Buna rağmen yasalardaki boşlukları kötü niyetli kullananlar var. İşte bugün size bu konuyu anlatacağım. Yeterliliği olmayan firmaların belediyeden ruhsat almadan önce imza toplayarak vatandaşı nasıl zor durumda bıraktığına ve çözüm önerilerine gelin birlikte bakalım.
#YazarElazığ’da yaşanan depremin acısı tüm Türkiye’ye yayıldı. Bir kez daha deprem ülkesinde yaşadığımız gerçeğiyle yüzleştik. Uzmanlar Türkiye için riskli olanın deprem değil binalar olduğunun altını çiziyor. Kamu yetkililerinin verdiği bilgiye göre ülke genelinde 6.7 milyon riskli yapı var. Tüm bu yapıların 20 yılda yenilenmesi bekleniyor. Ama deprem bizi beklemiyor. Peki evinin riskli olmasından endişe duyan vatandaş ne yapacak? İşte adım adım yol haritası...
#GazetehaberleriMeclis’te görüşmeleri süren Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile bina tamamlama sigortası zorunlu olacak. Teklifin yasalaşması halinde müteahhitler yapı ruhsatı almadan önce bina tamamlama sigortası yaptıracak, böylece vatandaşın mağduriyeti önlenecek.
#YazarÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum inşaat ve şehircilik adına önemli yasal düzenlemeler hazırladıklarını belirterek, “Artık önüne gelen inşaat yapamayacak, müteahhit olamayacak. Firmaları mali yeterliliği ve tecrübesi doğrultusunda sınıflandıracağız” dedi. Kurum, bu yolla vatandaşın korunacağını ve konutzede yaratılmasının önüne geçileceğini söyledi.
#Gazetehaberleri8 bini aşkın konutzede için iyi haber geldi. TMSF yönetimindeki Fi Yapı ve Dumankaya’nın yarım kalan 9 projesi Alman konsorsiyum tarafından tamamlanacak. 1.3 milyar lira yatırım yapacak konsorsiyum, bunun karşılığında İzmir Dikili’deki Garip Ada’yı alacak. Şirket kentsel dönüşümün tartışmalı bölgesi Fikirtepe’de de 2 proje yapacak.
#İnşaatTMSF, Dumankaya Holding ve bağlı şirketler ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. TMSF açıklamasına göre, Dumankaya'nın 6 şirketi tasfiye edilecek. Yapılan açıklamada, grubun amiral gemisi konumunda olan Dumankaya İnşaat AŞ ile ilgili herhangi bir tasfiye kararı yer almıyor.
#Dumankaya HoldingTasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, Bank Asya'daki mevduat sahiplerine sigorta kapsamında ödenen 974 milyon TL'nin bir kısmının Bank Asya tarafından TMSF'ye ödendiğini ve kalan 610 milyon TL'lik tutarın da önümüzdeki günlerde ödeneceğini belirterek, "Bank Asya'daki taşınmazlar iflas hükümleri çerçevesinde aktif-pasif dengesi gözetilerek masa idaresi tarafından tasfiye edilecek." dedi. "Dumankaya ve Fi Yapı'nın satışı masada" diyen Gülal, "Uluslararası firmayla görüşme halindeyiz. Onlar bitmemiş inşaatları tamamlayarak mağduriyetleri giderecek. Satışı da henüz taslak halinde" şeklinde konuştu.
#Aydınlı Grupİstanbul Avrupa yakasında E5 yolu üzerinde eskiden Küçükçekmece Belediyesi’nin bulunduğu alanda şimdilerde yeni bir gayrimenkul projesi yapılıyor. Metrobüse komşu 900 milyon liralık projenin altından da metro geçecek. Meydan şeklinde tasarlanan projede konut ve ofis dışında 275 de mağaza bulunacak.
#Küçükçekmece BelediyesiÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm projelerinde yaşanan sorunların tespiti ve çözümü için Fikirtepe’de ofis açmaya hazırlanıyor. Hürriyet’in gündeme getirdiği gibi bölgede iflas eden, finansal zorluk yaşayan ya da TMSF’ye devredilen projeler binlerce dönüşümzede yarattı.
#GazetehaberleriYeni bir inşaat projesinden bir ev aldınız. Müteahhit firma bu işi dönüşüm kapsamında kat karşılığı anlaşma ile aldı ama tamamlayamadı. İşte o noktada bir tek hak sahipleri değil yeni tüketici olarak siz de mağdur olabilirsiniz. Hak sahiplerinin açtığı davayla tapunuz iptal olabilir.
#GazetehaberleriArsanız ya da eviniz için bir inşaat firması ile kat karşılığı sözleşme yapacaksanız dikkat. İmar durumundan tapu kayıtlarına, müteahhit seçiminden imzalayacağınız sözleşmenin ara satırlarına kadar her aşamada kontrolü elden bırakmayın. Ufak bir ihmal evinizi kaybetmenize, konutzede olup uzun yıllar hukuki mücadele vermenize sebep olabilir....
#KonutzedeTürkiye’de son dönemde on binlerce konutzede evlerine kavuşmanın hayalini kuruyor. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasının inşaat şirketlerine kadar uzanması, iflas edenler, dolandırıcılıkla suçlananlar olmak üzere farklı sebepler büyük mağduriyetler yarattı. Fi Yapı, Dumankaya, Kavuklar İnşaat, Uğur İnşaat, Ukra İnşaat, Bulut İnşaat, Makrom İnşaat, Osmanlı İnşaat ve Uluhan Grup gibi çok sayıda şirket projelerini tamamlayamadı. Tüm birikimlerini bu şirketlere yatıran vatandaşların hayalleri yarım kalırken, başlattıkları hukuku mücadelesinden çözüm bekliyorlar. Biz de uzun süredir gündemden düşen konutzedelerle görüşüp sorunlarını dinledik...
#Gaziantepli Uğur İnşaatFarklı iş kollarından inşaat sektörüne giren tecrübesiz firmalar hatalı hesaplarla konut fiyatlarını artırınca yeni konutzede riski ortaya çıktı. Bir dönem ucuz fiyatla satışa çıkan konutların yarım kaldığını ve arkasında bir çok mağdur bıraktığını hatırlatan sektör temsilcileri önümüzdeki dönemde ise ‘pahalı konutzedeler’ olacağı uyarısında bulunuyor.
ESENYURTLU müteahhitler belediyenin de desteğiyle dernekleşiyor. Birkaç ay içinde kurulacak dernek bölgede sayıları 500’ü bulan firmaları kontrol altına alacak. Esenyurt’ta yeni konutzede oluşmasının önüne geçecek dernek, yabancı yatırımcı gözünde de Esenyurt’u temize çıkaracak.