Güncelleme Tarihi:
İstanbul’daki gayrimenkul pazarına Esenyurt’ta giren Bak Yapı yeni rotalar belirlemek için çalışmalara başladı. Yatırım için Esenyurt’u düşünmeyen şirket İstanbul’un merkezine yöneliyor. Yabancıya satış rakamlarıyla yüzü gülen Bak Yapı Arapların talebine göre proje geliştirecek.
20 yılı aşkın süredir inşaat sektöründe faaliyet gösteren Bak Yapı İstanbul pazarına Esenyurt’taki Prestij Park projesi ile girdi. İmar sorunları nedeniyle şantiyelerin durduğu, birçok firmanın iflas ettiği bölgede bulunmak şirket için en avantaj hem de dezavantaj oldu. Bak Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Bakgör, konutzedeler nedeniyle kötü bir imajı olan bölgede müşteriyi satış ofisine çekmekte zorlandıklarını ancak ruhsatlı ve tapulu satış yaptıkları için tercih edildiklerini söyledi. 2 bin 400 konutluk projede yüzde 75 satış oranını yakalayan şirket yeni arayışlara başladı. İstanbul’un değişik lokasyonlarındaki arsa sahiplerinden teklif aldıklarını belirten Bakgör, “İstanbul’da olacağız ama Esenyurt’a proje yapmayız” dedi. Esenyurt projesinde 250 daireyi Arap yatırımcılara sattıklarını söyleyen Bakgör’ün hedefinde Araplara özel proje geliştirmek var. 8-10 Ekim’de Dubai’de düzenlenen Cityscape gayrimenkul fuarında 30 milyon liralık satış yapan şirketin alıcıların arasında Arap şeyhleri ve büyükelçiler de bulunuyor.
BAKIRKÖY VE YENİBOSNA’YI İNCELİYOR
Bakırköy ve Yenibosna aksında arsalarla ilgilendiklerini belirten Bakgör, yeni projenin bu lokasyonlarda olabileceğini dile getirdi. Arapların lüks, butik rezidanslar istediğini belirten Bakgör, “Araplardan öneriler geliyor. Bu tip konuttan 3 tane, 10 tane alırım diyenler var. Biz de uygun arsayı bulunca projeyi çizip Arap yatırımcıya soracağız. Ortak karar alıp, onların istediği konutları yapacağız” dedi. Yeni projeye başlamada en önemli faktörün arsa maliyetleri olduğuna dikkat çeken Bakgör, arsa sahiplerinin gerçek dışı beklentilerde olmasını eleştirdi. Bakgör, arazide anlaşmaları durumunda İstanbul’un merkezi bölgelerinde rezidans ve otel projesi yapacaklarını ifade etti.
BURSA’DA DÖNÜŞÜME GİRECEK
Bak Yapı, Bursa Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ile birlikte kentsel dönüşüm projesi hayata geçirecek. Konutları fotoğraflanıp değer tespiti yaptıklarını belirten Bakgör, “15 dönüm ve üzerinde arsayla anlaşınca belediye devrede olmadan bakanlık ile iş yapabiliyoruz. Biz 60 dönümde bin 500 konutluk proje planlıyoruz. Bunu 15’er dönümlük etaplar halinde yapacağız” dedi. Bursa’da belediye ile hasılat paylaşımı modeliyle 918 konutluk bir proje planladıklarını belirten Bakgör, tamamı 3+1 dairelerden oluşan projeyi önümüzdeki ay satışa sunacaklarını dile getirdi.
Örnek daire yerine ‘örnek kat’ yapıyor
BAK Yapı, hayata geçireceği her projenin bir kartını Bursa’daki arsası üzerinde test amaçlı inşa ediyor. Örnek katta ssansör boşluklarından duvar kağıdına kadar tüm detaylar yapılıyor. Bu şekilde projelendirme aşamasında yapılan hatalar önceden görülüp, düzeltiliyor.
Öğrenciye konut yapacak
İSTANBUL’daki gayrimenkul pazarında öğrenciye yönelik konut projelerinin sayısı artıyor. İnşaat firmalarının üniversitelere yakın lokasyonlarda hayata geçirdiği projeler yatırımcılardan da ilgi görüyor. Çanakkale ve Sakarya’da bu tip yapılar inşa eden Bak Yapı, öğrenci konseptini İstanbul’a taşıyacak.
Denetim artmalı
YENİ Tüketici Kanunu ile yapılan düzenlemede inşaat firmaları ruhsat almadan maket satışına başlayamayacak. Ayrıca konut bitirme sigortası ile konutzede oluşmasının önüne geçilecek. Ferhat Bakgör, yapılan düzenlemeleri olumlu karşılarken müteahhitlere daha ağır şartlar getirilmesi gerektiğini söyledi. Yapılan işin büyüklüğüne göre koşullar getirilmesini öneren Bakgör, “10 dönüm arsada iş yapanden istenen koşulla 100 dönümde iş yapandan istenen aynı olmamalı. İşin boyutuna göre finansman kriteri konulmalı” dedi.
1+1 ve 2+1’ler hızlı gitti
PRESTİJ Park projesinde en hızlı satılan konut tipi 1+1 ve 2+1 konutlar oldu. Projedeki 400 konutluk 2+1’lerin tamamı satılırken, az sayıda 1+1 kaldı. Metrekaresi 1200 liradan satılan konutlar 1500 lirayı buldu. Ferhat Bakgör kaba inşatının yüzde 50’si biten projede daireler teslim edilince bu rakamın 2 bin kirayı geçeceğini söyledi. Araziyi ucuza mal etmesi ve inşaat girdilerini nakit alması nedeniyle uygun satış rakamını bulduklarını belirten Bakgör, “Biz arsa aldıktan sonra metrobüs geldi ve bölge değerlendi. Ama biz bunu fiyata yansıtmadık ve ulaşılabilir fiyatla satışa çıktık” dedi.
Orta gelirli ‘ev’lenemiyor
MARKALAŞAN konut sektöründeki yeni projeler ağırlıklı olarak orta üstü ve üst gelir grubuna yönelik olarak inşa ediliyor. Alt ve orta gelirli kesim için TOKİ ve Emlak Konut GYO eliyle üretilen konutlar talebi karşılamada yetersiz kalıyor. Türkiye’deki genç profesyonellerin ev sahibi olamadığını söyleyen Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Genel Müdürü Barış Onay, “Orta gelir grubunu ev sahibi yapmaya yönelik programlar geliştirilmeli” dedi.
LÜKSE SINIR GELMELİ
Şehir içinde arsa arzı oluşturmak gerektiğini ve kentsel dönüşüm çalışmalarının bu anlamda önemli bir fırsat olduğunu belirten Onay, bu alanlarda yapılacak yeni konut projelerinde orta gelirlilerin de dikkate alınılması gerektiğinin altını çizdi. Genç profesyonellerin şehir içinde çalışırken yüksek fiyatlar nedeniyle şehir dışından ev aldığınıı belirten Onay,”Ülke olarak bir formül bulmalıyız. Mesela İngiltere’de karma bir projede tüm konutları lüks yapamıyorsunuz. Aynı alanda her gelir grubuna pay ayırmanız gerek. Biz de kendi koşullarımıza göre düzenleme yapabiliriz. Müteahhitlere vergi avantajı ya da ev alacak gençlere KDV kolaylığı sağlanabilir” dedi. Kentsel dönüşümle birlikte şehir içinde ultra lüks binalar üretileceğini ifade eden Onay, lüks konut üretimine sınırlama getirilmesi gerektiğini söyledi. Devletin düşük gelir grubuna loto usulü ev verdiğini ancak bunun yeterli olmadığını belirten Onay, “TOKİ kuruluşundan beri 500 bin konut üretti. Yılda 600 bin konut üretilen bir ülkede bu rakam yetersiz” dedi.
Yeni yollar aranacak
YEM tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Konut Konferansı’nda ‘yeni yollar’ teması işlenecek. 21 Kasım’da YEM’de gerçekleşecek konferansta ‘Orta direği ev sahibi yapmak mümkün mü?’, ‘Gelecekte topluluklar nasıl yaşayacak?’ ‘Onlar nasıl konutlarda oturacak?’ sorularına yanıt aranacak. Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur moderatörlüğündeki konferansa 2012’de ‘Yılın Mimarı’ seçilen Alison Brooks, 2013 Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi TAM Associati’nin Kurucu Ortağı Simone Sfriso, İngiltere’de alt ve orta gelirliyi ev sahibi yapacak modeli geliştiren Pocket’ın CEO’su Marc Vlessing katılacak.
AVM ciroları arttı
ALIŞVERİŞ merkezi (AVM) ciro endeksi eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.8 artarak 136 puana ulaştı. Eylül ayında, AVM’lerdeki kiralanabilir metrekare alan başına düşen cirolar İstanbul’da 644 lira, Anadolu’da 489 lira, Türkiye genelinde 551 lira oldu.
İş hayatına yeni ‘Rota’
HALKALI, Atakent’te konumlanan Rota Office projesinde 1+1, 2+1 ve entegre edilebilir butik ve açık ofis seçenekleri yer alıyor. Mert Döküm İnşaat tarafından yapılan ve 2015’te tamamlanacak proje 70 metrekareden 500 metrekareye kadar farklı ihtiyaçlara göre ofis seçenekleri yer alıyor. Rota Office, yılda 15 milyon ziyaretçi ağırlayacak Tema Park projesi ve Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’ne yakın olmasıyla dikkat çekiyor.
Tamamlama sigortası konuta güven getirir
YENİ Tüketici Kanunu kanut sektörünü disiplin altına alacak düzenlemeler içeriyor. Yeni düzenleme ile ruhsat almayan firmalar maketten satış yapamayacak. Böylece en kötü örneğini Esenyurt bölgesinde gördüğümüz ruhsatsız satışların önüne geçilecek. Diğer bir düzenme ise bina tamamlama sigortası. Bu değişiklikle konut geliştiren şirketler projelerine başlarken sigorta yaptıracak. Firma herhangi bir nedenle işini yarım bıraksa dahi sigorta şirketi inşaatı tamamlayacak. Sigorta, inşaat firmaları için zorunlu olsa da sigorta şirketleri isterlerse sigorta yapmayabilecek. Sigortanın olmadığı durumlarda ön ödemeli konut satışı için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen teminat veya şartlar sağlanacak. Sekör temsilcilerinin önemli bir kısmı yapılan düzenlemeden memnun. Sektörde ayrışma olacağını belirten Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, “Tüketiciyi yanıltanlar oyun dışında kalacak. Düzenleme sektöre güven getirecek” dedi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, inşaat sektörünün yüzde 10-12’sinin devlet, yüzde 2-3’ünün markalı projeler, yüzde 85’inin ise markasız küçük müteahhitler elinde olduğunu söyledi. Yapılan değişiklikleri olumlu bulan Çelik, bina bitirme sigortasının konut fiyatlarını yüzde 1 oranında etkileceğini dile getirdi.
SINIFLANDIRMA YAPILSIN
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, yapılan düzenlemenin uygulanması için şirketlere zaman tanınması gerektiğini dile getirdi. Pilot bölge üzerinde çalışılması önerisinde bulunan Dumankaya, “Sigortayı nasıl yaptıracağımızı ve hangi modelin uygulanacağını henüz biz de bilmiyoruz” dedi.Doğru iş yapan ve yapmayan firmaların birbirinden ayrılması gerektiğini belirten Dumankaya, şirketlere sınıflandırma yapılmasını istediklerini söyledi. Dumankaya, firmalara mali yük getirecek sigorta işleminin az da olsa konut satış fiyatlarına yansıyacağını ifade etti.
REKABET AZALIR
İnşaatta 150 bin üretici olduğunu belirten İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, kurumsallaşamayan firmaların düzenlemeden zarar görebileceğini söyledi. Sektörde tekelleşme olacağını belirten İnan, “Bizim gibi markalı şirketler için iyi bir gelişme ancak küçük işletmeler zararlı çıkacak. Sektörde rekabet olmayacak” dedi.