Miyopi, uzağı görememeye yol açan bir göz kusurudur. Miyop olan insan sayısı endişe verici bir hızla artıyor… 2000 yılında dünya nüfusunun yaklaşık %25'i miyoptu. Araştırmalar, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun kabaca yarısının miyop olacağını gösteriyor… Miyopi genellikle çocuklukta başlar ve 18-21 yaşa dek ilerler.
#MiyopiGöz ile ilgili hastalıklar, toplumda sıkça görülen sağlık sorunlarının başında gelir. Bu hastalıklardan bazıları doğrudan gözü ilgilendiren hastalıklardan kaynaklanırken bazıları ise, vücudun geri kalanında meydana gelen çeşitli hastalıkların gözleri etkilemesi sonucunda meydana gelir. Çocuklarda göz kızarıklığı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
Göz kapağı, alerji, göz enfeksiyonu, göz yaralanması, göz nezlesi gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Neredeyse her yaş grubu insanda ortaya çıkan bir sorun olan göz kapağı şişmesinin nasıl geçeceğine dair pek çok tedavi yöntemi bulunur. Çocuklarda göz kapağı şişmesi neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
Göz kapakları ince yapıları nedeniyle, vücudumuzun en hassas yerlerinden biridir. Pek çok nedenle göz kapağı şişmesi problemiyle sıklıkla karşılaşan kişiler, göz kapağı şişmesinin nedenlerini ve nasıl geçeceğini merak ediyorlar. Sabah uyanınca ağrılı bir şekilde gerçekleşen göz kapağı şişmesinin alerjiden, uyku pozisyonuna, hatta stresten, troid hastalıklarına kadar pek çok nedeni olabileceği gibi evde göz kapağı şişmesine iyi gelebilen bazı bitkisel yöntemler de bulunuyor. Göz kapakları neden şişer, nasıl geçer diye siz de çözüm arayanlardansanız, işte bazı bitkisel yöntemler…
#Göz Kapağı ŞişmesiKAŞKALOĞLU Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, gözü bozuk olmasa da insanların çoğunun 40 yaş sonrasında yakını görmede zorluk çektiğini belirterek, hastanın durumuna göre lazer veya göz içi mercek ameliyatlarının başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.
#İzmirKaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, gözü bozuk olmasa da insanların çoğunun 40 yaş sonrasında yakını görmede zorluk çektiğini belirterek, hastanın durumuna göre lazer veya göz içi mercek ameliyatlarının başarılı sonuçlar verdiğini söyledi. Presbiyopi veya yakın görme bozukluğunun yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıktığını ifade eden Dr. Asena, yaşla birlikte göz merceğinin uyum yeteneğinin yavaş yavaş kaybolduğunu ve insanların çoğunun okumak veya yakın iş yapabilmek için gözlük kullanmak zorunda kaldığını dile getirdi. Opr. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, şu bilgileri paylaştı:
#İzmirPandemiyle birlikte hayatın olmazsa olmazı haline gelen maske kullanımı ile gözlüklerde buharlanma yaşanması kontakt lenslere ilgiyi artırdı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Deniz Marangoz, "Pandemi döneminde gözlükler hem hijyen hem de konfor açılarından dezavantajlı bir durum aldı. Bu dönemde kontakt lenslere talep oldukça arttı" dedi.
#Göz Hastalıkları UzmanıYakın zamanda yapılan bir araştırma, kontakt lens kullanıcılarının çoğunda, onlarda göz enfeksiyonları riskini artıran en az bir kötü hijyen alışkanlığın olduğu saptanmıştır. Siz de kontakt lens kullanıcısıysanız bunlardan biri sizde de var mı? Hep birlikte bakalım.
#Kontakt LensKadınla erkeğin göz yapısı arasında; gözyaşı bezlerinde, göz yüzeyinde, lenste ve retinada (ağ tabaka) farklılıklar izleniyor... Östrojen-progesteron-androjen gibi cinsiyet hormonlarına bağlı olarak; yaş, adet dönemi, hamilelik, menopoz ve andropoz görmeyi etkiliyor.
#KadınTüm dünyada milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Covid-19 enfeksiyonunda bulaşma noktası olarak ağız ve burnumuz ön plana çıksa da, daha nadir olmakla birlikte enfeksiyon gözlerimizden de bulaşabiliyor! Hatta bazı hastalarda Covid-19 kendini ilk olarak gözlerde ele veriyor!
#Korona Gözden Bulaşır MıPandemi döneminde göz hastalığı şikayetlerinin arttığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Aktaş, ""Ekran karşısında 20- 45 dakika geçirilen zaman sonrasında; gözleri bir süre kapalı tutarak gözler dinlendirilmeli ve sık sık göz kapakları açılıp kapatılmalıdır." uyarısında bulundu.
#GözKoç Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Afsun Şahin, COVID-19 pandemisinde maske nedeniyle gözlük kullanımının zorlaştığını, bu nedenle kontakt lens kullanımının arttığını belirterek, “Ancak kontakt lens kullanımında dikkat edilmesi gereken kuralları var. Özellikle bu dönemde aylık kontakt lens değişimi ile birlikte, saklama kaplarının da her ay değiştirilmesi gerekiyor. Lenslerde teknolojik gelişme de hız kazandı. Henüz yaygınlaşmamış olsa da kontakt lens üzerine yerleştirilmiş elektronik sensör sayesinde kan şekeri düzeyi de artık ölçülebiliyor” dedi. Şahin Hürriyet’e şunları söyledi:
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARAGözde oluşan miyop, hipermetrop ve astigmatizm gibi kırma kusurlarının tedavisinde kontakt lens kullanımı önemli bir yer tutuyor. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kontakt lenslerin materyal, şekil, dizayn ve yüzey kaplamalarında da büyük gelişmeler kaydediliyor. Kırma kusurlarının giderilmesinden, miyop rahatsızlığının ilerlemesinin engellenmesine kadar farklı amaçlarla kullanılan kontakt lensler, hasta konforuna önemli katkılar sağlıyor. Ancak doğru lens seçimi için mutlaka bu konuda deneyimli uzmanlara başvurulması gerekiyor.
#LensHer ne kadar yüz yüze eğitime kademeli olarak geçiş yapıldıysa da pek çok ders hala internet üzerinden, yani uzaktan yapılmaya devam ediyor. Çocukların gün içerisinde bilgisayar başında geçirdikleri süre hiç de az değil. Bu da çocuklarda 'miyopi' yani uzağı görememe sorununu giderek yaygınlaştırıyor.
#MiyopiŞehir efsanesi gibi toplumda yaygın olan bir takım bilinenlerin bugünkü bilgilerimiz ışığında gerçekle çok alakası bulunmuyor. Göz hastalıkları da en çok yanlış bilgiye sahip olunan bir alan. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Esgin, göz sağlığı hakkında doğru bildiğimiz yanlışları anlattı...
#Göz SağlığıArtan cep telefonu ve bilgisayar kullanımı nedeniyle birçoğumuz gözlerimizde kuruluk hissedebiliyoruz. Göz kuruluğunun nedenlerini, tedavisini ve göz kuruluğuna karşı nasıl önlemler alabileceğimizi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar’dan dinledik.
#Göz KuruluğuBugünlerde kontakt lens kullanımının, koronavirüs ile enfekte olma ihtimalini arttırıp arttırmadığı; pek çok hastamızın aklında olan sorulardan biri. Üstelik bu soruyu, internetteki arama motorlarından birine yazarsanız; pek çok kafa karıştırıcı yazı ile karşılaşabilirsiniz. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Başak Bostancı, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi.
#KoronavirüsGelişen teknolojiyle birlikte artan bilgisayar kullanımı, birtakım problemleri de beraberinde getiriyor. Göz problemleri de bunların başında geliyor. Çünkü teknolojik cihaz kullanımı sırasında göz kırpmanın azalması, göz kaslarının yorulmasına neden olabiliyor. Böylece bilgisayar görme sendromu görülebiliyor. Bulanık görme, gözlerde kuruluk ve göz çevresinde ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan bu sendrom, tahmin edilenden daha fazla kişiyi etkisi altına alıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hüseyin Sanisoğlu, bilgisayar görme sendromundan korunma yöntemlerini anlattı.
#TeknolojiKış aylarında artan hava kirliliği, kuru, soğuk hava ve rüzgar dış mekanlarda gözleri tehdit ederken, kapalı ortamlardaki ısıtma sistemlerinden kaynaklı nem kaybı da göz kuruluğuna davetiye çıkarıyor. Göz kuruluğu, her yaşta görülmekle birlikte yaşlılıkta daha çok ortaya çıkar. Peki, göz kuruluğu neden olur? Göz kuruluğu nasıl geçer?
#Göz Kuruluğu Neden Olur?