Güncelleme Tarihi:
DÜNYAYI etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle gözlük takan birçok kişinin maske kullanırken gözlüklerin buğulanmasına çözüm olarak lazer göz ameliyatlarına yöneldiğini belirten göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, lazer göz ameliyatında işlemin tamamen bıçaksız olduğunu ve dikiş de kullanılmadığını söyledi. İşlem sırasında, önceden uygulanan anestezik göz damlaları sayesinde herhangi bir ağrı hissedilmediğini vurgulayan Çağatay, “Her hastanın gözü lazer ameliyatı için uygun değil. Ameliyat sonrası iyi bir görme için detaylı bir göz muayenesi gerçekleştiriyoruz ve riski olan hastaları ameliyat etmiyoruz. Yani her hasta maalesef bu tedaviye uygun değil. Lazer göz ameliyatına uygun olmayan kişiler için akıllı mercek tedavisi veya kontakt lens kullanımı gündeme gelebilir. Ayrıca gözlük camlarının buğulanma engelleyici cam kaplamasıyla sorun büyük oranda giderilebilir” dedi.
GÖZLÜKSÜZ BİR YAŞAM
Uygun hastalara uygulanan lazer ameliyatının kısa bir müdahale sonrasında göz kusurlarının tedavisi ve gözlüksüz bir yaşam imkanı sağladığını kaydeden Doç. Dr. Çağatay, şöyle devam etti: “Böyle bir ameliyat öncesinde mutlaka pandemi şartlarına uygun olarak detaylı bir değerlendirme gerçekleştiriyoruz. Bu ameliyat için hastanede kalmanız gereken süre, ortalama 30 dakika. Lazer göz ameliyatı yaptırmak isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması yeterli olsa da başka faktörler de var. Göz gelişimi devam ettiği sürece görme kusurlarının cerrahi olarak giderilmesini önermiyoruz. Bunun yanı sıra miyopide 10 dereceye kadar, astigmatizm ve hipermetropide 6 dereceye kadar düzelme sağlayabiliyoruz. Lazer göz ameliyatı, her iki göze de uyuşturucu (lokal anestezik) göz damlası uygulamasıyla başlar. Bundan sonra bir flep, yani katman oluşturmak için bir femtosaniye lazer kullanılır.”
HIZLI İYİLEŞME SÜRECİ
Lazer göz ameliyatı yapılan hastaların iki-üç günde net görmeye başlayıp normal hayatlarına dönebildiklerini dile getiren Çağatay, ilk birkaç gün ağrı veya batma şikayeti olabildiğini, bunun da yapılan ameliyatın tipine göre değiştiğini bildirdi. Operasyon sonrasında dikkat edilmesi gereken noktaları da anlatan Çağatay, şu bilgileri verdi: “Bu konuları genel olarak darbelere karşı gözleri korumak, kontrolleri aksatmamak, gözü yüksek ışıktan korumak ve göz hijyenini sağlamak şeklinde sıralayabiliriz. Ancak gerçekleştirilen operasyon türüne ve uygulanan tekniğe göre kişinin uyması gereken durumlar değişiklik gösterebilmektedir. Lazer göz ameliyatı olmak isteyen kişiler mutlaka yapılan tetkik ve muayene bulgularına ait raporlarını saklamalıdır. Bu raporlar hayatınızın geri kalanında uygulanacak tüm tedavilerde gerekli olabilmektedir. Ameliyat ve muayeneden önce iki hafta boyunca lens kullanmayınız. Ameliyat sonrasında önerilen damlaların düzenli olarak kullanılmasına özen gösteriniz. Lazer de olsa her işlemin mutlaka riskleri olabileceğini, bunlardan korunmak için kurallara uymanızın çok önemli olduğunu unutmayınız. Lazer göz ameliyatının riskleri ve sizin için önemli olabilecek kişisel faktörlerin bir muayene ile değerlendirilmesi uygun olacaktır.”