Yeni çağın yeni sorunu: Bilgisayar görme sendromu

Güncelleme Tarihi:

Yeni çağın yeni sorunu: Bilgisayar görme sendromu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2019 13:52

Gelişen teknolojiyle birlikte artan bilgisayar kullanımı, birtakım problemleri de beraberinde getiriyor. Göz problemleri de bunların başında geliyor. Çünkü teknolojik cihaz kullanımı sırasında göz kırpmanın azalması, göz kaslarının yorulmasına neden olabiliyor. Böylece bilgisayar görme sendromu görülebiliyor. Bulanık görme, gözlerde kuruluk ve göz çevresinde ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkan bu sendrom, tahmin edilenden daha fazla kişiyi etkisi altına alıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hüseyin Sanisoğlu, bilgisayar görme sendromundan korunma yöntemlerini anlattı.

Haberin Devamı

Elektronik cihazlardan en çok gözler etkileniyor

Modern çağda en fazla içli dışlı olduğumuz ve gün içerisinde en çok dokunduğumuz eşyaları elektronik cihazlar oluşturuyor. Bu cihazlar, hayatımıza kattıkları kolaylıkların yanında çeşitli problemlere de neden olabiliyorlar. Daha çok gözlerin etkilendiği problemlerin arasında ise bilgisayar görme sendromu önemli bir yer tutuyor. Dünya çapında 60 milyona yakın kişiyi etkileyebilen bu sendrom, gözlerin zorlanması nedeniyle ortaya çıkarken, çeşitli komplikasyonlara da sebep olabiliyor.

Yeni çağın yeni sorunu: Bilgisayar görme sendromu

Sık sık göz kırpmak önem taşıyor

Bilgisayar görme sendromu, gözler ve beynin kağıttaki yazı karakterlerine ve bilgisayar ekranındaki grafiklere verdiği tepki olarak açıklanıyor. Bu sendrom, dijital dünyanın gözlerimize etkisi olarak değerlendiriliyor. Gözün odaklanmasında önem taşıyan kaslarda ağrıyla görülebilen bilgisayar görme sendromu, özellikle teknolojik cihaz kullanımı sırasında azalan göz kırpmanın sonucunda gelişiyor. Farkına varılmasa da oldukça önem taşıyan bu problem, göze olan etkilerinin yanı sıra baş ve boyun ağrılarına da neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Yeni çağın yeni sorunu: Bilgisayar görme sendromu

Bilgisayar ekranındaki ışıklar gözleri yorabiliyor

Bilgisayar kullanımı esnasında gözler genellikle aynı hizada çalışmaya alışıyor. Bu alışkanlığın yanına evrak okuma yani aşağı-yukarı okuma eyleminin de katılmasıyla gözler daha fazla yorulabiliyor. Görülen nesnelerin beyinde yorumlanması için daha fazla çaba harcanması, göz kaslarında yorgunluğun görülmesine neden olabiliyor. Bilgisayar kullanımı, yazılı bir dosyanın okunmasından daha farklı olduğu için ışık, kontrast ve grafik gibi unsurların da buluşmasıyla gözün yorgunluğu artabiliyor. Bu nedenle düzenli bilgisayar kullanımı gözlerin ağrımasına sebep olabilirken, çeşitli belirtilerin görülmesine de neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Bilgisayar görme sendromu neden olur?

Yaşın ilerlemesiyle birlikte bilgisayarda çalışmak, olduğundan daha zor hale gelebiliyor. Göz merceğinin esnekliği azaldığında, nesnelere odaklanma yeteneğinde zayıflama görülebiliyor. Okuma veya parlama önleyici gözlüklerin düzenli kullanılmaması nedeniyle de bilgisayar görme sendromu ortaya çıkabiliyor. Zayıf aydınlatmanın olduğu ortamlarda çalışıyor olmak, parlaklığın yüksek olduğu dijital ekranların uzun süreli kullanmak da problemin görülme riskini artırabiliyor. Aynı zamanda duruş bozuklukları ve bilgisayarı uygun mesafeden kullanmama gibi alışkanlıklar da sendromun görülme sıklığını tetikleyebiliyor.

Haberin Devamı

Bilgisayar görme sendromu belirtileri nelerdir?

Gözlerde kuruluğa, göz çevresinde ağrıya ve çift görmeye sebep olabilen bilgisayar görme sendromu, günlük performansı da etkileyebiliyor. Bununla birlikte gözlerin kaşınmasına, kızarık gözlere, boyun ve sırt ağrılarına da neden olabiliyor. Bilgisayar görme sendromunu önlemek içinse, günlük hayatta yapabilecek küçük değişiklikler oldukça etkili olabiliyor. Peki, ne yapmak gerekiyor?

20-20-20 kuralı gözleri dinlendiriyor

bilgisayar görme sendromu teşhisi konduktan sonra, görme problemlerinin önüne geçebilmek için düzenli göz muayenesi olmak gerekiyor. Muayene sonrasında gerekli durumlarda parlama önleyici gözlük ve kontakt lens kullanımı önerilebiliyor. Ayrıca bilgisayar ekranında parlama yaratabilecek ışıkları engellemek gerekebiliyor. Bilgisayarın konumunu göz seviyesinin altına indirerek, 50-60 cm’lik bir mesafeden kullanmak da korunma yöntemleri arasında yer alıyor. Her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca, 20 metre uzağa bakarak gözleri dinlendirmek de büyük bir önem taşıyor. 20-20-20 kuralı olarak adlandırılan bu yöntem, göz kaslarınızın rahatlamasını ve kısa süreli mola vermenizi sağlıyor. Gözleri sık sık kırpmak ve göz kuruluğunu önlemek için göz damlaları kullanmak da bilgisayar görme sendromundan korunma yolları arasında sayılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!