Türkiye’de 2053 net-sıfır hedeflerinin gerçekleştirebilmesi için kömürlü termik santrallerin emekli edilmesi yani artık bu santrallerden elektrik üretilmemesi gerekiyor. Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği’nin (SEFiA) hazırladığı araştırmaya göre, özelleştirilen santrallerin neredeyse tamamı 2030’ların ikinci yarısına kalmadan özelleştirme bedellerini ödeyerek emekli edilebilir duruma geliyor.
#SefiaSağlık ve Çevre Birliği (HEAL:Health and Environment Alliance), 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde ‘Türkiye’de Kronik Kömür Kirliliği: Kömürün Sağlık Yükü ve Kömür Bağımlılığını Sonlandırmak’ raporunu yayınladı. Rapor, termik santrallardan kaynaklı hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları ve bunun mali yükünü gözler önüne seriyor.
#Yazarİklim değişikliği dünyayı tehdit ediyor. Bir taraftan doğa olayları diğer taraftan insan sağlığı üzerinde oluşturduğu tehditler, dünyayı teyakkuza geçirdi. Çözüm ise yenilenebilir enerjide… Fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmanın yolu olarak görülen yenilebilir enerji yatırımları dünyanın öncelikli yatırım programları arasında yerini aldı. Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerine göre yenilenebilir ya da diğer bir deyişle yeşil enerjiden elde edilen elektrik 2025 yılında en büyük güç kaynağı olacak. Öyle ki kömürden sağlanan elektriği 50 yıllık liderliğinden alaşağı edecek.
#EnerjiKoronavirüs salgını tüm dünyada temiz hava kalitesinin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Hava kalitesinin düşük olduğu bölgeler salgın için daha riskli olarak tanımlanırken sanayinin yavaşlamasına bağlı santrallerin az çalışması ile büyük kentlerin de hava kalitesi de yükseldi. İşte bu noktada hem yenilenebilir enerjideki kaynaklarının hem de temiz havanın insan yaşamı üzerine etkisi bir kez daha ortaya çıkarken bu dönemin de dönüşüm için bir fırsat olduğu belirtiliyor.
#Temiz EnerjiAlmanya’da hükümet tarafından oluşturulan Kömür Komisyonu, 21 saat süren ve bazen kesilme noktasına gelen çetin görüşmeler sonunda ülkedeki tüm kömür yakıtlı termik santrallerin en geç 2038 yılında devre dışı kalmasına karar verdi.
#AlmanyaTürkiye’nin en verimli tarım arazilerine ve bakir ormanlarına sahip bölgesi Trakya’ya kömürlü termik santral kâbusu çöktü. İstanbul’a sadece birkaç kilometre mesafede, Tekirdağ’ın Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerine yapılması planlanan santral hayata geçerse yaklaşık 250 bin meşe ağacı kesilecek. Yörenin kadınları ve sivil toplum örgütleri projenin iptali için yoğun mücadele içinde...
#GreenpeaceBatı Karadeniz’de 1.5 kilometre uzunluğunda vadinin içine kurulu olan Çatalağzı’nda halihazırda 4 termik santral var. Santralların bacalarından kara dumanlar çıkıyor, dereler siyah akıyor. Beldede santral atıklarından çöp dağları oluşmuş... Bunlar yetmezmiş gibi yeni santrallar yapılmak isteniyor. Çatalağzı halkı, “Yeni santral istemiyoruz” derken, yerel yöneticiler, çevreciler “Yöre termik cehenneme dönecek” diye uyarıyor.
#Termik SantrallerULUSLARARASI çevre örgütü Greenpeace üyeleri, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma’da, kömürlü termik santralin yarattığı hava kirliliğine dikkat çekmek için sıcak hava balonuyla, santralin hemen yanındaki 6 bin zeytin ağacının kesildiği Yırca’da eylem yaptı. Dev balonun üzerinde ise, 100 metrekarelik pankartta, "Kömür can alır" yazıldı.
#GreenpeaceGreenpeace, eski Ekonomi Bakanı Kemal Derviş’in önsözü ile hazırladığı ‘Enerji Devrimi’ isimli raporunda Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamak için kömür ve nükleere ihtiyacı olmadığını ortaya koydu. Ortaya konan senaryoda, Türkiye gelecek 10 yılda yenilenebilir enerji üretimini iki katına yani yüzde 51 oranına yükseltiyor. 2050 yılına gelindiğinde ise Türkiye’de üretilen enerjinin yüzde 90’ı yenilenebilir kaynaklardan.
#NükleerBankwatch Network ve Grenpeace tarafından yapılan Zonguldak ve Bartın’ın termik santral raporu, “Üzerimizdeki Kara Bulutlar” başlığı ile geçtiğimiz günlerde açıklandı. Raporda yeni doğan bebeklerde görülen gelişim bozukluklarının ve kanser vakalarının arttığına dikkat çekildi.