Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından enerjide artan endişeler, ülkelerin enerji planlarını da değiştirdi. Almanya’nın önde gelen araştırma enstitülerinden Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü İklim Politikası Araştırma Direktörü Wilfried Rickels, “Fosil yakıt kullanımında kısa süreli de olsa artış bekliyoruz ancak Rusya’ya enerjide daha az bağımlı olma isteği, yenilenebilir enerji yatırımlarını çok daha arttıracak” yorumunu yaptı.
#EnerjiDünyada iklim değişikliğini tetikleyen kömür kullanımının azalmadığını aksine arttığını vurgulayan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, “2000 yılından bugüne kadar kömür kullanımı yüzde 65 artmış durumda. Avrupa karbon salınımını azaltıyor ama sonuçta aynı atmosfer altında yaşadığımız Çin, Hindistan ve Endonezya gibi devler sürekli kömür kullanımını arttırıyor. Kirliliğin en önemli sebebi de bu şekilde kömür kullanımı” diye konuştu.
#Gazetehaberleriİklim değişikliği ve küresel ısınma canlı yaşamını tehdit ediyor. Lancet Geri Sayım Raporu’na göre sadece fosil yakıt tüketiminden dolayı oluşan hava kirliliğinden dünyada 2.9 milyon kişi öldü. Geçen yıl Türkiye’de 800 bin kişi sıcak hava dalgalarından etkilendi. Tüm dünyada tarımsal verimlilik düşerken salgın riski de arttı.
#GazetehaberleriBP 2019 Dünya Enerji İstatistik Görünümü Raporu'ndan: Dünya genelinde enerji tüketimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 2,9 artarak yaklaşık 13,8 milyar ton petrol eşdeğerine ulaştı. Söz konusu artış 2010'dan bu yana yıllık bazdaki en büyük yükseliş olarak kayıtlara geçti.
#BP 2019 Dünya Enerji İstatistik Görünümü RaporuKömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat: "15 milyon tonluk bir üretim artışımız var. Bunu 2 bin kalori seviyesinde düşünürsek 5 milyon ton ithal kömürün ithalattan çıkarılması demektir. Böylece yerli kömür üretimindeki artışla 3 milyar liralık ithalatın önüne geçmiş olduk" açıklamasında bulundu.
#KömürÇimento fabrikalarına 15 milyon Euro’luk maliyetle kurulacak mekanik arıtma tesisleriyle Türkiye’deki çöplerin yakılarak çimento fabrikalarında kullanılabileceğini belirten Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Şefik Tüzün, “Türkiye’de çöpleri bu yöntem ile yok etmek istersek toplam finansman ihtiyacı 2-3 milyar Euro olacaktır” dedi.
#Şefik TüzünDavos’ta 3 gün sürecek Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) açılışına Çinli lider Xi Jinping damgasını vurdu. “Duyarlı ve Sorumlu Lider” temasına sahip DEF’in çağrısına Trump’tan ziyade Jinping’in cevap vermesi Çin’in ilk golü attığı yorumlarını da beraberinde getirdi. Jinping katılımcılardan tam not alan konuşmasında, “Küresel ekonomide dalgalarla boğuştuk ama okyanusta yüzmeyi öğrendik” dedi.
#Dünya Ekonomik ForumuUlus Sobacılar Çarşısı esnafı, karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle ölümlere sebep olabilen soba kullanımı ve kurulumu hakkında bilgi verdi. Merdiven altı üretilen sobalar konusunda vatandaşları uyaran esnaf, “15 liraya soba yapıp, 150-200 TL’ye satıyorlar. Bir sorun çıktığında muhatap bulamazsınız” dedi.
#SobaAmasra halkı, 2005’ten beri “Termik santral istemiyoruz, zehirlenmek istemiyoruz” diye karar alıcılara farklı biçimlerde sesleniyor ama sesini duyuramıyor. 2010’DA otobüslerle Ankara’ya, o zamanki adıyla Çevre ve Orman Bakanlığı önüne protesto eylemine gittiler. Projenin durdurulması için 35 muhtarın tamamının, belediye başkanının ve 42 bin vatandaşın imzasıyla dilekçe verdiler. Santralın yapılacağı bölgeden Amasra’ya kadar yağmur altında insan zinciri oluşturdular.
#Amasra