Türkiye, Bursa’da çöp evin bir odasında 1 yıldır kilitli tutulan 9 yaşındaki Cem Muhammet’i konuşuyor. Eğer bu olay ABD ya da herhangi bir Avrupa şehrinde yaşansaydı -elbette yine normalleştirmezdim ama- Hollywood filmlerine konu olacak kadar çok ‘Seri katil’ ve psikopatlık hikâyesi bildiğimizden sistemin kokuşmuşluğu, komşuluk ilişkilerinin yozlaşmasından dem vurabilirdim. Ancak komşuluk ilişkilerimizle övünen bir toplum olarak, durumundan ‘kira ödenmediği için’ haberdar olunması içime sinmiyor. Anne, teyze kadar çevrenin hiç mi suçu yok? Bu kadar mı yabancılaştık birbirimize? Peki ya ‘Zorunlu’ eğitime devam etmediğinden, rutin çocukluk aşıları yapılmadığından ‘bihaber’ olan devlet kurumları ve yetkililer... Çocuk istismarı ve ihlalleri konusunda çalışan Adli Tıp uzmanı Prof. Dr. Halit Dokgöz ile değerlendirdik.
#BursaMasumlar Apartmanı dizisinde Han’ın hastalığını İnci tarafından da öğrenildi. Han’ın çöp toplama hastalığını haftalar sonra öğrenen İnci, büyük bir yıkım yaşadı. İnci gibi dizi takipçileri de çöp toplama hastalığının nedenini araştırmaya başladı. Peki, Masumlar Apartmanı’nda Han’ın hastalığı (çöp toplama) nedir, neden olur?
#Han’In HastalığıHalk arasında istifçilik olarak bilinen kompulsif biriktirme hastalığı (dispozofobi), azımsanmayacak sayıda görülme sıklığına sahip. Bu hastalığa sahip kişiler evde işe yarama ihtimali düşük olan birçok eşyayı çöpe atmıyor, biriktiriyor, hatta eşyalarıyla duygusal bağ kuruyor… Belli bir zaman sonra ise evlerinde adım atacak yer kalmıyor, bu durum ise hem kendileri hem de birlikte yaşadıkları kişiler için sıkıntılı durumlar yaratıyor. Peki, kompulsif biriktirme hastalığından kurtulmanın yolu var mı? Uzman Psikolog Mehmet Cem Yiğit, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Kompulsif Biriktirme HastalığıDispozofobi yani kompulsif biriktirme hastalığı Masumlar Apartmanı dizisiyle beraber gündeme gelen konulardan oldu. TRT 1 ekranlarında yayınlanan diziside oyuncu Birkan Sokullu'nun hayat verdiği ana karakterlerden olan Han'ın geceleri çöp karıştırması ve bulduğu kağıtları evinin bir köşesinde toplaması sosyal medyanın da gündemine geldi. Gerçek hayat hikayesinden esinlenilen Masumlar Apartmanı'nda Han'ın hastalığı tıpta dispozofobi olarak tanımlanıyor. Peki, dispozofobi nedir? İşte, Masumlar Apartmanı Han'ın hastalığıyla ilgili bilgiler.
#Masumlar Apartmanı Han'ın HastalığıMasumlar Apartmanı dizisiyle birlikte kompulsif biriktirme hastalığı (dispozofobi) bir kez daha gündeme geldi. Masumlar Apartmanı dizisinin 2. Bölümüne dizinin ana karakterlerinden Han’ın çöp toplama sahnesi damga vurdu. Han’ın Zengin bir iş adamı olmasına rağmen gece yarıları çöp toplaması soru işaretlerine neden oldu. Peki, Masumlar Apartmanı Han neden kağıt-çöp topluyor, hastalığı nedir? Kompulsif biriktirme hastalığı (dispozofobi) ne anlama geliyor?
#Masumlar Apartmanı Han NedenBursa’da teyzesi Kamuran Pınar tarafından 1 yıl boyunca çöp evin bir odasında tutulan ve o evden perişan halde çıkarılan 9 yaşındaki Cem’in hastanedeki ilk sözü, “İlk kez çok iyi insanlar gördüm” oldu. Bu cümle bana öylesine dokundu ki... Sadece 9 yıldır şu hayatta olan bir çocuğun ilk kez mutlu olması çocuğu aramayan devlet kurumlarından tutun, ‘Nerede bu çocuk?’ diye sorgulamayan komşularına kadar hepimize dert olsun! Cem ne kadar zamanda iyileşir? Süreç nasıl devam edecek? Onu eve kapatan teyzesi ‘hasta mı?’ yoksa ‘cani mi?’ Ceza alır mı? Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi öğretim üyesi, psikiyatrist Prof. Dr. Fatih Öncü ile değerlendirdik.
#BursaYeni normal olan temizlik yaşamımızda öncelikli yerini aldı. Hepimiz pandemi öncesinden çok daha fazla elimizi yıkıyoruz. Ancak temizlik-titizlik takıntısı olan kişilerde sık el yıkama pandemi öncesinde de ritüel niteliğindeydi, yani biz elimizi bir kez yıkarken onlar 10–15 kez yıkıyorlardı.
#Cinsel TakıntılarObsesif Kompülsif Bozukluk (OKB), obsesyon yani takıntılı düşünceler ve kompülsiyon olarak adlandırılan yineleyici davranışların oluşturduğu bir ruhsal hastalıktır. Obsesif kompülsif bozukluğun 50 kişiden birinde görüldüğünü ancak her takıntıya obsesif kompülsif bozukluk demenin doğru olmadığını belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Obsesif Kompülsif BozuklukTakıntılı düşünceler alt edilemez ve günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük etkinliklerimizi kısıtlayacak düzeye gelirse takıntı-zorlantı hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk) adı verilen bir ruhsal hastalık akla gelmelidir. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sercan, en sık görülen takıntıları, nedenlerini ve tedavisini anlattı...
#Obsesif-Kompulsif Bozukluk“Takıntılı düşünceler alt edilemez ve günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük etkinliklerimizi kısıtlayacak düzeye gelirse takıntı-zorlantı hastalığı (Obsesif-Kompulsif Bozukluk) adı verilen bir ruhsal hastalık akla gelmelidir” diyen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sercan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Obsesif-Kompulsif Bozukluk NedirSon zamanlarda tek rahat ettiğiniz alan evinizse, eviniz dışındaki hayatı kontrol edemediğinizi hissettikçe geriliyorsanız, üstelik evde aile bireylerinin dokunduğu eşyalara dokunurken bile sürekli temiz mi endişesi yaşıyorsanız dikkat edin; takıntılı olmaya başlamış olabilirsiniz…
Biriktirme hastalığı olan kişiler kağıtları, gazeteleri, boş kavanozları, konserve kutularını, pet şişeleri ve hiçbir işe yaramayacak onlarca, yüzlerce eşyayı istifliyor. Yıllar geçtikçe evleri tıka basa doluyor. Evde yatacak yer bile kalmıyor. Sonunda da gazetelere, televizyonlara haber konusu olan çöp evlere dönüşüyor.