Kahramanmaraş ve çevre illeri etkileyen deprem felaketinin ardından yaralar sarılmaya devam ediyor. Bir yandan enkaz çalışmaları sürerken, diğer yandan depremzede vatandaşların kolera gibi salgın hastalıklar konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Ancak deprem bölgesinde kolera hastalığı gibi bulaşıcı bakterilere karşı dikkat edilmesi konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Hijyenlerine çok fazla dikkat edilemeyen toplu ortamlarda kolera riski artabiliyor. Peki, kolera nedir, nasıl bulaşır? Kolera hastalığı tedavisi nasıl olur? Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığı kolera belirtileri ve alınacak önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.
#KoleraKolera salgını, deniz salyası nedeniyle yeniden gündeme geldi. Marmara Denizi'nde kendisin gösteren deniz salyası nedeniyle uzmanlar, kolera salgınının başlayabileceği yönünde uyarılar yaptı. Koleradan en çok kişisel temizlik kurallarına dikkat etmeyen, el yıkama alışkanlığı olmayan, yiyecekleri tüketmeden önce iyi yıkamayan ve yeterince pişirmeden yiyen, güvenli içme ve kullanma suyuna ulaşımın olmadığı toplum ve kişiler etkilenmektedir.Peki, kolera nedir, belirtileri neler? Kolera salgını nasıl ortaya çıkar?
#Kolera SalgınıKolera nedir sorusunun yanıtı birçok vatandaş tarafından sorgulanan hastalıklar arasında yer almaya başladı. 1883 yılında Mısır'da yaşanan bir salgında keşfedilen kolera hastalığı her yıl binlerce ölüme neden oluyor. Peki, kolera nedir? Kolera hastalığının tedavisi var mı?
#KoleraOrta Amerika ülkelerinden Haiti'yi geçtiğimiz Ocak ayında 7.3 büyüklüğünde bir deprem vurdu. Depremde 250 bin kişi yaşamını yitirdi, 1.5 milyon insan ise evsiz kaldı. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Haiti daha deprem yaralarını saramadan kolera salgınıyla karşı karşıya.Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, ölemlere kolera salgınının neden olduğunu resmen açıkladı.
Umumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi Tuvaletler11 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan belsoğukluğu kapma ihtimali sizce nedir? Aslında böyle bir ihtimalin var olduğunu dahi düşünemezdik, ta ki gerçek olana kadar. Öte yandan uzmanlar havuzların, kaplıcaların ve hatta hamamlar, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarının belsoğukluğu da dahil pek çok hastalık riski taşıdığını söylüyor. İşte Avusturalyalı ailenin termal havuz ziyareti sonrası başına gelen talihsiz hikaye ve hepimizin karşı karşıya olduğu riskler...
#Gonore Bakterisiİngiltere’de ilan edilip daha sonra vazgeçilen, İsveç’te kısmen uygulanan ‘sürü bağışıklığı’ nedir ve bugüne kadar hiç işe yaradı mı? Eski zamanlarda salgınlarla nasıl mücadele edilirdi? Evde geçirdiğimiz üç ay alkol tüketim alışkanlıklarını artırdı mı? Virüs ter, gözyaşı, kan ve idrar gibi vücut salgılarında yaşayabiliyor mu? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriKolera, Vibrio cholerae isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olan, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır. Kolera, kalabalık ortamlarda yaşayan savaş, yoksulluk ve doğal afetlerden etkilenen topluluklarda kolayca yayılıp ölümlere yol açabilmektedir. Peki Kolera hastalığının belirtileri nelerdir, hastalık nasıl bulaşır?
#Kolera NedirYemen'de 2019 yılı başından itibaren kolera salgının artmasıyla beraber yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. UNICEF'un son verilerine göre, 17 Mart'a kadar 109 bin kolera vakası kaydedildiği, 190 kişinin de hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Bununla beraber insanlar da kolera hastalığı ile ilgili bilgi sahibi olmak için internette araştırma yapmaya başladı. Peki, Kolera hastalığı nedir? Kolera nasıl anlaşılır? İşte, merak edilenler...
#Kolera Hastalığı Nedir?Gebelik döneminde ishal, günde üç veya daha fazla sayıda yumuşak, sulu dışkılama olarak tanımlanabilir. Dışkıda koku, renk ve kıvam değişiklikleri görülebilir, ishalle birlikte karın ağrısı, mide bulantısı, kusma olabilir. Gebelik dönemindeki ishallerin çoğunlukla sebebi besin zehirlenmeleridir. Özellikle yaz aylarında besin zehirlenmesine bağlı ishal sık görülür.
#İshal Tedavisi