Kolajen nedir sorusu birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. cilt sağlığına olan yararıyla bilinen kolajenin hangi besinlerde yer aldığı merak ediliyor. Peki, kolajen nedir? Kolajen hangi besinlerde var?
#KolajenAşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#SağlıkKolajen, beden sağlığı için son derece önemli bir protein. Vücuttaki kolajen sentezi belli bir yaştan sonra azalır ve bunun sonucunda deri esnekliğini, parlaklığını ve yumuşaklığını kaybeder, donuklaşır, kırışır ve kahverengi lekeler ve başka renk değişiklikleri gibi durumlar oluşur. Bu nedenlebazı yiyecekleri beslenme listesi ekleyerek vücudun kolajen üretme yeteneği desteklenebilir. Peki kolajen nedir, hangi besinlerde var? İşte kolajen içeren yiyecekler...
#Kolajen NedirKolajen proteininin vücut için en elzem proteinlerden olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslıhan Kara, "Kolajen cilt yenilenmesi ve kırışıklıkların giderilmesinde oldukça etkili. Son yapılan çalışmalarda da yağ yakımını hızlandırarak, kas kütlesi oluşumuna etkisi vardır. Besinler yoluyla yeterli miktarda kolajen alamıyorsanız, takviye olarak bir uzman önerisiyle güvenli dozlarda kullanılması uygundur" dedi.
#Beslenme Ve Diyet UzmanıKolajen kavramını çok sık duyuyoruz. Her yerde karşımıza "Kolejen cilt için şöyle gerekli, böyle gerekli", "Bu besinler kolajen içeriyor, mutlaka tüketin" gibi söylemler çıkıyor. Kolajen, aslında sandığımız gibi sadece cilt için değil genel sağlık için büyük önem taşıyor. Cildin yapı taşı olarak tanımlanan kolajeni daha yakından tanımak için Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar'a danıştık.
#KolajenAilesinde istisnasız herkesin kalp rahatsızlığı vardı. Kendi kendine “Sen de bunu yaşayacaksın, boşuna uğraşma” diyordu. Ama tesadüfen denk geldiği bir makale hayatını değiştirdi. Bitkisel beslenmeyle kalp hastalığından korunabileceğini öğrendi, dört buçuk yıl önce vegan oldu. İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Murat Kınıkoğlu, bugün Türkiye’de veganlığın en sıkı savunucularından biri. Kınıkoğlu’yla kendi hayatını da kökünden değiştiren bu akımı konuştuk.
#VeganKolajen, hayvansal gıdaların bağ dokularında bol miktarda var. Özellikle tavuk ve diğer hayvanların kemiklerini kaynatarak elde edilen kemik suyunda kolajen içeriği çok yüksek. Bu içeriklere sahip besinleri yeterli ve dengeli tüketerek kolajenimize sahip çıkmalıyız.
#Osman MüftüoğluKolajen bedenin mihenk taşı. Tıpkı kas ve kemikler gibi o da biz yaşlandıkça azalıyor. O azaldıkça da cilt, kas, eklem, kemik kısacası bedendeki hemen her türlü destek dokusu daha erken yaşlanıyor. İşte bu nedenle yaş 40’ı geçince “kolajenine sahip çık” gibi bir kampanyayı süratle devreye sokmak gerekiyor. En mühimi de kolajeni bol besinlere müracaat etmek. Peki hangi besinlerde daha çok kolajen var? Liste uzun. İlk 5 bence en önemlileri...
#Osman MüftüoğluKolajen, cilt bakımına önem veren bireyler için katkısı büyük olan protein olarak anılmaktadır. İnsan vücudunda çok sayıda bulunan bir protein olan Kolajen, deri, bağ dokusu, tendon, eklem, tırnak, diş, saç ve kemikleri olmak üzere birçok organın yapısını oluşturmaktadır. Bu proteinin temel amacı ise dokulara destek sağlamak, doku ya da organların canlı ve esnek kalmasına yardımcı olmaktır. Peki Kolajen tam olarak nedir ve hangi besinlerde bulunmaktadır? İşte, o detaylar
#KolajenOsteoporoz, kadınlar arasında giderek yaygınlaşıyor. Özellikle menopoz sonrası kadınların önemli bir bölümüne bu tanı konuyor. Osteoporozu güncel sağlık sorunlarından biri haline getiren nedenler aslında oldukça fazla. İlk 10’da ise şunlar var...
#Osman Müftüoğlu