Koronavirüs belirtilerinden olan koku kaybı gripte de oluyor mu merak ediliyor. Havaların soğumasıyla birlikte etkisini göstermeye başlayan gribin belirtileri Covid-19 ile karıştırılıyor. En çok karıştırılanlardan biri de koku kaybı olarak gripte koku kaybı olur mu soruları gündemde yer alıyor. Peki koronavirüs belirtisi olan koku kaybı gripte de olur mu, nasıl geçer? İşte grip ve koronavirüs belirtileri…
#Gripte Koku Kaybı Olur MuKoronavirüsün en önemli belirtilerinden biri olan koku alma kaybı, hastalığı atlatanlarda da uzun bir süre devam edebiliyor. Viral enfeksiyonlardan kaynaklanan koku kaybının ilaç tedavisinin yanı sıra birtakım egzersizlerle de tedavi edilebileceğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, önemli açıklamalarda bulundu.
#Koku RehabilitasyonuKoronavirüsün en önemli belirtilerinden biri olan koku alma kaybı, hastalığı atlatanlarda da uzun bir süre devam edebiliyor. Viral enfeksiyonlardan kaynaklanan koku kaybının ilaç tedavisinin yanı sıra birtakım egzersizlerle de tedavi edilebileceğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Koku sinirini uyarmak üzere dizayn edilmiş, kahve, lavanta, mentol gibi özel kokuları gün içinde belli sürelerde koklattığımız ve o siniri uyarmaya çalıştığımız bir yöntem bulunuyor. Aslında yıllardır var olan tedaviler bunlar ve koronavirüsün koku kaybının iyileştirilmesinde de faydalı oluyor” dedi.
#Doç. Dr. Denizhan DizdarKoronavirüs belirtileri için uzmanların görüşleri gelme devam ediyor. Corona virüs mutasyon verilerinin ortaya konmasının ardından semptomlar yeniden gündeme geldi. Tüm dünyada virüsle mücadele sürerken, Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mutasyonlu virüsün öldürücü hızının daha az olduğunu belirterek öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu açıkladı. Öksürük, nefes darlığı ve yüksek ateş ile kendisini gösteren korona virüs günlük belirtileri için dikkat çeken bir açıklama daha geldi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz koronavirüs bulaşında kritik sürecin genellikle 10 günün sonunda yaşandığını belirtti. İşte, korona virüs belirti takvimi ve konunun ayrıntıları.
#Corona BelirtileriDünya genelinde paniğe yol açan koronavirüsün mutasyona uğradığı haberlerini değerlendiren Mikrobiyolog İpek Ada Alver, “Şu an için ölüm oranlarında ciddi bir artış görmesek de virüsün bulaşıcılığının arttığı kesin. İlerleyen zamanlarda da virüs mutasyona uğramaya devam edecektir” dedi.
#KoronavirüsKorona virüs belirtileri bilim insanlarının yaptığı araştırmalar ile ortaya çıkmaya devam ediyor. Tüm dünyanın mücadele verdiği küresel salgında, corona virüs mutasyonu ile ilgili en sık görülen semptom belirlendi. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mutasyonlu virüsün öldürücü hızının daha az olduğunu belirterek, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu ifade etti. Diğer yandan İngiltere'de yapılan araştırmada da Covid-19 belirtileriyle ilgili kalp atış hızındaki düzensizlik dikkat çekti. İşte, mutasyonlu korona virüs belirtileriyle ilgili ayrıntılı bilgiler..
#Korona Virüs BelirtileriPandeminin hayatımıza soktuğu onlarca yeni kavramdan en mühimi PCR ve antikor testleri oldu. Çünkü kişi hastalığa yakalandığında şüpheleri doğrulayacak tek yöntem bu iki test. Peki bu testler güvenli mi? Demirören Medya Sağlık Grup Direktörü Dr. Cihat Olcay Dinçel’le konuştuk…
#GazetehaberleriKoronavirüs belirtileri, son dakika haberler ile takip ediliyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de devam eden salgında corona virüs belirtileri Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmaları ile değerlendiriliyor. Sars ve Mers gibi virüsleri de içeren bir virüs ailesi olan Covid 19 belirtileri grip ve soğuk algınlığı ile benzerlik gösteriyor. Sonbahar mevsimi pek çok alerjik hastalığa neden olurken Prof. Dr. Budakoğlu, koronavirüs belirtileriyle ilgili çarpıcı gelişmeler verdi. Budakoğlu, “Her göz kızarıklığı Covid-19 anlamına gelmiyor” dedi. Diğer yandan Sağlık Bakanı Koca, daha önce her vakanın belirti göstermeyeceğini duyurmuştu. Yapılan araştırmalara göre, yüksek ateş, tat ve koku alma kaybı korona virüs belirtileri arasında yer alıyor. Peki, Koronavirüs ilk belirtileri neler? İşte, gün gün korona virüs belirtileri...
#Koronavirüs Belirtileri NelerKoronavirüs ilk belirtilerinde son dakika gelişmeler yaşandı. Türkiye'nin koronavirüs mücadelesi devam ederken corona virüs belirtileri uzmanların araştırmalarıyla gündeme gelmeye devam ediyor. Korona virüs belirtilerine benzeyen grip ve soğuk algınlığı mevsimi olan kış ayları gelirken, İngiliz Oxford Üniversitesinin yürüttüğü araştırmada coronavirüs belirtileriyle ilgili çarpıcı bilgiler verildi. Araştırmaya göre teşhis koyulan ve tedavi olan kişilerde koronavirüs belirtileri 2 ila 3 ay sonrasında bile görülebiliyor. Diğer yandan Koronavirüs taşıyan bazı kişilerde coronavirüs belirtisi görülemeyeceği Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurdu. Sağlık Bakanlığı'nın kanıtlanmış araştırmalarına göre, yüksek ateş, öksürük, tat ve koku alma kaybı koronavirüsün belirtileri arasında. Peki, koronavirüs (covid 19) belirtileri neler? İşte, gün gün korona virüs belirtileriyle ilgili ayrıntılar...
#Koronavirüs Belirtileri NelerKoronavirüse yakalanan sosyal medya fenomeni Reynmen, Instagram hesabından corona virüs test sonucunun negatife döndüğünü duyurdu. Paylaşım yaparak takipçilerine iyi haberi veren Reynmen, ateş ve öksürük hariç tüm belirtileri yaşadığını, tat alma ve koku alma kaybı olduğu anda test yaptırmaya karar verdiğini söyledi.
#ReynmenHer öksürük ya da boğaz ağrısı, koronavirüs belirtisi değil! Bu belirtiler gribe de işaret ediyor olabilir. Peki, koronavirüsü gripten nasıl ayırt ederiz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Önümüzdeki kış mevsiminde çok sayıda benzer vaka göreceğimiz tahmin ediliyor ama iki hastalığı birlikte geçirecek vakalar olmasından da endişe duyuluyor” dedi ve konuyla ilgili merak edilenleri yanıtladı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı, özellikle ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı belirtilerinden biri varsa COVID-19 testi uyguluyordu. Ancak son dönemde ateş, öksürük azaldı, kas ağrısı, baş ağrısı ve koku alamama arttı. Üstelik hiç belirti göstermeyen pozitif vakalara ulaşılınca Bakanlık da test kriterlerini güncelledi.Artık boğaz, baş, kas ağrıları, tat ve koku kaybı veya ishal şikayetlerinden sadece biri bile varsa koronavirüs testi yapılacak. Bilim Kurulu üyeleri ve uzmanlar, koronavirüs hastalığına yakalananlarda değişen belirtilere göre revize edilen test ölçütlerini Hürriyet’e değerlendirdi.
#Gazetehaberleriİngiltere'de yeni tip Corona Virüs (Kovid-19) belirtileri arasına tat ve koku kaybı da eklendi. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bugünden itibaren sürekli öksürük, ateş veya koku alamama (anosmi) durumunda kişiler kendilerini tecrit etmeli." ifadesi kullanıldı.
#İngiltereBilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Türkiye’de yaklaşık 36 bin hayalet taşıyıcı olabilir” dedi. Rakam, vaka sayısının 3 katı olunca gözler de o taşıyıcılara çevrildi. Kim bu ‘hayalet’ taşıyıcılar? Virüsün yayılma hızındaki rolleri ne? Hiçbir semptom göstermeden hastalığı geçiren sessiz taşıyıcıların tespiti için ne yapılabilir? İşte yanıtı...
#YazarKulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. İsmail Koçak, Avrupa’dan gelen son çalışmalara göre aniden ortaya çıkan koku alma kaybının Corona Virüse işaret edebileceğini söyledi. Prof. Dr. Koçak, “Ancak koku alma kaybı mevsimsel alerji, ileri yaş veya ilaç kullanımı gibi etkenlerle de ortaya çıkabilir. Sağlık çalışanları, kuryeler, kasiyerler gibi temas açısından risk grubundaki kişilerde başka hiçbir neden yokken ani koku alma kaybı başlarsa mutlaka değerlendirilmeli” dedi.
#İstanbulİngiltere'deki eşi ve 2 çocuğunun yanına giden Gaziantep KOSGEB İl Müdürü Sadık Gözek, sosyal medya hesabından kendisi ile eşinin Corona Virüse yakalandığını açıklayıp yaşadıklarını anlattı. Sadık Gözek, ''Ben hayatımda bu kadar uzun süren bir ateş, öksürük, tat-koku alma kaybı görmedim'' dedi.
#Gaziantep KOSGEB İl MüdürüDoç. Dr. Aytuğ Altundağ, koku alma bozukluğunun virüs belirtisi olduğunu söyledi. Hürriyet bu konuyu Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Füsun Eyüpoğlu ile Prof. Dr. Tevfik Özlü’ye sordu. Onlar ise “Koku alma kaybı tek başına virüs belirtisi değildir” dedi. İşte uzmanların görüşleri:
#GazetehaberleriDost sohbetine eşlik eden kahvenin kokusuyla da huzur verdiğini biliyor muydunuz? Ya yediğiniz yemeğin lezzetini sahip olduğu aroması ve kokusundan aldığını? Mis gibi kokan bir çiçeği en son ne zaman içinize çekerek kokladınız? Sıcacık bir simit ya da sıcak bir çikolata kokusuyla huzur duydunuz mu hiç? Pek çoğumuz kokuları doğru algılamadığının farkında olmayabilir. Oysa koku alma bozukluğu toplumun 5’te 1’ini etkileyen önemli bir sorun! Peki koku ve tat alma duyusu olmayan kişiler, hayatı nasıl algılıyor, bu duyularını geri kazanmaları mümkün mü?
#Koku Ve Tat SempozyumuAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerGüzel kokuların ve hafızaya etkileri üzerine yapılan güncel bir araştırma, çok önemli sonuçlar ortaya koydu. Araştırmada, gül, portakal, limon, nane, okaliptüs, biberiye ve lavanta kokularını düzenli olarak koklayan katılımcıların hafızasında yüzde 226 oranında artış tespit edildi. Peki uzmanlar bu sonuçları nasıl yorumluyor?
#Sağlık'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak biliniyor. Akarsu, dere, çay gibi tatlı sulardan bulaşıyor ve ölümcül olabiliyor. Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkGenellikle ılık tatlı su kaynaklarında ve göllerde bulunan 'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak bilinen bu türün bulaştığı bir kişinin hayatta kalma ihtimali son derece düşük. Ülkemizde de yaz aylarında göl ve dere kenarlarında tatlı sularda yüzmek oldukça yaygın. Bu sulara girmek tehlikeli mi? Bu enfeksiyon insandan insana bulaşır mı? Musluk suyundan bulaşma riski var mı? Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkVücut kokularıyla ilgili yapılan bazı araştırmalar, oldukça ilginç bilgiler ortaya koydu. Araştırmalara göre bekar erkekler evli erkeklerden daha çekici kokuyor, menstrüasyon sırasındaki kadınlar erkeklere daha hoş kokuyor. İşte ilginç detaylar...
#KokuABD'li bilim insanları, Kovid-19 geçirenlerin uzun vadeli veya kalıcı koku kaybının nedenini araştırarak elde ettikleri sonuçları dün yayınladı. Buna göre Kovid sırasında ve sonrasında bağışıklık hücreleri, koku alma sinir hücrelerine saldırıyor ve bu hücrelerin azalmasına yol açıyor.
#Koronavirüs