LGS sonuçlarına göre ortaöğretim kurumları tercihleri dün başladı. Adaylar lise tercihlerini 20 Temmuz saat 17.00’ye kadar yapabilecek. Yerleştirme sonuçlarıysa 25 Temmuz’da açıklanacak. Uzmanlar doğru bir lise için dikkat edilmesi gerekenleri 5 maddede topladı. İşte adaylar için önemli ipuçları...
#LGSKöklü liseler sadece kendi adlarını değil, mezun ettikleri başarılı öğrencilerin de adlarını tarihe yazıyor. Başarılarıyla iz bırakan mezunlarla, lise eğitimlerinin kendilerine kattıkları üzerine konuştuk. Lise eğitiminin kendilerine farklı yetenekler ve bakış açısı kazandırdığını söyleyen mezunların ortak noktası, lise eğitiminin ‘başarı dolu bir gelecek’ için onlara yol açmış olması…
#Köklü LiselerYarıyıl tatili bitti. Yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen bugün ders başı yaptı. Ara sınıflar için değişen bir şey yok ancak ortaokul ve lise son sınıflar ile mezunlar için ikinci dönem, değişen üniversiteye ve liseye giriş sınav sistemlerinin uygulandığı bir süreç olacak. Önce başvuru dönemi atlatılacak, ardından da haziran ayının gelmesiyle sınav maratonu başlayacak.
#YKSTEOG yerine gelen yeni sınav sisteminin tüm detaylarıyla birlikte belli olmasının ardından öğrencilerin aklında yeni bir soru oluştu. Sınava nasıl çalışacağını merak eden öğrenciler, TEOG yerine gelen lise sınav sistemiyle birlikte çalışma sistemlerine nasıl şekil vereceklerini öğrenmek istedi. Peki, TEOG yerine gelen yeni sınav sistemi neleri değiştirecek? Lise sınavına nasıl
#TeogTEOG yerine gelen yeni sınav sistemiyle ilgili detaylar belli oldu. MİLLİ Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından nelerin değişeceğine yönelik soru işaretlerine yanıt verdi. 2017 - 2018 eğitim öğretim yılı itibariyle TEOG sınavı yapılmayacak. Peki yeni sistemler beraber neler değişecek?
#TeogTEOG yerine gelen yeni lise sınav sistemi için detaylar Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklandı. Nitelikli okulların üzerinde duran Bakan Yılmaz, öğrencilerin dilerlerse bu okullara kayıt olabilmek için sınava katılm sağlayabileceği gibi, evlerinin yakınındaki 5 okulu da tercih edebileceklerini aktardı. Liselere girişte yeni sınav sisteminin zorunlu olmadığını da belirten Yılmaz, öğrencilere örnek soruların önümüzdeki günlerde yayımlanacağını açıkladı. İşte, TEOG yerine gelen yeni sınav sistemi
#Teog YerineLiseye girişte TEOG’un yerini alacak yeni sistem açıklandı. Öğrenciler tercihleri doğrultusunda ve okul başarı puanına göre evlerine yakın okullara yerleştirilecek. Yaklaşık 600 köklü liseye ise sınavla öğrenci alınacak. Bu okullara giriş için haziranda sınav yapılacak. Özel okullara da kendi sınavını yapma hakkı getirildi.
#GazetehaberleriYaşını başını almış siyasetçilerin oturaklı laflarla gündem belirlediği günlere biraz mola! İstanbul (Erkek) Lisesi öğrencilerinin okul müdürünü mezuniyet törenlerinde arkalarını dönerek protesto etmeleriyle başlayan isyan dalgası Türkiye’deki diğer liselere yayıldı. Ülkenin köklü liseleri Aydınlanmacı Liseler Birliği’ni kurdu. Çok geçmeden ‘büyükler’den de ses geldi; Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Liseler tahrik ediliyor”, CHP lideri Kılıçdaroğlu, “O çocuklar bizim onurumuz” dedi. Biz ise gençlere kulak verdik.
#İstanbul Erkek LisesiAmerikan Washington Post gazetesine göre taşradan gelip Afganistan’ın başkenti Kabil’de kontrolü sağlayan Taliban da dönüşüm yaşıyor. Bir yandan katı kuralları hayata geçirmeye çalışırken kimileri İngilizce öğreniyor, kimileri Türkçe dizi izliyor, favorileri de Kurtlar Vadisi...
#TalibanMali gücü yetersiz, tecrübesiz firmalarca yarım bırakılan birçok konut projesinin atıl beklediğini belirten Artaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Sadece İstanbul’da atıl, yarım kalmış ya da hukuki süreçlere takılmış 100 bin konut var. Çoğunlukla kaba inşaat da bitmiş öylece bekliyor. Bu konutları hızlı bir çalışmayla sisteme dahil etmeli, kullanıma açmalıyız. Arz sorunundan bahsediyorsak önce bunu çözmeliyiz” dedi.
#Süleyman ÇetinsayaTürkiye’de genç beyinlerin dışarıya kaptırılma süreci başlamıştır. İnsanlar artık çocuklarının ilkokulda bile iyi eğitilmediği kanaatindeler. İlla kıyamet kopmasını beklemeden işlerin düzenlemesine girişmek gerekir. Bu bir siyasi parti, iktidar ve muhalefet meselesi değil ulusal bir meseledir. Çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği ve sağlığıdır.
#EğitimBir ülkenin varlığını devam ettirmesinin yegane temelini oluşturan, birey ve toplumun gelişmesi ve büyümesini sağlayan, milli ve manevi değerlerin kuşaktan kuşağa aktarılması süreci olan eğitim hangi zaman diliminde olursak olalım bir seferberlik sürecini beraberinde getirmiştir. Bu sürecin en kritik unsurlarından biri vazgeçilmez, yeri doldurulamaz, toplumun yaşayan bir parçası, milletin ahlakını, karakterini, ruhi ve manevi özelliklerini yansıtması ve hiçbir kütüphane ya da arşivde bulunmayacak türden bilgileri barındırması bakımından her köşesi buram buram tarih kokan manevî atmosferi ile öğrencilerinin zihinlerinde ve gönüllerinde yer eden tarihi okullarımız önemli bir işlevi üstlenir.
#Konuk YazarDoğa Koleji’ni bünyesine katan İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Prof. Sanver, “Bilgi’nin amiral gemisi olduğu, her kuşağa hitap eden ve dünyaya yayılmış bir eğitim ekosistemi planlıyoruz. Yeni eğitim yatırımlarına devam edeceğiz” dedi...
#Doğa KolejiAdrese dayalı lise sorgulama ekranı, 2021 LGS kapsamında ter döken pek çok öğrenci için kritik bir önem arz ediyor. Öğrencilerin LGS tercihleri kapsamında muhakkak yer vereceği adrese dayalı liseler, ikametin en yakınındaki okulu ifade edecek. Peki, MEB tarafından adrese dayalı lise sorgulama 2021 ekranı ne zaman açılacak?
#Adrese Dayalıİşsiz bırakacak, meslekler tarihe karışacak, dünyayı robotlar yönetecek gibi ürkütücü senaryolara rağmen yapay zekâ tüm hızıyla gelişmeye ve hayatın her alanına girmeye devam ediyor. Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) tarafından düzenlenen Yapay Zekâ Paneli’ne katılan KoçDigital Genel Müdürü Önder Kaplancık, Microsoft Global Yapay Zekâ Kıdemli Müdürü Didem Ün Ateş ve Kıdemli Avukat Ceylan Necipoğlu ise yapay zekânın elektrik ve internet bulunduğundaki gibi iş alanında büyük değişikliklere önayak olmakla birlikte yepyeni iş alanları doğuracağını söylüyor.
#Yapay ZekaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 70. Yıl Kutlama Töreni'nde konuştu. Erdoğan konuşmasında, “Amerika, Bağdadi kendini imha etti. Bununla ilgili iletişim kampanyasını başlattılar. İlk defa bugün burada açıklıyorum. Biz de hanımını yakaladık, yaygara yapmadık. Aynı şekilde kız kardeşini, eniştesini; onları üstelik de Suriye tarafında bunları yakaladık" dedi.
#CumhurbaşkanıSözleşmeli öğretmenlik kalkmayacak ve mülakatta iyileştirme olacak. Kolejlerde düşük ücretle çalışan öğretmenlere destek verilecek. Yüksek lisans yapan öğretmenlerin ücretinde artış yapılacak. 12’nci sınıflar için düşünülen pilot uygulama eylülde başlayacak. Bu yıl liselere giriş sınavı haziran ayında düzenlenebilir.
#Milli Eğitim BakanlığıSözleşmeli öğretmenlik kalkmayacak ve mülakatta iyileştirme olacak. Kolejlerde düşük ücretle çalışan öğretmenlere destek verilecek. Yüksek lisans yapan öğretmenlerin ücretinde artış yapılacak. 12’nci sınıflar için düşünülen pilot uygulama eylülde başlayacak. Bu yıl liselere giriş sınavı haziran ayında düzenlenebilir.
#GazetehaberleriBu yıl ilk kez uygulanacak liselere giriş sistemi için geri sayım başladı. Yeni sistemde birçok değişiklik yer aldı. Artık öğrencilerin liseye geçiş için iki farklı yolu var: Evine yakın okula adrese dayalı olarak yerleşme ya da merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak okullar için yarışma. 1.367 okula girişte kullanılacak LGS, 2 Haziran’da yapılacak.
#MEB