Kök Hücre haberleri sayfasında Kök Hücre hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3480 Kök Hücre haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kök hücre, mitoz bölünmeyle özelleşmiş hücre tiplerine farklılaşabilen ve daha fazla kök hücre üretmek için kendini yenileme yeteneğine sahip olan, bütün çok hücreli canlıların doku ve organlarını oluşturan ana hücre türleridir.
Memelilerde kök hücrelerin iki yaygın tipi bulunur; blastokist evresinin iç tabakasından elde edilebilen embriyonik kök hücreler ve çeşitli dokularda bulunan yetişkin kök hücreleri.
Yetişkinlerdeki kök ve öncül (progenitör) hücreler vücudun onarımında görev alıp, erişkin dokuları yenileyebilme yetisine sahiplerdir. Gelişen bir embriyoda, kök hücreler özelleşmiş hücrelerin tümüne --ektoderm, mezoderm, endoderm-- farklılaşabilirler (bkz. pluripotent hücreler denir) ve ayrıca kan, deri, sindirim organları gibi organların da yenilenmesini sürekli kılarlar.
İnsanlarda erişilebilir olan otolog erişkin kök hücre kaynakları şu şekildedir;
Kemik iliği; femur ya da leğen kemiğinden biyopsi ile alınması ve hücrelerin saflaştırılmaları gerekir.
Yağ (adipoz) doku (yağ hücreleri) ; liposakşın ile alınması ve saflaştırmaları gerekir.
Kan, donörden alıcıya kan bağışına benzer şekilde kanın içinden geçtiği ve kök hücrelerin süzüldüğü "ferez" aracılığıyla saflaştırmayla yapılarak elde edilir.
Kök hücreler ayrıca doğumdan hemen sonra umbilikal kord kanından da elde edilebilir. Bütün kök hücre tiplerinde kendinden (otolog) elde en az riski taşır ve bankalarda saklanılarak sonrası için kullanılabilirler. Ancak son çalışmalar kanser tedavilerinde otolog kök hücre kullanımının riskli olabilceğini de göstermektedir.
Günümüzde yüksek oranda değişkenlik gösterebilen kök hücreler, kemik iliği nakilleri gibi tıbbi tedavilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun için hücre kültür ortamlarında yapay olarak yetiştirilmeleri ve bu ortamlarda kullanılacak hücre tipine göre (kas, sinir vb.) farklılaştırılmaları gerekmektedir. Embriyonik hücre hatları ve otolog embriyonik kök hücreler ise; terapötik klonlamayla oluşturulmakta ve gelecekteki tedavi yöntemleri için umut oluşturmaktadır. Kök hücreler hakkındaki araştırma ve bulgular 1960'larda Toronto Üniversitesindeki Ernest A. McCulloch ve James E. Till tarafından sağlanmıştır.
Uzun ömür ve gençlik arayışında olanlar, diz ve eklem sorunlarına çözüm arayışıyla kök hücre tedavisi için dünyanın dört bir yanına seyahat ediyor. Ancak bu tedavi yöntemi, binlerce doları bulan maliyetleri ve FDA onayının olmaması nedeniyle dikkat çekiyor. Peki dize yapılan kök hücre enjeksiyonu yaşlanmayı durdurabilir mi? İşte detaylar...
#SağlıkTürkiye’de acil durumlar ve kritik stok seviyesi olan 70 bin ünite kan için günde 8 bin 500 bağışçıya ihtiyaç duyuluyor. Kan bağışçılarının yüzde 12.2’sini ise kadınlar oluşturuyor. Hürriyet, hayat kurtaran kadınların hikâyelerini dinledi. İlk kan bağışında nasıl bulundu? Doğum gününde neden koşa koşa kan vermeye gitti? Kızı 3 aylıkken 3.5 yaşındaki çocuğa nasıl kök hücre verdi?
#KızılayZamanla bedenimiz yaşlanır ve bu süreçte hücrelerimiz de yenilenme ve onarım yeteneklerini kaybederler. Bu durum, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Neyse ki, bazı besinler ve içecekler, kök hücrelerimizin yenilenmesini teşvik ederek bu süreci geciktirmeye ve genel sağlığımızı korumaya yardımcı olabilir.Bu yazıda, kök hücre yenilenmesi üzerinde bilinen en etkili üç içecek olan nar suyu, yeşil çay ve pancar suyuna detaylı bir bakış atacağız. Her bir içeceğin içeriğini, kök hücre yenilenmesine nasıl katkıda bulunduğunu, faydalarını ve potansiyel yan etkilerini inceleyeceğiz.
#Kök Hücreİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkZaman içinde incelip cansızlaşan saçlar kişinin hem iş hem de sosyal hayatındaki ilişkileri etkileyerek özgüven ve motivasyon kaybına neden olabiliyor. Kök hücreli saç tedavisi; uyuyan saç köklerinin canlandırılmasını ve kaybedilen saçların çıkmasını destekliyor.
#Dr. Servet TerzilerSon yılların en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ‘kordon kanı’ tedavileri hem kanın sahibinin hem de başkalarının hayatını kurtarabiliyor. Başta lenf kanseri olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılan kordon kanı hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanları ile konuştuk. İşte dünyadan ve ülkemizden de örnekler ile kordon kanı dosyası…
#Kordon Kanıİzmit'te lösemi tedavisi gören Cemre Küçük (15) için uyumlu donör ailesi ve çevresinde bulanamayınca donör aranmaya başladı. Cemre Küçük, hasta yatağından hem kendisi hem de nakil bekleyen hastalar için kök hücre bağışında bulunulmasını istedi. Nakil için yaklaşık 3 aylık gibi kısa bir süresinin kaldığını söyleyen Küçük, "Evinize en yakın Kızılay merkezine gidip kök hücre bağışında bulunmak isteyip, 3 tüp kanla bir sürü insana umut olabilirsiniz. Umarım bir an önce donör sayıları artmaya başlar. Çünkü burada bir sürü küçük hasta çocuk var, onlara da umut olursunuz" dedi.
#LösemiAdana’da lösemiyi kök hücre bağışıyla yenen 8 yaşındaki Elif Ayça Arık, motosiklet kazasında hayatını kaybeden bağışçısının ailesiyle tanıştı. Elif’i karşısında gören anne Arife Çeki, minik kıza sarılıp evladının mezarının başına götürdü. Anne Çeki, “Sende oğlumun kanı, canı var. Sen de benim yavrumsun” dedi.
#AdanaTRABZON'da, hem lenf kanseri (lenfoma) hem de lösemi ile mücadele eden Ömer Asaf Çelik'e (2), ablası Beyzanur Çelik'ten (17) alınan kök hücreler nakledildi. Sağlığına kavuşan Ömer'in diğer ablası Hatice Çelik (21), Yoğun bakımlık olduk, kalbi durdu. Tüm umudumuzu kesmiştik. Buradaki ekip, bize umut oldu, kardeşim de savaşmayı bırakmadı dedi.
#Ömer Asaf ÇelikSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıTürkiye geçen hafta ‘yenidoğan çetesi’ haberiyle sarsıldı. Başında Dr. Fırat Sarı’nın olduğu iddia edilen çete SGK’dan daha fazla para almak için ihtiyacı olmayan bebekleri yoğun bakıma yatırarak ölümlerine sebep olmakla suçlanıyor. 22’si tutuklu 47 şüpheliye ilişkin soruşturmada iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Fakat iddianameden sonra ortaya çıkan ve mağdur olduğunu söyleyen ailelere bakılırsa olay ne yazık ki söylendiği gibi 10 bebekle sınırlı kalmayacak. Çete üyesi olduğu iddia edilen iki doktorla yolları kesişen iki aileyle konuştuk.
#Gizem Coşkunardaİskoçya'da yaşadığı sürekli kaşıntı gıda alerjisi sanılan 15 yaşındaki Niamh Fisher'ın kanser hastası olduğu ortaya çıktı. Fisher'a, yapılan testlerin sonucunda 2. evre Hodgkin lenfoma kanseri teşhisi konuldu. Fisher’ın büyükannesi, tedavi sürecinin zorluğunu ve ailenin destek olma çabasını vurgulayarak bir bağış kampanyası başlattıklarını açıkladı.
#ÇocukDoktorlar aylarca, 24 yaşında kanser için 'çok genç' olduğunu söylediler fakat hastalık sessizce karnına doğru ilerlemiş ve yol boyunca yayılarak büyümüştü. Şimdi ise genç kadının kanserin mümkün olduğunca büyük bir kısmını çıkarmak için büyük bir ameliyata ihtiyacı var. İşte genç kadının kendi anlatımıyla üzücü teşhisi ve yaşadıkları…
#Yumurtalık KanseriSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık"Dikkatinizi diyabetinize vermek zorundasınız, aksi takdirde ölürsünüz." Bu sözlerin sahibi Amanda Smith, hayatının ilk 34 yılını Tip 1 diyabetin boyunduruğu altında geçirdi. 2023'ün Sevgililer Günü'nde hayatı değişen Smith, 6 ay içinde insüline ihtiyaç duymaz hale geldi. Peki genç kadını ölümcül hastalıktan kurtaran tedavi neydi?
#SağlıkDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz AğrısıUzun ömür ve gençlik arayışında olanlar, diz ve eklem sorunlarına çözüm arayışıyla kök hücre tedavisi için dünyanın dört bir yanına seyahat ediyor. Ancak bu tedavi yöntemi, binlerce doları bulan maliyetleri ve FDA onayının olmaması nedeniyle dikkat çekiyor. Peki dize yapılan kök hücre enjeksiyonu yaşlanmayı durdurabilir mi? İşte detaylar...
#Sağlık50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriYaşadığı sayısız belirtiyi strese bağlayan Emma Mehta şikayetleri artınca doktora gitti. Doktoru ise ciddi bir sorun olmadığı konusunda ısrarcı oldu. Genç kadının belirtileri görmezden gelinse de gerçek kısa sürede ortaya çıktı. Emma’ya henüz 24 yaşında teşhis konduğunda hastalık ilerlemişti. İşte genç kadının kendi anlatımıyla üzücü teşhisi ve yaşadıkları…
#Rahim KanseriAntalya'da babasından nakledilen yüzde 98,5 uyumlu ilikle yaşama tutunan lösemi hastası Öykü Arin Yazıcı (9), 5 yıllık kritik süreci atlattı. Kızı Öykü Arin'in sağlık durumuna ilişkin bilgi veren Eylem Şen Yazıcı, “5 yılda hastalık tekrar etmedi ya da metastaz olmadı. Sokaktaki herhangi birinden bir tık daha fazla riski var. Büyük oranda en riskli süreci atlatmış durumda. Testlerin sonucu olumlu değerlendirilirse aşı süreci başlayacak" dedi.
#Öykü ArinBerlin’deki Charité hastanesinde bir HIV hastası daha tedavi edildi. Charité hastanesi tedavinin kesilmesine rağmen, HIV hastası bir kişide 5 yıldan uzun bir süredir HIV tespit edilmediğini açıkladı. Bu Almanya’da üçüncü, dünya çapında ise altıncı iyileşmiş hasta olarak kabul ediliyor. Daha önce ‘Berlinli Hasta’ olarak bilinen Timothy Brown, 15 yılı aşkın bir süre önce HIV virüsünden kurtulan ilk kişi olmuştu.
#ALMANYATürkiye’de acil durumlar ve kritik stok seviyesi olan 70 bin ünite kan için günde 8 bin 500 bağışçıya ihtiyaç duyuluyor. Kan bağışçılarının yüzde 12.2’sini ise kadınlar oluşturuyor. Hürriyet, hayat kurtaran kadınların hikâyelerini dinledi. İlk kan bağışında nasıl bulundu? Doğum gününde neden koşa koşa kan vermeye gitti? Kızı 3 aylıkken 3.5 yaşındaki çocuğa nasıl kök hücre verdi?
#KızılayOrtobiyolojiklerin, vücutta doğal olarak bulunabilen ve kemik kırıklarında, bağ, menisküs ve kıkırdak yaralanmalarında iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılan biyolojik maddeler olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Özcan, vücuda etkileri ve kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.
#1Resmi Gazete kararları 26 Mayıs 2024 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Balıkesir Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, İzmir Bakırçay Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı. Peki, bugün Resmi Gazete kararları neler? İşte, 26 Mayıs 2024 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler.
#Resmi Gazete Kararları