Apple’ın CEO’su Tim Cook “Kodlamayı öğrenmek tüm yabancı dillerden daha önemli” diyor. Dünyanın birçok ülkesinde okul müfredatına giren kodlama eğitimi çılgınlığını mercek altına aldık. Kodlama Derneği’nin kurucusu Gizem Göktepe, yeni tanışanlar için kodlamanın ne olduğunu anlatıyor.
#Kodlama DerneğiDünya hızla teknolojik gelişmeler yaşıyor. Daha dün akıllı telefonların hayatımızı nasıl kolaylaştırdığından bahsederken artık dünya akıllı fabrikalar, yardımcı robotlar, giyilebilir teknolojiler, sürücüsüz otomobiller ve daha da ötesi robotların etiğini tartışır hale geldi.
#KodlamaBir veli; elinde uzun bir kitap listesi. 57 parça ama bazıları 5’erlik, 10’arlık seriler halinde. Oturup saysanız 100’ü aşar. Fiyatı yaklaşık 2 bin TL. İsmi lazım değil, bu kitap listesi çok tanınan bir özel okulun birinci sınıfına başlayan bir çocuğun velisinin eline ulaşıyor.
#Özel OkulVeri dağıtım kuruluşu Matriks, deprem bölgesinde Up School işbirliğinde Matriks Android Yazılımcı Meslek Edindirme Projesi’ni geliştirdi. Amaç bölgedeki kadınlara yazılım eğitimi vererek nitelikli işgücü piyasasında fark yaratmak. Geçen yıl eğitim alan kadınlar arasında hemşireler gibi farklı meslek gruplarından kadınlar yer aldı. Şirket bu kadınlara mentörler atadı. Şimdi sırada 11 ilde saha çalışması yapmak ve daha çok kadına ulaşmak var.
#MatriksÖnceliği, felaketten en çok etkilenen grup olduğuna inandıkları çocuklara verdiklerini söyleyen Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek projesi ile çocukların bize gelmesini beklemiyor, biz onların ayağına gidiyoruz. 50 bini aşkın çocuğa ulaştık; nihai hedefimiz 100 bin çocuğa ulaşmak” dedi.
#Sponsorlu İçerikÖnceliği, felaketten en çok etkilenen grup olduğuna inandıkları çocuklara verdiklerini söyleyen Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek projesi ile çocukların bize gelmesini beklemiyor, biz onların ayağına gidiyoruz. 50 bini aşkın çocuğa ulaştık; nihai hedefimiz 100 bin çocuğa ulaşmak” dedi.
#VodafoneQNB Finansbank ve UNICEF deprem bölgesindeki çocukların eğitimi için el ele verdi. Bankanın bölge için ayırdığı toplam 50 milyon TL’lik kaynağın 10 milyonu ile okullar onarıldı. QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, “Cumhuriyet’in 100’üncü yılında deprem bölgesindeki 100 okulu rehabilite ettik, eğitime hazır hale getirdik. Kaynağın 36 milyon lirasını da bölgedeki çocukların yaşam ve eğitim bursuna aktardık” dedi.
#QNB FinansbankÜlkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk YazarAmazon Türkiye, Tuzla Belediyesi ve Habitat Derneği ortaklığında İstanbul Tuzla Şelale Eğitim Parkı’nda Teknoloji Sınıfı açıyor. “Teknolojiyle Geleceğe Gülümse” projesi ilk yılında 4 binden fazla gencin bilgisayar bilimi, kodlama, makine öğrenimi ve 3D tasarım becerileri edinmesine yardımcı olmayı hedefliyor.
#Amazon TürkiyeVodafone, yedi yıl önce başlattığı “Yarını Kodlayanlar” projesini depremin hemen ardından bölgedeki çocukların her anlamda desteklenmesi için “Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek” adıyla 11 ile taşıyor. İlk adımı Adıyaman olan yeni çalışmanın çocukların psikososyal ihtiyaçlarını karşılamaya da odaklandığını söyleyen Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Konteyner teknoloji sınıfları ve gezici eğitim çadırlarıyla toplam 100 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.
#VodafoneTürkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği ‘Yarını Kodlayanlar’ projesiyle konteyner sınıflarda çocuklara kodlama eğitimi verecek. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, “Gezici eğitim çadırımız da afetten etkilenen 11 ilimizdeki köy, çadır kent ve konteynerkentleri ziyaret edecek. Toplam 100 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
#Türkiye Vodafone VakfıTürkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından hayata geçirilen ‘Yarını Kodlayanlar Projesi’ ile bugüne kadar 30 köy okulunda tam donanımlı teknoloji sınıfları açıldı. Yakın dönemde 15 okulda daha teknoloji sınıfları açılarak toplam 45 okula ulaşılması hedefleniyor.
#Türkiye Vodafone VakfıMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Akademik olarak başarılı öğrenciler mesleki lisesine döndüler. İlk kez ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki Teknik Anadolu Lisesi gibi liseler ve en son kurduğumuz Demirören Medya Mesleki Teknik Anadolu Lisesi yüzde 1’lik veya yüzde 1’e yakın birimlerde başarılı öğrencileri almaya başladık” dedi.
#MÜSİADBoğaziçi Üniversitesi’nde mühendislik bölümünde okuyan kız öğrenciler, gelecekte mesleklerine tam anlamıyla hazır olmaları için otomotiv dünyasında önemli yeri olan bir kuruluş tarafından destekleniyor. Mercedes-Benz Türk ve Boğaziçi Üniversitesi Vakfı’nın ortaklaşa yürüttüğü ‘Women In 4 Mercedes’ programı ile Boğaziçi Üniversitesi’nde mühendislik bölümünde eğitime başlayan ve eğitimini sürdüren kız öğrenciler hem burs hem de staj programına katılma imkanına sahip oluyor. Bu proje ile ülkemizde kadın mühendis istihdamını artırmayı hedefleyen Mercedes- Benz Türk, öğrencilere hazırlık sınıfından mezun oluncaya kadar destek oluyor.
#Boğaziçi ÜniversitesiTürkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin ortak projesi “Yarını Kodlayanlar” gençleri geleceğin teknolojisi Yapay Zekâ ile tanıştırmaya devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanında verilen eğitimlerle bugüne kadar 1.200’e yakın gence ulaşıldı. Projeyle yıl sonuna kadar 3 bin gence ulaşılması hedefleniyor.
#TeknolojiÜlkelerindeki savaştan kaçarak aileleriyle birlikte Ankara’da yaşamlarını sürdüren Luceyn, Ragab, Abdulgafur ve Zeyd, ABB Çocuk Meclisi’nde akranlarının sorunlarını çözmek için çalışıyor. Savaş mağduru dört çocuğun ortak dileği ise “Savaşsız bir dünya.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLU