Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) ihracatçılara yıllık maliyetinin 1.8 milyar Euro’yu aşacağı öngörülüyor. Carbon-Cost-Consulting Kurucusu ve CEO’su Mehmet Ali Öztopçu, “Maalesef piyasada SKDM’nin gereksinimlerini karşılayamayan ölçümler sunan şirketler mantar gibi türüyor. İhracatçıların ortalama değerlerle değil de en doğru ve en kesin yöntem olan birincil bilgi ile ürün bazında hesaplamalarını yapmaları gerekiyor” dedi.
#Sınırda Karbon Düzenleme MekanizmasıKoronavirüs günlerinde tüketiciler bağışıklık sistemini güçlendirmek için balık tüketimini arttırdı. İnternet üzerinden yapılan ‘ton balığı’ aramaları 12 ayın zirvesine çıktı. Sektör temsilcileri hem taze balık satışlarının hem de ton balığı satışlarının 3 kat arttığını belirterek “Yoğun talebe cevap vermek için üretim kapasitemizi yüzde 50 arttırdık. Ayrıca halihazırda çalışanlarımıza ek olarak ek istihdam sağlamak için de çalışmalarımızı hızlandırdık” dedi.
#GazetehaberleriSalyangoz, kurbağa ve denizpatlıcanı gibi Türkiye’de tüketilmeyen ürünleri işleyip Avrupa’dan Uzakdoğu’ya kadar pek çok ülkeye ihraç eden Kocaman Balıkçılık, 72 milyon liralık cironun yüzde 80’ini ihracattan elde ediyor. Şirketin hedefi farklı ürünler geliştirip iç pazarda da güçlenmek.
#GazetehaberleriHÜRRİYET gazetesi tarafından Taş Yapı sponsorluğunda, Bandırma Belediyesi, Bandırma Ticaret Odası, Bandırma Ticaret Borsası desteği ile düzenlenen ‘Bandırma Ekonomi Zirvesi’ne ‘marka kent’ olma vizyonu damga vurdu. Zirvede düzenlenen panelde dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durum, reel ekonomi, sanayinin gelişimi ve kurlardaki değişimlerin yatırımlar üzerindeki etkisi gibi konular masaya yatırıldı. Sanayi ve üretim konusunda Türkiye’nin en önde gelen illeri ile Bandırma’nın yarıştığı gelecekte de aynı başarıyı sürdürebilmesi için neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Bandırma’nın il olması konusunda yapılması gerekenlerin altı çizilirken, şehrin sosyal yapısı, üretimi ve turizmiyle ‘marka kent’ vizyonuna sahip olduğu öne çıktı. Panelistlerin yaptıkları konuşmalarda üzerinde durdukları en önemli konu ise Bandırma’nın planlı bir şekilde büyüyerek 30 yıl sonrasında bile aynı şekilde başarılı olması için çalışmalar yapılması gerekliliğiydi. Gerçekleştirilen panele yoğun ilgi gösterilirken, panelin moderatörlüğünü, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent üstlendi. Paneldeki konuşmacılar ise şu isimlerden oluştu: Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Denizbank Marmara Bölge Müdürü Burak Bozkaya, Hürriyet Gazetesi Yazarı Erdal Sağlam, Hürriyet Gazetesi Yazarı Jale Özgentürk.
#Bandırma Ekonomi ZirvesiDenizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle "Vira Bismillah" diyerek sezonu açan balıkçıların palamut avında yüzü güldü. Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Avni Kocaman, benzer bereketli sezonun 25 yıl önce yaşandığını söyledi.
#Samsun-Sinop Su ÜrünleriÜÇ tarafı denizle çevrili bir ülkede yaşıyoruz ama dünyada kişibaşı ortalama balık tüketimi yılda 19.2 kg iken Türkiye’de bu rakam 7.6 kg. Bu rakam Avrupa Birliği’nde ortalama 24 kg, İspanya’da 40 kg, Yunanistan’da 23.1 kg. Türkiye’de tüketim az ama yanlış avlanma, deniz kirliliği gibi nedenlerle 100 olan balık çeşidi sayısı da 10’a düşmüş durumda. Tüketicinin en fazla ilgi gösterdiği balık hamsi. Türkiye’de tüketilen balığın yüzde 70’ini hamsi oluşturuyor. Ancak son yıllarda tüketicide hem sağlık hem de mutfak kültürü bilincinin artması, deniz ürünleri tüketiminde yeni bir dönemin işaretini veriyor.
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kurulu bir balıkçılık firması, işlediği yaklaşık bin 500 ton kara salyangozunun büyük bölümünü tereyağı, maydanoz ve sarımsakla hazırlayıp Fransa'da anlaşmalı olduğu şirket aracılığıyla pek çok ülkeye ihraç ediyor.
#İhracat RakamıTürkiye, yüzde 90'ını Avrupa ülkelerine ihraç ettiği salyangozdan yılda 13 milyon Eurodan fazla gelir elde ediyor. Bu yılın 10 ayında ihraç edilen 784 ton işlenmemiş salyangoz 4 milyon 407 bin Euro, 850 ton işlenmiş yani tereyağlı salyangoz 5 milyon 690 bin Euro ve yaklaşık 800 ton salyangoz kabuğu 3,6 milyon Euro döviz getirdi
#İhracatDenizlerde 15 Nisan'da başlayan avlanma yasağı bugün sona erdi. Doğu Karadeniz'de yeni av sezonu için hazırlıklarını tamamlayıp “rastgele” diyerek denize açılan balıkçılar, bol miktarda istavrit yakaladı Trabzon Balıkçılar Kooperatifi üyesi Yakup Uzun, "Denizdeki emareler bu yıl verimli bir sezon yaşayacağımıza işaret ediyor" dedi.