Hava sıcaklığının iyice arttığı yaz günlerinde aşırı nem ve ısı daha fazla hissedilir. Bu da klimalara olan talebin artmasına neden olur. Klimaların yanlış kullanımı ise insan sağlığını olumsuz etkiler. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, klima çarpmasına karşı önlem alınması gerektiğinin altını çizdi, klima mikrobuna karşı vatandaşları uyardı.
#Klima MikrobuYaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte klima kullanımı da artıyor. Klimanın yanlış kullanımı, özellikle solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Yrd. Doç. Dr. Safiye Koçulu, klima mikrobu ve bu mikrobun yol açtığı ‘lejyoner hastalığı’ hakkında bilgi verdi.
#LejyonellaTatil sezonunu açanlar sıcaklardan korunmak için çareyi klimalı ortamlar ya da havuzlarda serinlemekte buluyor. Ancak astım hastalığı olanların hem tatil yapacakları yeri seçerken ve havuza girerken hem de evlerindeki klimayı çalıştırmadan önce bir kez daha düşünmesi gerekiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şen, nefes darlığı problemi yaşayanlar için önemli hatırlatmalarda bulundu.
#KlimaSu buharcıklarının havadan solunum yoluyla akciğere girmesi sonucu oluşan lejyoner hastalığı 10 gün içinde ölüme sebep olabiliyor. Ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Yusuf Erşahin'i de öldüren ve klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığı iyi temizlenmemiş klimalarda herkesi tehdit ediyor.
#KlimaÇoğunlukla klimalardan kaynaklanan lejyoner bakterisinden dolayı akciğer rahatsızlığı geçirip 10 gündür sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybeden, beyin ve sinir cerrahisi alanında önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Yusuf Erşahin için Ege Üniversitesi Hastanesi’nde tören düzenlendi.
Koronavirüs salgınıyla birlikte 'antimikrobiyal hastane' kavramının önemi gündeme geldi. Hastanelerin, havalandırma sisteminden, yüzeylere kadar hijyen olması ve mikrop barındırmaması, hastaların yaşamını korumak için önem taşıyor.
#Bedrettin DalanKış aylarında evlerde, iş yerlerinde ve özellikle kamusal alanlarda yeterli havalandırma yapılmaması hastalıkların da en önemli nedenlerinden birini oluşturuyor. Ancak dış ortam kirliliği, soğuk hava, klima varlığı ve camların açılıp kapanmaya uygun olmamasının ortamın havalandırmasının ihmaline neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Demet Karnak, bir saat için bulunulan ortamın 6 kez cam açılarak havalandırılmasını öneriyor.
#Havalandırmanın ÖnemiHer gün defalarca dokunduğumuz klavye, mouse, masa, aslında birer mikrop yuvası. Bazı araştırmalar çalışma masalarının 10 milyon mikroorganizma barındırabildiğini gösteriyor. Ortak kullanılan telefonların yüzde 65’i hastalık oluşturma potansiyeli olan mikrop taşıyor. Eğer klavyenizi, birden çok kişi kullanıyorsa üzerlerindeki mikrop sayısı da artıyor. Bu virüsler düzenli temizlenmezse mide-bağırsak sistemi enfeksiyonlarına, solunum yoluyla geçebilen döküntülü enfeksiyonlara, cilt hastalıklarına kadar birçok hastalığa neden olabiliyor.
Güneş enerjisiyle ısıtılan suyla abdest almak caiz olmayan ülkemizde “24 saat bedava sıcak su” sloganıyla yaygınlaşan güneş enerjisi şofbenleri halkımızı ikilemde bırakıyor: Güneşte ısıtılan su, alaca, lejyoner hastalığı ve zatürreeye neden olur mu?