KKTC tarafının 1974’den beri askeri nöbet yeri olarak kullanılan sınırdaki ‘Neriman’ın evi’ne kamera yerleştirmesi üzerine Kıbrıs Rum Kesimi ortalığı ayağa kaldırdı. Metruk evin karşısındaki Rum mevzilerini ziyaret eden Kıbrıs Rum lideri Hristodulidis kamerayı BM Genel Sekreteri Guterres’e bile şikâyet etti.
#KKTCCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Lefkoşa'da yaptığı açıklamada "Önümüzdeki yüzyıl, Türkiye Yüzyılı diyoruz. Bu yüzyıl aynı zamanda KKTC'nin yüzyılı. Hem ekonomide, hem demokraside, hem uluslararası ilişkilerde, her bakımdan, teknolojide, tarımda her alanda birlikte yükseleceğimiz ve çok daha güçlü bir geleceği birlikte inşa edeceğimiz bir dönem" dedi. Yılmaz ayrıca, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya geldİ.
#LefkoşaKıbrıs’ta BM askerleri ile KKTC polisini karşı karşıya getiren ve sınırda arbedeye yol açan Pile yolu krizi çözülme aşamasına geldi. Taraflar arasında süren sessiz diplomaside, KKTC’nin sınırda kontrol kapısı kurması ve BM’nin de kendi bölgesinde denetimi sağlaması konusunda prensip anlaşmasına varıldı.
#KKTCGeçen hafta cuma günü Kıbrıs’ın güneyindeki Pile köyü civarında KKTC makamları ile BM Barış Gücü’nün karşı karşıya gelmesiyle başlayan ve ardından KKTC’nin BM Güvenlik Konseyi tarafından “kınandığı” bir açıklamaya kadar uzanan gelişmeler günlerdir kamuoyunu ve uluslararası çevreleri meşgul ediyor.
#KKTCGeçen cuma günü Kıbrıs’ta görevli Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri ile KKTC makamları arasında meydana gelen ve her iki tarafın da sahada karşılıklı fiziki engellemelere başvurduğu hadise, Kıbrıs’ta nadir rastlanan türde bir sıcak kriz olarak dikkat çekiyor.
#BM Güvenlik KonseyiKKTC tarafından BM kontrolündeki Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne yapılan yol genişletme çalışması bu sabah gerginliğe neden oldu. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin KKTC'nin askeri proje yaptığını iddia ederek BM'ye çağrıda bulunması sonrası Türk askerleri ve BM askerleri karşı karşıya geldi. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu yol çalışmasından geri adım atılmayacağını belirtirken, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yol çalışmasının insani gerekçelerle yapıldığını belirterek BM'yi kınadı.
#KktcKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, "Biz, hükümet olarak kapalı Maraş ile ilgili adım atmaya başlamışken, başlattığımız bu süreci sekteye uğratacak Kıbrıs Rum tarafını, Maraş sürecine öyle ya da böyle dahil edecek bir şeyi kabul etmemiz söz konusu değildir." dedi.
#KKTCKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti Doğu Akdeniz'de önemli bir hamle yaptı. Hükümet 1974'ten beri kapalı durumda olan Maraş'ı açma kararı aldı. Konuyla ilgili konuşan KKTC Başbakanı Ersin Tatar, "Şuana kadar hiçbir adım atılmamıştı. Böyle bir adım atılması ileriye yöneliktir ve bizim projelerimizi daha da somutlaştıracak. Güney Kıbrıs'tan itiraz gelebilir ama günün sonunda burası bizim yönetimimizdedir. Tabi ki Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte bunu değerlendirmek durumundayız. Yapılması gerekenler yapılacaktır. Bu bir başlangıçtır. " ifadelerini kullandı.
#KKTCKKTC, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Kıbrıslı Rumlarla birlikte Güney’e kaçan Arap asıllı Hıristiyan Maronitlere köylerine dönüş izni verdi. “Köyümde ölmek istiyorum” diyen ve yıllarca eve dönüş mücadelesi veren 104 yaşındaki Vasilou Ahmet Fella’nın 43 yıllık dileği böylece gerçekleşmiş oldu.
#Vasilou Ahmet FellaKIBRIS’ta garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere 1968’de Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta başlayan ve yaklaşık yarım asırdır devam eden BM şemsiyesindeki Kıbrıs müzakerelerine son noktayı koymak amacıyla İsviçre’nin Cranz-Montana bölgesinde bir araya geldi. Taraflar, KKTC ile Kıbrıs Rum yönetimini federal çatı altında birleştirecek, otomatik olarak AB üyesi olacak yeni ‘Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ni kurmaya çalışacak. Masadaki en önemli konu, Türkiye’nin Ada’ya müdahale hakkı ve Ada’daki Türk askerinin ne olacağı…
#KıbrısBM’nin ‘Bireylerin 1974 öncesi mülk hakkı tanındı’ açıklaması Kıbrıs'ı karıştırdı! Kıbrıs'ta Rumların 1974 öncesi mülkiyet haklarının tanınarak, mahkeme niteliğinde özel komisyon kurulması kararı, topraklarının yüzde 80’i eski Rum mülkü olan KKTC’de kaosa yol açtı. Rumlar, KKTC’deki 30 bin dönümün tazminat ve takas yöntemiyle el değiştirmesini, 1 milyon 520 bin dönümün ise Rum sahiplerine iade edilmesini bekliyor. Bu durum günümüzdeki KKTC topraklarının yüzde 76’sının Rumlara iadesi anlamına geliyor. Muhalefet milletvekilleri, Rum ve Türklerin mülk konusunda karşı karşıya gelmesinin iç savaşa yol açacağı uyarısı yaparken, yabancılar da dahil Kuzey Kıbrıs’taki mülk sahipleri endişeye kapıldı.
#KktcDoğu Akdeniz, Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2010 Arama Kurtarma Tatbikatı’na ev sahipliği yapıyor. KKTC’de gerçekleştirilen tatbikata gözlemci olarak 56 ülke davet edilirken bu ülkeler arasında Mavi Marmara'ya yaptığı baskında 9 Türk'ü öldüren İsrail yer almadı.İran’ın BM’deki oylamadan sonra tatbikata gözlemci göndermesi ise dikkat çekti.
Kıbrıslı Rumlar, KKTC toprakları içinde kalan ve 1974 öncesinde Rum tapulu yerleri kullanan Türkiyeliler hakkında da tutuklama emri çıkartabileceklerini savundu. Rum milletvekili Hristodulos Taramuntas, binlerce Rum’un dava sırasında olduğunu savunarak, Türkiyelileri de yargılamak için Ankara’nın AB’ye tam üye olmasını beklememiz gerekmez’ dedi.
Rumların 29 yıldır düşünü kurdukları Girne'nin 'sanal' Belediye Başkanı Konstantinos Oralagos, Hürriyet'e konuştu. Oralogos, geçişlerin serbest bırakılmasına karşın, Türk polisine pasaport gösterme zorunluluğu nedeniyle 'başkanı' olduğu Girne'ye gitmeyeceğini söyledi.