KKM haberleri sayfasında KKM hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 698 KKM haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, bir süredir ivme kaybeden Kur Korumalı Mevduatlardaki (KKM) düşüşün 20 Eylül haftasında yeniden hızlandığını ortaya koydu. Buna göre, kur korumalı mevduatlar 20 Eylül haftasında 30.4 milyar TL düşüşle 1.53 trilyon TL’ye geriledi. Böylece, kur korumalı mevduatlarda son bir ayın en hızlı düşüşü görüldü.
#KUR Korumalı MevduatHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir yıl önce 3,4 trilyon lira olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) stokunun, 50 haftadır kesintisiz gerileyişle, 1,6 trilyon lira azaldığını belirterek, "Son dönemde hızlanan KKM'den çıkışın sürmesini bekliyoruz. Programımızın ana hedefi olan fiyat istikrarına ulaşmak için finansal istikrarı güçlendirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
#KKMBIST100 Endeksi, 26 Şubat’taki 9.400 testinden sonra başlayan rallide yaklaşık yüzde 15’lik bir yükselişte. Ancak Temmuz 2024 tarihindeki 11.250 zirvesinden halen uzakta bulunuyor. Alternatif getirileri de dikkate aldığımızda ciddi reel kayıplar henüz telafi edilmiş değil. Bu noktada ileriye yönelik projeksiyon yapmak yerinde olacak. Dış borsalardan pozitif ayrışma ve iyimser hava devam ediyor...
#BIST100 EndeksiOcak ayında enflasyon (TÜFE) yüzde 42.12 olarak açıklanırken piyasaların şubat beklentisi aylık yüzde 2.8-3 bandında, yıllık yüzde 40 olarak şekillendi. Bu durumda yüzde 45 olan politika faizi için TCMB’ye bir alan açılmış olacak. Bu açıdan 250 baz puanlık indirim olasılığı öne çıktı. Yine de gerçekleşmeleri görmek gerekir. Enflasyon ve TCMB faiz kararına kilitlenen Borsa İstanbul’da tepki çıkış denemelerine rağmen temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonBorsa İstanbul, Temmuz 2024’teki zirve seviyesinden giderek uzaklaşıyor. Zirveden dolar bazında yüzde 23, TL bazında yaklaşık yüzde 15’lik bir geri çekilme söz konusu. Yön arayışı ve sıkışma sabırları zorluyor. Borsada çıkışın yolu enflasyondaki gerileme ve buna bağlı olarak TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesinden geçiyor. Gözler şubat enflasyonu ve 6 Mart’taki PPK toplantısında...
#Borsa İstanbulYabancı yatırımcılar, hisse senetlerinde son iki haftalık alım serisine mola verdi. 7 Şubat ile biten haftada 49 milyon dolarlık satış yaptılar. Tahvil bonoda ise aynı hafta 1.490 milyon dolar ile son yılların en yüksek satışını gerçekleştirdiler. Enflasyon verileri sonrası ‘bekle-gör’ moduna geçmiş olabilirler...
#Yabancı AlımlarHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadeleyle ilgili "Enflasyon en büyük kötülüktür. Mutlaka enflasyonla mücadele edilmelidir. Vatandaşımız müsterih olsun, köklü bir çözüm peşindeyiz" açıklamasını yaptı. Bakan Mehmet Şimşek ayrıca "Birkaç yıl içinde çok ciddi bir sosyal konut seferberliğine gireceğiz" dedi.
#Mehmet ŞimşekTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk Enflasyon Raporu'nun tanıtımı amacıyla İstanbul Finans Merkezi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yerleşkesi'nde bilgilendirme toplantısı düzenledi. Karahan "Enflasyonun 2025 yıl sonunda yüzde 24 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.
#Fatih KarahanTürkiye için yabancı finans çevrelerinden gelen olumlu görüşler sıklaştı. Ayrıca, 24 Ocak ile biten haftada yabancılar 345.4 milyon dolar ile hisse senetlerinde son 9 ayın en güçlü alımını yaptılar. Bir haftalık alım “borsaya yabancılar geliyor” demek için yeterli değil. Bu alımların devamının gelmesi gerekecek. Bu durumda borsa için ileriye yönelik daha olumlu projeksiyonlar yapılabilir. Önce yabancıların “samimiyet testini” görmekte yarar var.
#TCMBYeni yılın ilk haftasında gelen enflasyon verisi piyasalarda moralleri yükseltti. TCMB’den faiz indiriminin devamı beklentileri güçlenirken bunun döngüye dönüşme olasılığı arttı. 2025 yılı için rakam telafuz edilirse; enflasyonda yüzde 25, TCMB politika faizi için yüzde 30-35 ağırlıklı beklenti olarak görülüyor. İyimserliğin bir diğer nedeni de Suriye’deki olası fırsatlar ile beklenen ticaret ivmesi.
#EnflasyonDalgalı bir yılı geride bırakan piyasalar 2025’e olumlu başlıyor. Bunda Merkez’in 22 ay sonra faiz indirimi sürecini başlatması etkili oldu. PPK’nın toplantı metinlerindeki enflasyonda düşüş öngörüleri, faiz indiriminin devam edeceği beklentisini doğurdu. Borsa İstanbul’da yükseliş, tahvil faiz oranlarında düşüş, döviz kurlarında yatay seyir hâkim. Enflasyon gelecek yıl da başrolde olmaya devam edecek. Dış piyasalar da düşünüldüğünde 2025’in, fırsatları da barındıran zor bir yıl olacağını söylemek mümkün.
#BorsaHerkes 26 Aralık’taki yılın son TCMB toplantısını ve faiz kararını bekliyor. Eğer beklendiği gibi 150 baz puanlık bir indirim gelirse, piyasalarda aşırı bir dalga ve heyecana neden olması zor. Ama yine de bir bakıma niyet beyanı gibi okunacak. 20 Ocak’ta Trump’ın göreve başlamasıyla ABD-Türkiye ilişkilerinin nasıl şekilleneceği ve Suriye konusunun yabancıların Türkiye’ye yatırım açısından bir değişime neden olup olmayacağı veya ne ölçüde olacağı yakından takip edilecek.
#TCMBEnflasyon ile mücadele kapsamında uygulanan yüksek faiz ve parasal sıkılaşma, ekonomideki büyümeyi zayıflatmış ve törpülemiş görünüyor. Merkez’in son toplantı metni, ‘26 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi gelecek’ şeklinde algılanınca BIST100 Endeksi’nde yükseliş görüldü. Kasım ayında enflasyon düşüşü gerçekleşirse faiz indirim beklentileri güç kazanacak. Piyasa kasım enflasyonuna kilitlendi.
#Enflasyon İle MücadeleKur korumalı mevduattan ayrılan ciddi bir tasarruf var. Döviz kurlarının yatay seyretmesi nedeniyle uzun süredir çok düşük bir prim söz konusu. Altın fiyatları Trump’ın seçim zaferi sonrası önemli bir güç kaybına uğradı. Enflasyon sorunu ciddiyetini korusa da 2025 yılı için faiz indirim beklentileri öne çıkmaya başladı. Önümüzdeki hafta TCMB faiz kararı var. TCMB’nin bir yandan enflasyon hedefini yükseltirken diğer yandan faiz indirimi yapması beklenmiyor. Dolayısıyla bu dönemde Borsa İstanbul’a ilginin sürmesi olası.
#TCMBCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Bugün geldiğimiz noktada brüt rezervlerimiz 160 milyar dolara yaklaşmış durumda, swap hariç net rezervlerimiz 45 milyar civarlarına gelmiş durumda. Muazzam hızlı bir rezerv birikimi sağladığımızı söyleyebilirim" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Son 4 ayda 26 puandan fazla enflasyon oranında bir düşüş oldu. Bunun da önümüzdeki süreçlerde devam etmesini bekliyoruz ve gelecek yıl sonu itibarıyla yüzde 20'nin altında bir enflasyonu hedefliyoruz." dedi.
#Cevdet YılmazBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2025 yılında 17 bin 28 dolar olmasını beklediğimiz kişi başına gelirin 2027 yılına gelindiğinde 20 bin dolar seviyesinin üzerine çıkması tahmin edilmektedir." dedi. Yılmaz, "Dünya ile kıyaslandığında, Türkiye ekonomisi bu zorlu koşulların üstesinden gelerek çok daha etkileyici bir büyüme performansı sergileyerek kümülatif olarak yüzde 25,9 oranında büyüme kaydetmiştir. 2025 yılında ekonomimizin üretim ve talep yönüyle dengeli görünümünü koruyarak, net ihracat ve sabit sermaye yatırımlarının ağırlığının arttığı, sürdürülebilir bir yapıyla yüzde 4 oranında büyüme kaydedilmesi beklenmektedir. Güçlü yapısı ve yüksek büyüme oranlarıyla milli gelir büyüklüğümüz Cumhuriyet'in 100’üncü yılı itibarıyla ilk defa 1 trilyon dolar eşiğini aşarak, 1,1 trilyon dolara ulaşmıştır." diye konuştu.
#Cevdet YılmazBorsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuTCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı. Karahan para politikasına ilişkin olarak "Para politikasındaki kararlı duruşumuzu devam ettireceğiz. Yılın geri kalanındaki negatif çıktı açığı dezenflasyon sürecinin önemli parçası olacak" dedi.
#Fatih KarahanBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, bir süredir ivme kaybeden Kur Korumalı Mevduatlardaki (KKM) düşüşün 20 Eylül haftasında yeniden hızlandığını ortaya koydu. Buna göre, kur korumalı mevduatlar 20 Eylül haftasında 30.4 milyar TL düşüşle 1.53 trilyon TL’ye geriledi. Böylece, kur korumalı mevduatlarda son bir ayın en hızlı düşüşü görüldü.
#KUR Korumalı MevduatKarabük'te STK'ler ve iş dünyasıyla buluşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyon bu sene mayıs ayında yüzde 75'le zirveyi buldu. Şu anda ağustos ayı itibarıyla enflasyon yüzde 52'ye düştü. Önümüzdeki aylarda kalıcı şekilde düşmeye devam edecek. Yani enflasyonda kalıcı, belirgin bir düşüşün içindeyiz." dedi.
#Karabükİzmir İş Dünyası Buluşmasında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Enflasyon, mayıs ayında 75,5'a kadar çıktı. Haziran'dan bugüne 23,5'lik bir düşüş var. Ağustos'ta yüzde 52'yi gördü. Eylül enflasyonu 50'nin altına inecek. 40'lı rakamları göreceğiz. 2025'in ortalarında ise enflasyondan bugünkü kadar bahsetmeyeceğiz” dedi.
#Cevdet Yılmaz