Cennet ülkemizin doğal zenginliklerini teker teker kaybediyoruz. Göllerimiz de buna dahil. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği İstanbul bilim danışmanı Dr. Erol Kesici ülkemizdeki 240 gölden 186’sının kuruduğunu, kalanların da kirlilikle mücadele ettiğini anlatıyor. Bunun sebep ve sonuçlarını konuştuk.
#Hazan Aköz Işıkİklim krizi sadece havayı, suyu, yaşamı değiştirmiyor, zengin ülkelerle yoksul ülkeler arasındaki çatlağı daha da derinleştiriyor. Yoksul ülkeler açlıkla mücadele ederken karar vericiler sorunun çözümüne ilişkin harekete geçmiyor. Son olarak İsveç, iklim kriziyle mücadeleden çekilme sinyalleri verdi.
#DoğaSahte cinsel uyarıcı ilaçlar üretip sattığı, müşterilerini yüksek kargo ücretiyle dolandırdığı iddia edilen Abdullah Coşkun Çelebioğlu gözaltına alındı. Çelebioğlu’nun hap satışından gelen parayla İstanbul’da içerisinde birçok hayvanın bulunduğu bir çiftlik kurduğu belirlendi.
#Abdullah Coşkun ÇelebioğluBelgeselci Burak Doğansoysal 24 ay sürecek ‘Anadolu Kadim Doğa’ belgeseli çekimlerinin ilk çeyreğini özetleyen bir videoyu sosyal medyada yayımladı. Sadece 6 aylık çekimler bile yapılan işin etkileyiciliğinin kanıtı gibiydi. Burak Doğansoysal’la konuştuk; Anadolu doğasının sakladığı güzellikleri, onları korumanın ve kollamanın yollarını anlattı ve en önemlisi, ekosistemimizin geleceğinden umutlu olduğunu söyledi...
#HürriyetGeçen yıl Cudi Dağı’na bırakılan ceylanlar bu yıl yavru vermeye başladı. Yeni doğanlarla birlikte bölgedeki ceylan sayısı 50’den 65’e yükseldi. Sadece ceylanlar da değil, birçok canlı türünü çoğaltıp daha önce yaşadığı yerlere bırakmak doğayı korumanın en önemli araçlarından biri...
#GazetehaberleriYemyeşil tarlaların içinde başı karlı Akdağ’a doğru yol alıyoruz. Amacımız büyük bölümü Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesi sınırlarında bulunan Akdağ Tabiat Parkı’ndaki kızılgeyikleri (Cervus elaphus maral) doğal ortamlarında gözlemlemek ve görüntülemek. Umutluydum… Çünkü yanımızda alanı avcunun içi gibi bilen Sandıklı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Şefi Emre Şimşek, yaban hayatından sorumlu Ufuk Ev var. İçim rahat. Ne zaman nerede olacaklarını, hangi yoldan yürüyeceklerini biliyoruz. Bu nedenle planımız da basit. Onların erken saatlerde otlamak için indikleri orman açıklıklarına gidecek, bir kuytuda saklanarak kızılgeyiklerin ortaya çıkmasını bekleyecek ve izleyip görüntüleyecektik. Ancak ne var ki dağın eteklerine vardığımızda evdeki hesap dağdakine uymamaya başladı. Yağmur başladı önce. Bu, hayvanların ormanlık alana, kuytuluklara çekilmesi demekti. Yine de umudumuzu yitirmedik. Ta ki biraz daha yükseğe çıktıktan sonra kar yağmaya başlayana kadar. Artık görebilmemiz zorlaştı diye düşünürken umutlarımıza son darbeyi indiren çöken sis oldu. Yine de olabilecekleri her noktaya gidip, her yola girip araziyi dürbünlerle taradık. Sonuç: Fotomuhabiri Selçuk Şamiloğlu’nun tam tepeyi aşarken arkadan görebildiği bir kızılgeyik ve mutluluk.
#Eskişehir Çatacık Kızılgeyik Yetiştirme ÇiftliğiTÜBİTAK, Diyarbakır’ın Çınar İlçesi yakınlarındaki Solmaz Köyü’nde çobanlar tarafından silahla öldürülen leoparın DNA’ya dayalı yöntemle tür tanımlamasını tamamladı. TÜBİTAK, Marmara Araştırma Merkezi, MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü öldürülen hayvanın Anadolu Parsı olmadığı, İran Parsı alt türüne ait olduğunu belirledi.
Türkiye'de 9 binden fazla bitki, 132 memeli, 454 kuş, 106 sürüngen, 345 balık türü ile yaklaşık 80 bin canlı türü yaşıyor. Ancak çevre kirlenmesi sonucu bu türler yok oluyor. Ayrıca bilinçsiz avlanma da büyük tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, avcıların eğitilmesi gerekiğini vurguluyor. Ayrıca av sahalarının daraltılması da alınabilecek önlemler arasında.