Sağlık Bakanlığı, halk arasında "beta" olarak bilinen Strep-A bakterisinin neden olduğu enfeksiyona ilgili kamuoyundaki soru işaretlerinin giderilmesi amacıyla yeni bir duyuru yayımladı. Duyuruda, hastaların antibiyotik tedavisinin 24'üncü saati tamamlanana kadar işe, okula veya kreşe gitmemesi gerektiği bildirildi.
#Strep-ADünyada paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken, İsveç'ten güzel bir haber geldi. Lund Üniversitesi'nden bilim insanları Strep A enfeksiyonu geçirip iyileşen bir hastanın kanında özel bir antikor keşfetti. Peki bu keşif ne anlama geliyor? Hastalığın seyrini değiştirebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkAvrupa’da paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken uzmanlar şimdi de aynı mikrobun tetiklediği kızıl hastalığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki kızıl nasıl bulaşıyor? Hangi semptomlara neden oluyor? Tehlikeleri neler? Uzmanlarımızın da desteği ile 8 soruda mercek altına aldık.
#SağlıkSağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, ABD ve İngiltere’de ölümlere yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını söyledi. Güven ayrıca bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını söyledi ve çok önemli uyarılarda bulundu.
#Pandemiİngiltere'de Pazartesi günü iki çocuk daha Strep A bakterisi nedeniyle yaşamını yitirdi. Ülkede paniğe neden olan bu gelişme sonrası Uzmanlardan bir dizi uyarı geldi. Peki Strep A belirtileri neler, bakteri hangi hastalıklara yol açıyor? İşte Strep A ile ilgili bilmeniz gereken her şey...
#Strep Aİngiltere'de paniğe neden olan Strep A enfeksiyonu özellikle 10 yaş altı çocuklarda tehdit oluşturuyor. İngiltere'nin Hampshire bölgesinde Strep A enfeksiyonuna bağlı ölüm sayısı gün geçtikçe artıyor. Uzmanlar Strep A bakterisi için uyarılarda bulunuyor. Kızıl hastalığına neden olan Strep A, boğaz ağrısı ve solunum yolu enfeksiyonu geçirdikten sonra görülebiliyor. Peki, Strep A nedir, belirtileri nelerdir? Strep A enfeksiyonu nasıl bulaşır? İşte, Kızıl hastalığı Strep A enfeksiyonu tedavisi...
#Strep A EnfeksiyonuDilimizin görünümü ve rengi sağlığımız için önemli ipuçları sunuyor. Uzmanlar sabahları ilk iş ayna karşısında dilimizin rengini kontrol etmenin önemini sık sık vurguluyor. Peki dilde oluşan renkler hangi hastalıkların habercisi olabilir? Mercek altına aldık…
#Sağlıkİbn-i Sina yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu buluşları ile tüm dünyaya yön veren önemli bir bilim adamı olmaktadır. Orta çağ batılı devletlerin ilim bakımından karanlık içinde kaldıkları bir dönem olurken Doğuda İbn-i Sina gibi büyük alimler yaşamaktaydı. İbn-i Sina başta tıp olmak üzere fizik, felsefe, müzik, jeoloji ve daha pek çok alanda bilgi birikimine sahip olan bir alim olmaktadır. Peki, İbn-i Sina neyi buldu ya da icat etti? İbn-i Sina buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır. İşte, İbn-i Sina ve buluşları hakkında detayları derledik.
#SözlükHavaların soğumasıyla birlikte özellikle okul ve kreşlerde yaygın olarak görülen Beta enfeksiyonu gerekli önlemler alınmazsa salgınlara neden olabiliyor. Genellikle 3-15 yaş arasında görülen Beta enfeksiyonu bulaşıcı olduğu için yetişkinlerde de görülebiliyor.
#BetaVücutta kırmızı renkli beneklerle kendini gösteren cilt döküntüleri birçok kişinin çocukluk döneminde yaşadığı şikayetlerden biridir. Ancak toplumda sıkça görülen bu şikayetlerin, bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği de unutulmamalıdır. Çocuklarda bu ateşli döküntülü hastalıklar sık görülür ve birçoğunda etken virüslerdir. Ancak daha az sıklıkta olan bakteriyel nedenli döküntülü hastalıklar hayati risk taşır.
#Altıncı Hastalıkİlk antibiyotik olan penisilini keşfeden Fleming, Nobel ödülü almıştı. Antibiyotikler, tehlikeli bakterilerle mücadelede etkili olan ilaçlardır. Fakat ne var ki hatalı kullanım yüzünden bakteriler antibiyotiklere karşı dirençli hale geliyor.
Çocuk enfeksiyonlarında bu kez 'beşinci hastalık' gündemde… Son zamanlarda gücünü artıran bu bulaşıcı hastalıkta, çocukların yüzleri ‘tokat yemiş gibi’ kıpkırmızı bir görünümde oluyor. Hastalık, risk grubundaki çocuklarda ise daha ağır seyrediyor. Peki beşinci hastalık neden bir anda artmaya başladı? Nasıl bulaşıyor? Yetişkinlerde de görülüyor mu? Dr. Anıl Doğan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an Kovid dahil onlarca virüsün dolaşımda olduğunu ancak 2008'de büyük bir salgın yapan ve halk arasında Domuz gribi olarak bilinen H1N1'in baskın göründüğünü söyledi. Maske kullanmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, “Şu anda bile grip açısından riskli olan gruplar henüz aşılarını olmamışsa grip aşısı yaptırabilir. Henüz hastalanmamış olanlar açısından aşı olmanın yanı sıra maske takmak için de en iyi zaman. Yılbaşı kutlamaları toplanmalarında da hastalık belirtisi taşıyanların riskli gruptaki kişilerle aynı ortama girmemesi gerekli" dedi.
#MaskeTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an Kovid dahil onlarca virüsün dolaşımda olduğunu ancak 2008'de büyük bir salgın yapan ve halk arasında Domuz gribi olarak bilinen H1N1'in baskın göründüğünü söyledi. Maske kullanmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, ?Şu anda bile grip açısından riskli olan gruplar henüz aşılarını olmamışsa grip aşısı yaptırabilir. Henüz hastalanmamış olanlar açısından aşı olmanın yanı sıra maske takmak için de en iyi zaman. Yılbaşı kutlamaları toplanmalarında da hastalık belirtisi taşıyanların riskli gruptaki kişilerle aynı ortama girmemesi gerekli" dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzHenüz 14 yaşındayken geçirdiği ameliyatla yaşamı değişen bir adam... Anne karnındaki bebekleri tehdit eden bir hastalık... Ve kurtulan milyonlarca hayat... James Harrison'ın hikâyesi genelde bu üç cümleyle özetleniyor ama fazlası da var. İşte ayrıntılar...
#Rhesus HastalığıABD'li bir çiftin sokakta bulup sahiplendiği yavru kedi öldükten sonra tüm ülkeyi ayağa kaldırdı. Sonuç Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC)hayvandaki virüsün kontrol altına alınamaması durumunda 7 milyon kişiyi etkileyebileceğini belirtiyor.
#AbdBir süredir sağlık sorunları yaşanan Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni Yılmaz Gruda 94 yaşında hayatını kaybetti. Ayşe Erbulak, usta sanatçıyı paylaştığı fotoğrafla andı. Erbulak, paylaşımında sitemini de dile getirdi.
#Yılmaz Grudaİngiliz kraliyet ailesi ve skandallar dendiğinde akla gelen ilk isimlerden biri. Prens kocasından çok uzun yıllar önce boşanmasına rağmen hâlâ bir şekilde ailenin çevresinde olmaya devam ediyor. Hatta evlendiğinde aldığı unvanı bile koruyor. Tüm dünya onu kızıl saçları, parmak emme skandalı ve Fergie lakabıyla tanıyor...
#Sarah FergusonTürk müziğinin efsane sanatçılarından İlham Gencer 101 yaşında Bodrum’da vefat etti. Uzun sanat hayatında birçok yeniliğe imza atan İlham Gencer, 2022 yılında Hürriyet’e verdiği röportajında vasiyetini şu sözlerle açıklamıştı: “Cumhuriyet’in 100. yılı için marş besteledim. Vasiyetim, Cumhuriyet’in 100. yıldönümü marşının devlet tarafından çaldırılması.”
#İlham Gencer