Çocukları yaratıcı düşünmeye teşvik etmek amacıyla Duru ve İhtiyaç Haritası iş birliği ile geliştirilen "Hayal Gemisi" projesi başlıyor. Proje kapsamında, öncelikle deprem bölgesindeki konteyner kentlerde yaşayan çocukların sosyal ve bilişsel becerilerinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacağı duyuruldu.
#Hayal GemisiGazze’de savaş 10’uncu ayına girerken, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı tarım ve uydu görüntüleme kuruluşları FAO ve UNOSAT tarafından Haziran ayında yayınlanan ortak değerlendirmeye göre, savaşın başlangıcından bu yana bölgedeki tarım arazilerinin yüzde 57’si zarar gördü.
#GazzeTırnak kesmek orucu bozar mı? Oruçluyken tırnak kesmek mekruh mu? Diyanet yanıtı Ramazan ayı ile birlikte araştırılıyor. Orucu bozan şeyler, oruç ibadetini eksiksiz yerine getirmek isteyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bunlardan biri de oruçluyken tırnak kesilir mi sorusu oldu. Diyanet konuyla ilgili sıkça sorulan soruları yanıtladı. Peki, tırnak kesmek orucu bozar mı? Oruçluyken tırnak kesmek mekruh mu? Diyanet yanıtı...
#Tırnak Kesmek Orucu Bozar MıKişisel bakım ve hijyen, çiftler için çok önemli bir konu. Taraflardan birinin kişisel temizliğine dikkat etmemesi nedeniyle pek çok çift sorun yaşıyor, hatta sırf bu nedenle ilişkilerini bitirenler bile oluyor. Bunun yanında bir de takıntıya dönüşen hijyen sorunu var ki bu da çiftlere oldukça zor zamanlar yaşatıyor. Sürekli duş alan ve partnerinin yeterince temiz olmadığını düşünenler, çocuk gibi sürekli talimat verenler ya da özellikle cinsellik yaşanacağı zaman bu hijyen meselesini aşırı abartanlar olabiliyor.
#HijyenDün, birinci sayfanın haberiydi bu: “Yargıtay, duş almayıp, haftada sadece iki kez dişlerini fırçalayan kocayı 'tam kusurlu' buldu. Hem çifti boşadı hem de kocayı 500 bin lira tazminata mahkûm etti.” Bildiğim kadarı ile Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022 eylül ayında İzmir’den taşınan benzer dosyada da yine aynı kararı vermişti. Karar, ilk olmasa da ilginç. Çünkü toplu taşımayı kullananlar olarak iyi biliyoruz ki kişisel hijyenine dikkat etmeyen, affedersiniz ama ‘leş’ gibi kokan insanlar maalesef varlar. Otobüste yanında oturmak bile işkence iken bir de o kişi ile aynı evde yaşadığınızı düşünsenize. Vallahi bravo Yargıtay’a! Peki duş almamak kadar başka neler boşanma sebebi sayılabilir? İlişkide temizliğin önemi nedir? Sordum.
#YargıtayAnkara'da A.Y., eşi C.Y.'nin duş almayıp, haftada sadece bir iki kez dişlerini fırçalaması ve kişisel temizliğine dikkat etmemesi gerekçesiyle boşanma davası açtı. Mahkeme, davalı koca C.Y.'yi tam kusurlu bularak boşanmalarına karar verdi ve 500 bin lira tazminata hükmetti. Yargıtay da, davalı eşin kişisel temizliğine dikkat etmemesi, ter kokması gibi boşanmaya neden olaylarda tam kusurlu, A.Y.'nin ise kusursuz olduğuna hükmetti.
#Yargıtay"Her gün duş almıyor, aynı çorabı tekrar giyiyor, ağız kokusu yapacak yiyecekler yiyor, sigara içtiği için kokuyor..." Bu ve benzeri şikayetleri çiftlerden duymak çok olası ama bazen bu durum çiftlerden birinin hijyen takıntısı nedeniyle de yaşanabiliyor. Örneğin yeteri kadar duş aldığınız halde partnerinizden sürekli "Ne zaman duş alacaksın?" sorusunu işitseniz ne hissedersiniz? Böyle bir durumda kendini aşağılanmış hisseden de var partnerini temizlik konusunda takıntılı olmakla suçlayan da… Hijyen anlaşmazlıkları nedeniyle zor zamanlar yaşayanlarla konuştuk...
#Hijyen“Türkiye’nin ilk astronotu” olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı’nın da içinde olduğu Dragon kapsülü bugün Türkiye saati ile 12.27'de uluslararası uzay istasyonuna kenetlenecek. Peki Türk astronot uzayda 14 gün nasıl yaşayacak? Ne yiyecek, nerede uyuyacak, nasıl vakit geçirecek? İşte tüm detaylar...
#Alper GezeravcıDeprem bölgesinden gelen görüntüler tüm Türkiye’nin ciğerini yaktı. Herkes dayanışma için kolları sıvadı, bir şeyler yapabilmenin çabasına girdi. Ancak yardımı nereye yapacağız? Hürriyet bu sorunun peşine düştü. Muhabirlerimiz gönüllülerle birlikte yardımları tasnif etti, araçlara taşıdı. Yardım taşıyan TIR’ları deprem bölgesine uğurladı.
#DepremAlzheimer erken teşhisi zor, kesin tedavisi olmayan bir hastalık. Ancak semptomları yavaşlatmak, hatta hastalığı ertelemek mümkün. Geçen hafta ABD’de onay alan bir ilaç beklentiyi yükseltti. Veriler ilacın bilişsel işlevlerdeki düşüşü 18 ayda yüzde 27 oranında azalttığını gösteriyor.
#AlzheimerRekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Rekabet Kurulu’nun 13 üretici/tedarikçi teşebbüse 878 milyon TL ceza uyguladığı soruşturmada, tedarikçiler ve perakendeciler arasındaki iş yapma biçiminin rekabet ihlallerine yol açabilecek şekilde oluştuğunun ortaya çıktığını söyledi.
#Rekabet KurumuRekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Rekabet Kurulu’nun 13 üretici/tedarikçi teşebbüse 878 milyon TL ceza uyguladığı soruşturmada, tedarikçiler ve perakendeciler arasındaki iş yapma biçiminin rekabet ihlallerine yol açabilecek şekilde oluştuğunun ortaya çıktığını söyledi. Küle, "Bu yaygın iş yapma biçimi çerçevesinde, üretici/tedarikçi teşebbüsler, kendi ürünleri bakımından perakendecilerin nihai satış fiyatlarını ve fiyat artış zamanlarını koordine ediyor. Bu iş yapma biçimi sonucu oluşan rekabet ihlalleri, teşebbüslerin fiyatlarını serbestçe belirlemelerini engelliyor ve piyasadaki fiyatların suni olarak yükselmesine ve tüketicilerin bu durumdan doğrudan zarar görmelerine neden oluyor" dedi.
#Rekabet KurumuEvliliğin mutlu ve sağlıklı bir şekilde yürümesinin önündeki engellerden biri de kişisel bakım ve hijyen problemi. Pek çok çift, kişisel hijyenin yetersizliği ya da eksikliği nedeniyle sorun yaşıyor, hatta sırf bu nedenle ilişkiler bitebiliyor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde partnerlerinin vücut kokuları nedeniyle rahatsızlık yaşayan, sırf bu yüzden ayrılan ya da sevdiği kişi üzülmesin diye bu sorunu bir türlü dile getiremeyenlerle konuştuk.
#Hijyen2022 yılı Polis Meslek Yüksekokulları giriş sınavı başvurularını yapan adaylar heyecanla süreci takip ediyorlar. PMYO sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte kayıt için gerekli belgeler araştırılmaya başlandı. PMYO başvruru belgesi nereden alınır? İşte, PMYO kayıt için gerekli belgeler...
#PMYO KayıtGösteri dünyasının büyük aşıklarının yuvası üzerinde kara bulutlar dolaşıyor... Yıllar önce nişanlanıp ayrılan ama sonra aşklarına kaldıkları yerden devam eden hatta bu kez evlenen Jennifer Lopez ile Ben Affleck cephesinden tatsız haberler geliyor. ABD magazin basınında yer alan iddialara göre Bennifer diye anılan çiftin 'taze' evliliğinde ciddi sorunlar yaşanıyor.
#Jennifer LopezGenleriniz çalınsa ne yaparsınız? Her gün etrafa avuç dolusu saçtığımız bir şeyi kim neden çalmak istesin diye düşünebilirsiniz. Evet, sade bir vatandaşsanız kimse sizin genlerinize göz dikmez. Ancak gün gelir de ünlü ya da zengin olursanız işler değişebilir. Hakkınızda mahrem bilgileri öğrenmeye can atan ‘genetik paparazziler’ veya size özel silah geliştirmek isteyen ‘gizli servis’ler DNA’nızı ele geçirmek için beklenmedik yollara başvurabilir!
#Umut Fırat EroğluKadınların her ay yaşadıkları sıkıntılı bir dönem bulunmaktadır. Bu dönemin adı adet dönemidir. Adet dönemine giren kadınlarda sancı ve ağrı görülmeye başlar. Bundan dolayı adet olan kişi daha hassas bir döneme girmektedir. Adetliyken kaş alınır mı? Regl döneminde kaş almak zararlı mıdır tüm detayları ile derledik.
Çin'in en kalabalık ve ekonomik anlamda en hareketli şehri Şanghay'da 25 milyon insan yaklaşık 1 aydır Covid karantinasında. Bu süreçte kayda geçen ağır vaka sayısı 1, can kaybı 0. Vakaların çok büyük bir kısmı ise belirti bile göstermiyor. Peki bu hafif tabloya rağmen Çin hükümeti sıkı karantina kuralları uygulayıp hem ulusal hem de uluslararası ekonomiyi altüst etmekte niçin ısrar ediyor? İşte cevabı...
#ÇinDünyanın en göz önünde çiftlerinden biri İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in torunu ve tahtın üçüncü sıradaki varisi Prens William ile eşi Kate Middleton. 2011 yılında evlenen çift, bir yandan üç çocuklarını yetiştirirken bir yandan da resmi görevlerini sürdürüyorlar. William'ın kardeşi Harry'nin, kraliyet görevlerini bırakıp eşi Meghan Markle ile birlikte ABD'ye taşınmasından sonra üzerlerindeki yük biraz daha arttı çiftin.
#Kate MiddletonBakteri ve parazitlerin doğrudan kana karışmasıyla ortaya çıkan enfeksiyonel rahatsızlıklara bulaşıcı hastalık denir. Bu hastalıkların %80'i insansan insan hava ve doğrudan temas yoluyla bulaşır. Enfeksiyöz adıyla da bilinen bulaşıcı hastalıklar sadece belli bir alanda sınırlı ise epidemi, tüm dünyayı etkisi altına aldıysa pandemi olarak nitelendirilir. Bulaşıcı hastalıklar nelerdir ve genel özellikleri nasıldır? Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Sağlık