kısa çalışma haberleri sayfasında kısa çalışma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 38856 kısa çalışma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kısa çalışma ödeneği sorgulama işlemi, İŞKUR tarafından ücret yatırılıp yatırılmadığını merak eden pek çok kişinin araştırdığı konu oluyor. Özel sebeplerle çalışamama durumlarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tahsis edilen kısa çalışma ödeneği, afet bölgesindeki çalışanlara da ödeniyor. Peki, kısa çalışma ödeneği yattı mı ve sorgulama işlemi nasıl yapılır?
#Kısa ÇalışmaKahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği OHAL bölgesinde çalışma hayatını düzenleyecek tedbirler yavaş yavaş devreye alınıyor. 10 ilde pandemi döneminde uygulanan kısa çalışma ödeneği ve nakdi ödeme desteği hayata geçirilecek. Yeni düzenlemelerin OHAL kararnamesiyle başlayabileceği belirtiliyor.
#PandemiGeçen haftaki yazımızda, Türkiye’de geçen yıl yapılan bir kanun değişikliği ile yurt dışında yaşayan emekli Türklerin kısa süreli çalışmaya tabi işlerde çalışmalarına izin verildiğini belirtmiş ve söz konusu kanunun nasıl uygulanacağına ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bir genelgenin yayınlandığından bahsetmiştik.
#Avrupadan HaberlerKısa çalışma ödeneği ödemeleri, koronavirüsle mücadele kapsamında devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son açıklamasında ödeneğin, 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere 30 Haziran’a kadar 3 ay uzatıldığını söyledi. Peki, kısa çalışma ödeneği ne kadar? İşte kısa çalışma ödeneği hakkında merak edilenler
#Kısa Çalışma ÖdeneğiEmeklilik uzun bir prim ödeme süreci sonucu, yaş, gün ve sigortalılık süresi şartlarının oluşmasıyla birlikte hak sahibine, herkesin kendi özel durumuna göre tabi olduğu yaşlılık, kısmi veya tam maluliyet gibi ilgili sigorta kolundan bağlanan bir gelir türü ve her şeyden önce bir sosyal güvencedir. Birçok şartın oluşması sonucu bağlanan emekli aylığıyla ilgili gerek mevzuattaki kafa yorucu ayrıntılar, gerekse zaman zaman yapılan yasal değişiklikler, emeklilik sistemini işinden içinden çıkılmaz hale getiriyor.
#Avrupadan HaberlerAlmanya’da koronavirüs pandemisinin etkisiyle sekteye uğrayan ekonomi dünyasıyla birlikte çalışma hayatı da olumsuz yönde etkilendi. Federal Alman hükümeti, hayata geçirdiği bir dizi özel düzenlemelerle pandeminin çalışma hayatı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için yoğun çaba gösteriyor.
#Avrupadan HaberlerBir önceki kısıtlamalar sonrası okuyuculardan çokça soru aldım, ‘kısa çalışma ödeneğinden yararlanamıyoruz, ne yapmamız lazım?’ diye. Haklılar, çünkü düne kadar 30 Haziran öncesi kısa çalışma başvurusunda bulunmuş işyerleri, aynı çalışanlar için, aynı şartlarda kısa çalışma ödeneği almaya devam ediyordu.
#Kısa Çalışma ÖdeneğiKoronavirüs tedbirleri kapsamında birçok işletmenin faaliyetinin sınırlandırılması, bir kısmının da kapanmasıyla birlikte hizmetler sektöründe çalışanlar için yeniden kısa çalışma ve ücretsiz izin dönemi başladı. Haziran ayı sonuna kadar kısa çalışma için isimleri İŞKUR’a bildirilmiş çalışanlar için, yeniden başvuru yapma hakkı bulunuyor.
#GazetehaberleriKısa çalışma ödeneği ile ilgili açıklamalar yakından takip ediliyor. Koronavirüs sürecinde vatandaşlar verilen ekonomik desteklerden olan kısa çalışma ödeneği ödemeleri her ay belirli tarihlerde yapılıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kısa çalışma ödeneği ve fesih kısıtının 2 ay daha uzatılmasına ilişkin daha önce bir açıklama yapmıştı. Peki kısa çalışma ödeneği yeniden uzatıldı mı, ne zaman bitecek?
#Kısa Çalışma ÖdeneğiKısa çalışma ödeneği ödeme tarihleri gündemde yer alıyor. Her ay belirli tarihlerde kısa çalışma ödenekleri hesaplara yatırılıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ekim ayı kısa çalışma ödeneğinin ne zaman hesaplara yatırılacağını duyurdu. Öte yandan ödenek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle 31 Aralık'a kadar uzatıldı.
#Kısa Çalışma ÖdeneğiÜcretsiz izin döneminde, çalışanlar fiili olarak çalışmadıkları için sosyal güvenlik primi (sigorta primi) yatırılmıyor. Ancak bu dönemde sigorta primleri ödenmediği için çalışanın sigortalılık gün sayısında eksilme oluyor. Ücretsiz izin süresince işveren sigorta primi ödemez ve çalışanın sağlık sigortası ile emeklilik primleri yatmıyor. Özellikle COVID-19 döneminde kullanılan kısa çalışma ödeneği veya nakdi ücret desteği gibi desteklerde ise belirli gün sayısı kadar genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanıyordu. Fakat normal koşullarda ücretsiz izinli olan çalışan için böyle bir ödeme yapılmıyor. Peki, Özel sektörde ve memurlarda ücretsiz izinde sigorta yatar mı? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Özel SektörAlmanya’da otomotiv sektörü zor günler geçiriyor. VW’nin fabrika kapatma kararından sonra Mercedes de 2024 yılı ciro beklentisini aşağıya çekmişti. Şimdi de Ford üretimi yavaşlatma kararı aldı. Ford, Köln’deki fabrikasında elektrikli araçlara olan talebin beklenenden düşük seyretmesi nedeniyle üç haftalık kısa çalışma programı başlatıyor.
#ALMANYATüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze Balİzmir İş Dünyası Buluşmasında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Enflasyon, mayıs ayında 75,5'a kadar çıktı. Haziran'dan bugüne 23,5'lik bir düşüş var. Ağustos'ta yüzde 52'yi gördü. Eylül enflasyonu 50'nin altına inecek. 40'lı rakamları göreceğiz. 2025'in ortalarında ise enflasyondan bugünkü kadar bahsetmeyeceğiz” dedi.
#Cevdet YılmazTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "Çalışanlarımızın alacakları net ücretleri artırabilmemiz için gelir vergisi basamakları ve oranlarıyla prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz" dedi.
#Rifat HisarcıklıoğluİTO Başkanı Şekib Avdagiç "İşverenden kaynaklanmayan herhangi bir sebeple sigortalının işten ayrılması gibi istisnai hallerde, sağlanan istihdam teşvik ve desteklerinin geri alınmaması iş dünyasının beklentileri arasında" dedi.
#Şekib AvdagiçÇalışma saatleri değişecek mi sorusu, esnek çalışma modeli konusuyla gündemle yer alıyor. Mesai saatlerinin düşürülmesi milyonlarca çalışan tarafından merak konusu oldu. Esnek mesai saati modeli bazı ülkelerde uygulanmaya başladı. Bazı Avrupa ülkelerinde çalışma saatlerinin kısalmasının ardından ülkemizde de bu yönde bir düzenleme olup olmayacağı da gündeme geldi. Hürriyet Gazetesi Noyan Doğan köşesinde kaleme aldığı yazıda konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Çalışma saatleri değişecek mi? Mesai saatleri kısalıyor mu, 35 saat olacak mı? İşte ayrıntılar...
#Çalışma Saatleri 2024Almanya’da federal hükümet, ‘Vatandaşlık Parası’ (Bürgergeld) adlı sosyal yardım konusunda yeni bir düzenlemeye gidiyor. Buna göre gelecekte, ‘Vatandaşlık Parası’ alanlar, günlük işe gidip gelme süresi üç saate kadar olan işleri kabul etmek zorunda kalacak. Hükümetin planına göre, makul bir işi reddedenlerin aldığı ‘Vatandaşlık Parası’nda çok ciddi kesintiler yapılacak. Aynı şekilde kaçak işlerde çalışanların gelirlerinde de kesintiler olacak.
#AlmanyaResmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle kısa çalışma ödeneğinin şartları yeniden belirlendi. Düzenleme ile ödeneğin hak edilmesine yönelik şartlara açıklık getirildi. 2011’de çıkarılan yönetmelik yürürlükten kaldırılırken, yerine 14 maddelik yeni bir yönetmelik getirilmiş oldu. Peki yeni düzenlemede neler değişti? İşte madde madde kısa çalışma ödeneğindeki değişiklikler...
#Kısa Çalışma ÖdeneğiAyakkabı sektörünün başı taklit ürünlerle dertte. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, özellikle Anadolu’da artık mağaza raflarının yüzde 60-70’inin çakma (sahte, taklit) ürünlerle dolduğunu söylüyor. Vergi ve istihdam kayıpları hesaplandığında, taklit ürünlerin Türkiye’ye yıllık maliyetinin en az 30 milyar lirayı bulduğunu söyleyen İçten, “Bu firmalar bu kalitede kendilerini geliştirmişlerse, orijinallerini üretmeleri konusunda bir programı devreye almalıyız” dedi.
#Ayakkabı SektörüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda “13. Çalışma Meclisi Yemeği”nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sembolik törenler haricinde Taksim Meydanı'nın miting yeri olmadığı, mitinge uygun bir altyapıya sahip olmadığı, herkesin malumuyken bu konudaki dayatmaları masum bulmadığımızı ifade etmek isterim. İstanbul'da göstere, miting ve yürüyüş güzergahları bellidir" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSoru: Çalıştığımız işyeri kısa çalışma uygulamasına başvuracağını açıkladı. Bize gerekçelerini söylemedi. Henüz başvuru yapmadı. Önümüzdeki günlerde müracaat edecekmiş. İşçi çıkarımı yapmayacağı açıklandı ama bize söylenen bazı çalışanların ödenekten yararlanamayacağı. Şirketin muhasebecisi ise şartların değiştiğini söylüyor. Ben bir yıldan biraz fazladır şirkette çalışıyorum. Bu durumda maaş alabilecek miyim? Ebru T.
#Kısa Çalışma Ödeneğiİzmir'de iş adamları ile buluşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çocukluğunun ve gençliğinin İzmir’de geçtiğini ve şehirde 40 yıldır hiçbir şeyin değişmediğini belirterek, değişime ihtiyaç olduğunu söyledi.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat IşıkhanBirleşik Hizmet Sektörü Sendikası (ver.di), önümüzdeki hafta Almanya genelinde yerel toplu taşıma araçlarında uyarı grevleri yapılması çağrısında bulundu. Eylemler pazartesiden cumartesiye kadar farklı bölgelerde farklı günlerde planlanıyor. Tüm Almanya genelinde ortak grev günü 1 Mart. Eylemden etkilenmeyecek tek eyalet ise Bavyera. Uyarı grevlerine paralel olarak ‘Fridays for Future’ 1 Mart’ta iklim krizine karşı çok sayıda gösteri düzenliyor.
#AVRUPADAN HABERTorba yasa ne zaman çıkacak? sorusu kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor. Torba yasa 2024 maddeleri ve son durum gelişmeleri 16 Şubat 2024, ekonomiye yönelik düzenlemeleri bekleyen vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Yoğun mesaiye başlayan TBMM Genel Kurulunda İşsizlik Sigortası ve bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilirken, gözler de kademeli emeklilik ve 3600 ek göstergeye çevrildi. Son olarak emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Diğer yandan teklifle, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da ekleniyor ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirildi.
#Torba YasaTorba yasa ne zaman çıkacak? sorusu kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor. Torba yasa 2024 maddeleri ve son durum gelişmeleri 13 Şubat 2024, ekonomiye yönelik düzenlemeleri bekleyen vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Yoğun mesaiye başlayan TBMM Genel Kurulunda İşsizlik Sigortası ve bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilirken, gözler de kademeli emeklilik ve 3600 ek göstergeye çevrildi. Son olarak emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Diğer yandan teklifle, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da ekleniyor ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirildi. Peki, TORBA YASA SON DURUM GELİŞMELERİ BUGÜN (13 ŞUBAT 2024) | Kademeli emeklilik ve 3600 ek gösterge torba yasada var mı? Torba yasa ne zaman çıkacak 2024, maddeleri neler, Meclis'ten geçti mi?
#Torba YasaTorba yasa 2024 maddeleri ve son durum gelişmeleri 13 Şubat 2024, ekonomiye yönelik düzenlemeleri bekleyen vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Yoğun mesaiye başlayan TBMM Genel Kurulunda İşsizlik Sigortası ve bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilirken, gözler de kademeli emeklilik ve 3600 ek göstergeye çevrildi. Son olarak emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Diğer yandan teklifle, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da ekleniyor ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirildi. Peki, torba yasa Meclis'ten geçti mi, ne zaman çıkacak? Torba yasada kademeli emeklilik ve 3600 ek gösterge var mı, içeriği nedir? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler...
#Torba YasaTorba yasa 2024 ne zaman açıklanacak son dakika gelişmeleri ile ekonominin gündeminde yer almayı sürdürüyor. Ekonomiyi ilgilendiren düzenlemelerin yer aldığı torba yasa maddeleri arasında 3600 ek gösterge ve kademeli emeklilik (erken emeklilik) için beklentiler arttı. EYT'nin hayata geçmesiyle kademeli emeklilik şartları gündeme gelirken, gözler Meclis'ten geçerek yürürlüğe girecek olan yeni torba yasa içeriğine çevrildi. Taşeron işçiye kadro da gündemde yer alan bir diğer konu oldu. Son olarak emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Diğer yandan teklifle, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da ekleniyor ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirilecek. Son dakika haberine göre İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayınlandı. Peki, TORBA YASA 2024 SON DAKİKA MADDELERİ ÇIKTI MI (5 Şubat 2024) || Yeni torba yasa ne zaman çıkacak, nedir, içeriği ne? || 3600 ek gösterge ve kademeli emeklilik tablosu torba yasada var mı?
#Torba Yasa 2024Prim ödeme gün sayısı 2024 için son dakika karar yayımlandı. Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre Bakan Vedat Işıkhan'ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu, kısa çalışma ödeneğinden daha fazla yararlanabilmesi için son 3 senesinde gereken asgari prim ödeme gün sayısının da 600 günden indirileceğini karar hayata geçti. Peki, Asgari prim ödeme gün sayısı düştü mü? SGK prim gün sayısı ne kadar oldu? Karar Resmi Gazete'de!
#Sgk Prim Gün SayısıTorba yasa 2024 ne zaman açıklanacak son dakika gelişmeleri ile 1 Şubat Cuma günü ekonominin gündeminde yer almayı sürdürüyor. Ekonomiyi ilgilendiren düzenlemelerin yer aldığı torba yasa maddeleri arasında 3600 ek gösterge ve kademeli emeklilik (erken emeklilik) için beklentiler arttı. EYT'nin hayata geçmesiyle kademeli emeklilik şartları gündeme gelirken, gözler Meclis'ten geçerek yürürlüğe girecek olan yeni torba yasa içeriğine çevrildi. Taşeron işçiye kadro da gündemde yer alan bir diğer konu oldu. Son olarak emekli maaşlarına yönelik düzenlemeyi içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Diğer yandan teklifle, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da ekleniyor ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirilecek. Son dakika haberine göre İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayınlandı. Peki, torba yasa nedir, içeriği ne? 3600 ek gösterge ve kademeli emeklilik tablosu torba yasada var mı? İşte, torba yasa maddeleri ile ilgili detaylı bilgiler...
#Torba Yasa 2024Emeklilere yapılan zam oranları ile ilgili düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanması ile emeklilerin aylık farklarını alacağı tarih de belli oldu. Bakan Vedat Işıkhan "SSK, Bağ-Kur ve hak sahiplerinin fark tutarlarını ödemeye başlıyoruz. Ödemeler SSK için 6 Şubat'ta, Bağ-kur için 7 Şubat'ta" dedi.
#Zamlı Maaş