Vatandaşlık Parası’nda sert tedbirler

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlık Parası’nda sert tedbirler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2024 10:29

Almanya’da federal hükümet, ‘Vatandaşlık Parası’ (Bürgergeld) adlı sosyal yardım konusunda yeni bir düzenlemeye gidiyor. Buna göre gelecekte, ‘Vatandaşlık Parası’ alanlar, günlük işe gidip gelme süresi üç saate kadar olan işleri kabul etmek zorunda kalacak. Hükümetin planına göre, makul bir işi reddedenlerin aldığı ‘Vatandaşlık Parası’nda çok ciddi kesintiler yapılacak. Aynı şekilde kaçak işlerde çalışanların gelirlerinde de kesintiler olacak.

Haberin Devamı

KOALİSYON ortaklarının anlaştığı 31 sayfalık düzenleme metninde, “Yardımların kabul edilebilirliğini sağlamak ve ‘daha fazla insanı işe yerleştirmek için çalışarak karşılık verme’ ilkesini güçlendirmek gerekiyor” denildi. Buna göre, günlük çalışma süresi 6 saati aşan işler için toplamda 3 saatlik (gidiş-dönüş) bir yolculuk süresi kabul edilecek. Daha kısa çalışma sürelerinde ise iş yolculuğu 2.5 saat olacak. Ayrıca, iş merkezleri ‘Vatandaşlık Parası’ alanlar için ikâmet ettikleri yerden 50 kilometreye kadar bir iş arayacak.
DAHA SERT KURALLAR
Alman Haber Ajansı da SPD, Yeşiller ve FDP’nin yardım alanların yükümlülüklerini sıkılaştırmayı planladıklarını duyurdu. Hükümetin ortak metninde, “Makul bir işi, eğitimi veya entegrasyon önlemini geçerli bir sebep olmadan reddedenler, ‘Vatandaşlık Parası’nın artan kesintileriyle karşılaşacaklar” denildi. Federal hükümet, üç ay boyunca yüzde 30’luk tek tip bir kesinti oranı ve süresi getirecek. İş gücüne kısa sürede katılabilecek durumda olup sosyal yardım alanlar, gelecekte ilgili makama ayda bir şahsen başvurmak zorunda kalacaklar. ‘Vatandaşlık Parası’ alıp da kaçak çalışanlar, üç ay boyunca yüzde 30’luk kesintilerle cezalandırılacak.

Vatandaşlık Parası’nda sert tedbirler
TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

Haberin Devamı

Vatandaşlık parası talep edilmeden önce, kişilerin mevcut kişisel varlıklarını tüketmeleri gerekecek. Emeklilik tasarrufları bu düzenlemeden muaf tutulacak. Ayrıca, iş gücü piyasasına entegrasyon önlemlerini sürekli reddeden kişilere de daha fazla 1 Euro’luk iş verilmesi planlanıyor. Cuma günü, Başbakan Olaf Scholz, Maliye Bakanı Christian Lindner ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, 2025 bütçesi ve bir büyüme paketi üzerindeki haftalar süren müzakerelerde bir anlaşmaya vardılar. Ancak, koalisyon ortakları arasındaki tartışmalar anlaşmadan sonra da devam ediyor.

BAKMADAN GEÇME!