Maaşınızın içinde ek ödeme de var

Soru: Temmuz maaşımın üzerine zam oranı kadar emekli maaşı aldım. Sizin emekli maaşları yazı dizisinde ek ödemeden söz ediyorsunuz, o ödeme bana yansımadı. Bu ek tutar nedir, kimlere verilir? Güneş Ş.

Haberin Devamı

Cevap: Vergi iadesi kaldırılarak, yerine ek ödeme uygulamasına geçildi. Maaşın yüzde 4’ü, ek ödeme adı altında tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Her ay bankaya yatan emekli maaşınızın içinde ek ödeme de var. Maaş zammı ise ek ödemeli maaşınız üzerinden değil, çıplak maaşınız üzerinden hesaplanıyor.

PRİM İADESİ İÇİN YAŞI BEKLEYECEKSİNİZ

Soru: 1.5.1984 yılında SSK’lı oldum, 48 yaşında emekliliğe hak kazandım, ancak primim sadece 1450 gün. Bu primlerimi geri alabilir miyim? 1969 doğumluyum, emeklilik yaşım geçti bile? Erdal D.

Cevap: Emeklilik yaşını dolduran, hatta geçen çalışanlar, eğer emeklilik için gerekli prim gün sayısını ve çalışma yılını doldurmayıp, emekli maaşı almaya hak kazanamıyorlarsa ödedikleri primleri SGK’dan toplu olarak alabiliyor. Erkek çalışanların prim iadesi alabilmesi için 60 yaşını doldurması gerekiyor. 8 yıl sonra prim iadesini alabilirsiniz.

Haberin Devamı

İŞVEREN ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARABİLİR

Soru: Belediye iştirakinde temizlik görevlisi olarak çalışıyorum. Kronik rahatsızlığımdan dolayı 4 ay idari izinliydim. Şimdi de ücretsiz izine çıkarmak istediler. Şirket beni ücretsiz izine çıkarabilir mi? Dursun F.

Cevap: İşveren isterse sizi ücretsiz izne gönderebilir, yasa bu hakkı işverene tanıyor. Bu durumda da devletin ödediği nakdi ücret desteğinden yararlanabilirsiniz.

YAŞLILIK AYLIĞI ALABİLİRSİNİZ

Soru: Bir hanede zihinsel engelli oğlunun maaşını eşi (kadın) alırken, aynı hane içinde diğer eş 65 yaş üzeri yaşlılık aylığı alabilir mi? Şenay K.

Cevap: Yaşlılık aylığı alabilmek için kişinin kendisinin ve eşinin kişi başına düşen ortalama aylık gelirinin asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden az olması gerekiyor. Önceleri 65 yaş üzeri olanların aynı hanede birlikte yaşadıkları çocuklarının da gelirlerine bakılıyordu, bu durum değişti.

UZAKTAN ÇALIŞAN DA KISA ÇALIŞMADAN YARARLANIR

Soru: Şirketim geçen yıl nisan, mayıs, haziranda kısa çalışmaya gitmişti. 8 gün çalışıldı göstermişti, geriye kalan eksik günlerini tamamlamıştı. Bu senede aralık, ocak, şubat için başvurdu. Yine geriye kalan ücretli tamamlamıyor. Baştan beri uzaktan çalışmama rağmen kısa çalışmaya benim adıma gidiliyor. Ayrıca şirketin kısa çalışmada olmadığını öğrendim. Ne yapabilirim? Sevim Ş.

Haberin Devamı

Cevap: Evden çalışanlar için de gerekli şartların sağlanması halinde kısa çalışmaya başvurulabiliyor. Şirket tamamen kapalı değilse ve çalışılıyorsa, çalışılan günlerin ödemesinin işverence yapılması gerekiyor. Şirket kısa çalışmaya müracaat etmediyse ve etti gibi gösteriyorsa da işveren suç işliyor demektir. İŞKUR’a şikayet edebilirsiniz.

KISMİ SİGORTADA NAKDİ ÜCRET ALINMAZ

Soru: Nakdi ücret alırken garsonluk işi buldum. İş sahibi kısmi sigorta yaptı. Artık nakdi destek almıyorum. İşe de gitmiyoruz. İş sahibine çıkışımı ver, paramı almaya devam edeyim dedim; o zaman işe gelmezsin dedi. Ne yapmam lazım? Ayşe Y.

Cevap: Bu durumda işverenden sizi ücretsiz izne çıkarmasını isteyebilirsiniz. O zaman nakdi ücret desteğinden yeniden yararlanabilirsiniz. Ayrı işveren kısa çalışma ödeneği için de başvurabilir.

Yazarın Tüm Yazıları