İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kiralık konut bulmak artık oldukça zor olmaya başladı. Mevcut kiralık evlerse adeta cep yakıyor. Örneğin İstanbul’da bazı bölgelerde 2 bin liraya kiralanan evlerin şimdiki fiyatı 5-6 bin liraya çıkmış durumda… İzmir ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok şehrinde de durum pek farklı değil. Peki kiralar son bir yılda neden bu kadar artmış durumda? Fiyatlardaki artış ne kadar daha devam edecek? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Kiralık Ev FiyatlarıKira fiyatlarının yükselmesinin ardından kiracı olduğu evi, başkalarına günlük kiraya verip, kazanç elde edenlere 100 bin lira ceza kesilecek. 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak yasayla; kiraladığı konutu günlük kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere de aynı ceza uygulanacak. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek" dedi.
#Günlük KiralıkKira fiyatlarının yükselmesinin ardından kiracı olduğu evi, başkalarına günlük kiraya verip, kazanç elde edenlere 100 bin lira ceza kesilecek. 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak yasayla; kiraladığı konutu günlük kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere de aynı ceza uygulanacak. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek" dedi.
#Kiralık DaireKiralara gelen sınırlama, kredi kısıtlamaları ve mevduat cazibesi konutu yatırım aracı olmaktan uzaklaştırıyor. İkinci el piyasada ilan sayısı artarken, konutlara alıcı bulmak zorlaşıyor. Ülke genelinde son bir yılda ortalama konut pazarlama süresi 60 günden 86 güne, İstanbul’da 61 günden 91 güne çıktı. Kiralık evde ise talep hâlâ canlı.
#Satılık Konut“Seninle olamazdık biliyordum / Bile bile yine seni seviyordum / Yollarımız bir değildi biliyordum / Şimdi neden neden canım bu özlem / Aşığınım yanında olamasam da / Aşığınım sana dokunamasam da / Geri dönüş olmasa da / Sonsuza dek aşığınım.” Fedon’un yıllar önce yazdığı ve seslendirdiği ‘Aşığınım’ şarkısı hala çok popüler, hala milyonlar tarafından biliniyor, söyleniyor. Öyle ki ismini bilmeyenler ona ‘Aşığınım abi’ diye sesleniyor. Terzilikten şarkıcılığa adım attığı yaklaşık 40 yıllık sanat hayatı boyunca 5 albümüyle insanları kendine hayran bırakan Fedon, bugün de bu şöhretini korumayı başaran bir isim. Peki, nasıl? Tam bir Bodrum aşığı olan ve ilklere imza atan usta sanatçı, bunun sırrının ‘işini doğru yapmaktan geçtiğini’ söylüyor.
#1Yıkılan, hasar gören evler ve sağlam yapılara olan taleple deprem bölgesinde konut stokları hızla eridi, fiyatlar yükseldi. 11 ilde ortalama fiyat artışı yüzde 33’e, kira artışı yüzde 56’ya kadar çıktı. Depremin etkilediği illerde satılmayı bekleyen konut stoku yüzde 53, kiralanmayı bekleyen stok adedi yüzde 59 azaldı. Kimi illerde stok düşüşü yüzde 90’ı da aştı. Göç alan çevre illerde ise kira fırsatçılığı bitmiyor. Kira bedelini iki katına çıkaran da var, ödeme alamama endişesiyle depremzedeye ev vermeyen de.
#KahramanmaraşDeprem bölgesinden en çok göç alan illerden Ankara'daki fahiş kira artışları, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasında mercek altına alındı. Gayrimenkul satış ve kiralama ilanı siteleri incelenerek, deprem öncesi ve sonrasındaki fiyatlar karşılaştırılıyor. Fiyat artışına neden olanlara yönelik 'fiyatları etkileme' suçundan soruşturma yürütülerek, dava açılabilecek. Avukat Beyza Nur Çatal, suç kapsamında 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası verilebileceğini söyledi.
#KiraMilyonlarca kişi deprem bölgesindeki vatandaşların yaralarını sarmak için canla başla çalışırken, ne yazık ki bu acı üzerinden para kazanmak isteyenler de boş durmuyor. Başka illere göç eden mağdurların konut talebini gören fırsatçılar ev ve kira fiyatında yüzde 300’e varan artış yaptı. Emlak odaları ve sektör temsilcileri fahiş artış yapanlara aracılık etmeme kararı aldı. Tespit edilen artışlar da ihbar ediliyor.
#Depremİstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerde kiralar artmaya devam ediyor. Bu artışı gerek yabancıların gerek öğrencilerin yoğun talebi etkilerken şimdilerde yeni bir etken dikkat çekiyor: Uygulamalar üzerinden kiralama. Kiracılar evlerinin odalarını alt kiralamaya devam ederken, bazı emlakçılar da bu furyaya katıldı. Peki son zamanlarda kiraların bu denli artmasının bir önemli sebebi de bu uygulamalar olabilir mi? İzinsiz alt kiralama bir tahliye sebebi mi? Uzmanlar yanıtladı...
#EmlakGayrimenkul fiyatları, fahiş oranda arttı. Tüketicinin kiralık veya satılık konuta erişmesi oldukça zorlaştı. Konuyla ilgili son durumu araştırıp, kentimizde yaşananları paylaştık. Fiyatlar neden yükseliyor? Kentteki arz-talep dengesini nasıl değerlendiriyorlar? Konut açığı var mı? Fiyat artışları gayrimenkule ulaşmayı nasıl etkiledi? Fiyatlarda geri dönüş bekleniyor mu? Sektörde bir kriz yaşanır mı? Kentsel dönüşüm çalışmaları ne boyutta ve neler yapılabilir? Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin stratejileri neler? Orta ve alt gelir grubunun konut edinmesi için neler yapılabilir? Bu soruları sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve sektör temsilcileri ile konuştuk. Ayrıca konut edinmek isteyen vatandaşlarla görüşüp, son dönemde yaşadıklarını öğrendik.
#Bursaİstanbul başta olmak üzere kiralık ve satılık konut fiyatlarının hızla artmasıyla taşınmalar da neredeyse durma noktasına geldi. Evden eve nakliye sektörü de bu durumdan en ağır yara alanların başında geliyor. Peki bu süreç ev taşıma fiyatlarına nasıl yansıdı? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Ev TaşımaDüşük faiz oranları, konut kıtlığı ve talep fazlası, konut piyasasını dünya çapında güçlendirmeye devam ederken, küresel konut fiyatları 2005 yılından bu yana en hızlı yükselişini sürdürüyor. Biz de konut fiyatlarındaki durdurulamaz yükseliş ile kiralara yansımalarını uzmanlarla ve yurt dışında yaşayan Türklerle konuştuk.
#EmlakKoronavirüs pandemisi nedeniyle okulların bir süredir kapalı olmasından dolayı öğrenci şehirlerinde birçok konut boş kalmıştı. Şimdi ise örgün öğretimin başlayacak olması nedeniyle boş ev bulmakta zorluk çekiliyor. Emlak sektörünün önde gelen isimleri öğrenci şehirlerinde kiraların yüzde 30-40 oranında arttığını belirtiyor.
#ÖğrenciKira sözleşmesi yapacaklar dikkat. Acele ile verilen bir karar, okumadan atılan bir imza ev hayalinizi kâbusa çevirebilir. Erken tahliye riski, fahiş kira artışı ya da beklenmedik giderler bunlardan birkaçı...
#Gazetehaberleriİzmir'deki yıkıcı depremin ardından büyük korku yaşayan vatandaşlar evlerini değiştirmek istiyor. Yaklaşık 4 bin 500 konutun ağır hasarlı olduğu kentte boş kiralık daire bulmak da zorlaştı. Daha güvenli evlerde yaşamak isteyenler günlerce ev aradıktan sonra merkeze uzak yerlere taşınmayı göze alıyor. Bazı ev sahiplerinin de durumu fırsat bilerek deprem sigorta bedelini de kiracıya ödettirmeye çalıştığını öne süren Bayram Ünlü, "Oturduğum ev orta hasarlıydı. Ev aradım. Memur kefil isteyen oldu. Elektrik, su aboneliğini alabilmem için ‘deprem sigortasını da sen yaptıracaksın' diyen ev sahipleriyle karşılaştım. Kabul etmeyince 'işine gelirse’ dediler. Toplam 8 ev gezdim. Eskiden daha çok boş ev vardı. Taşımacılık firmaları da telefonda anlaştığım fiyattan daha fazlasını istedi" dedi.
#İzmirTatile çıkanlar koronavirüs salgını nedeniyle otel yerine müstakil evlerde kalmayı tercih edince, Aydın'ın Kuşadası ve Muğla'nın Marmaris ilçelerinde neredeyse boş yazlık kalmadı. Kuşadası'nda geçen sene günlük 1200 TL'ye kiraya verilen havuzlu villanın kirası bu yıl 2 bin 500 TL'ye, Marmaris'te ise geçen yıl 800 ile 1000 lira arasında olan villaların kirası, özeliklere göre 1500 ile 6 bin liraya kadar çıktı.
#Kuşadasıİstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Aşa, "Üniversitelerin olduğu semtlerde kira fiyatları yüzde yüz arttı. Bir talep oluştu, fiyatlar bir anda tavan yaptı. Bunun sebepleri arasında kentsel dönüşümün hızlanmasıyla evi yıkılacak vatandaşların kiraya çıkması da var" diyerek, İstanbul'da ev kiralarını öğrencilerin artırdığını söyledi.
#İstanbulSuriye'de yaşanan savaştan kaçarak gelen Suriyeliler iş gücü piyasasında önemli bir yer almaya başladı. Önceleri imalat sanayinde ve tarımda kaçak olarak çalışan Suriyeliler son dönemde hizmet sektöründe de kendini göstermeye başladı. Hatta İstanbul'un en turistik yerlerinden biri olan Ortaköy'de bir çok dükkanda artık Suriyeliler de çalışıyor.