Yüzde 25 kira artış sınırının biteceği tarih, milyonlarca ev sahibi ve kiracı tarafından takip ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'e verdiği özel röportajda, ekonomi ve kira artış oranları hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Kira artış sınırı kalktı mı? sorusu da bu sebeple araştırılmaya başlandı. Özellikle Temmuz 2024 kira zam sınırı konusundaki açıklamaları dikkat çekti. Bakan Şimşek, piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inandığını vurguladı. Son iki yıldır uygulanan fahiş fiyat artışlarına yönelik düzenlemeler hakkında konuşan Bakan Şimşek, “Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Bütün alanlarda müdahale edilmemeli.” dedi. Kira artış oranlarının belirlenmesinde, enflasyon ve genel ekonomik durum önemli rol oynuyor. Peki, Temmuz 2024 kira artış oranı ne kadar olacak?
#Mehmet ŞimşekEnflasyon beklentisi temmuz 2024 ile beraber gözler TÜİK verilerine çevrildi. Temmuz ayı enflasyon artış oranları Ağustos ayının gelişiyle birlikte en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle kira sözleşmesi yenilenecekler yüzde 25 sınırının kalkması nedeniyle merak içerisinde Temmuz ayı enflasyon artış oranını merak ediyor. Bilindiği üzere Ağustos ayında yenilecek kira kontratlarına yapılacak kira artış zammı üst sınırı Temmuz ayı itibarıyla oluşan 12 aylık enflasyon farkı doğrultusunda belirleniyor. Peki, Temmuz ayı enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? İşte merak edilen sorunun cevabı ve TCMB tarafından yayınlanan Temmuz ayı enflasyon beklenti anketi sonuçları...
#EnflasyonKiraya yüzde 25 artış sınırı ne zaman bitecek, sorusu temmuz ayının gelmesiyle milyonlarca ev sahibi ve kiracının gündemine geldi. Temmuz ayı kira zam sınırında son duruma odaklanan vatandaşlar, bir yandan da kirada yeni dönemin detaylarına odaklandı. Son yıllarda fahiş fiyat artışı sebebiyle uygulanan yüzde 25 kira artış sınırı kalkıyor. Kira artışlarının aşırı yükselmesini engellemek ve kiracıları korumak amacıyla getirilen yüzde 25 kira zam sınırı 11 Haziran 2022’de devreye alınmıştı. Kira zam sınırı kalktı mı? sorusu da temmuz ayının gelmesiyle birlikte merak edilmeye başlandı. Zam sınırının kalkmasının ardından ev sahipleri kiracılarına TÜFE oranında zam yapabilecek. Peki, Kira zam sınırı bitti mi? Kiracılara yüzde 25 zam sınırı son gün ne zaman?
#Kira Zam Sınırı Kalktı MıKiraya yüzde 25 zam sınırı 10 gün sonra sona eriyor. Zam sınırının kaldırılmasının kira sorununu çözmeyeceğini dile getiren sektör temsilcileri, 3 önemli öneride bulundu: 1. Ev sahipliği oranını artıracak adımlar atılmalı. 2. Erişilebilir fiyatlı konut ve sosyal kiralık konut için kamu arsalarında özel sektörle işbirliği yapılmalı. 3. Kiralık konut arzı için bireysel yatırımcının önü açılmalı.
#KiracıHaziran 2024 kira artış oranı Mayıs ayı TÜFE oranlarının açıklanmasıyla beraber netleşti. 8 Haziran 2022’de eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 kira artış zam sınırı 1 Temmuz 2024’e kadar devam edecek. Bu tarihten sonra konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlaması yasası ortadan kalkarken, artık konutlarda kira zammı enflasyon ortalamasına yani, her ay TÜİK tarafından açıklanan bültende yer alan oran baz alınarak 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılacak. İşte Haziran ayı itibarıyla belli olan 12 aylık enflasyon farkı doğrultusunda belirlenen kira zammı artış oranı üst sınırı...
#Kira Artış OranıKira artış sınırında sona yaklaşıldı. Pandemi koşullarında getirilen kira zammı artış oranındaki yüzde 25 zam sınırı ikinci yıl geride kalıyor. Bilindiği üzere kira artış sınırı geçtiğimiz yıl bir yıl süreyle daha uzatılmıştı. Peki, kira artış sınırı ne zaman sona erecek? Yüzde 25 kira zammı sınırı uzayacak mı? Merak edilen sorunun cevabıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten açıklama geldi. İşte detaylar...
#KiraSon iki yılda milyonlarca vatandaşın ortak sorunu kiralar oldu. Fahiş artışlar kiracıları, yüzde 25 zam sınırı ev sahiplerini üzdü... Zam sınırının bitmesine sayılı günler kala sürenin uzatılmayacağı yönünde en net açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, “Kira artışında yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok” dedi. Böylece zam sınırının sona ereceği, 2 Temmuz tarihi itibarıyla yeni dönemin başlayacağı da belli oldu. Peki, yeni dönem ev sahibi ve kiracıları nasıl etkileyecek? İşte tarafların hakları...
#KiraHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının devam edip etmeyeceğine yönelik “Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde bir çalışma yok” dedi. Ayrıca, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisi getireceklerini dile getiren Şimşek, “Arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler konusunda da paket çalışmamız var” ifadelerine yer verdi.
#Mehmet ŞimşekKonut satışlarında düşüş devam ediyor. Düşük faizli konut kredisi kampanyasına ilişkin detaylar da henüz açıklanmadı. Mevduat faizlerindeki yükseliş, konut fiyatlarının daha da aşağı geleceği beklentisi, konut kredisi faizlerindeki artış, yatırım için konut alacaklara yüzde 22.5 oranında kredi çıkması gibi faktörler sektörü olumsuz etkiliyor. Ayrıca kira artış oranlarının yüzde 25 seviyesinde kalması ve kiracı ev sahibi arasındaki tartışmalar da konut sektörüne olan ilgiyi azalttı. Uzmanlar yaz aylarından sonra talebin artacağını, finansal koşulların iyileşebileceğine dikkat çekti.
#KonutSon iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları tarihte görülmediği kadar arttı. Fahiş zamlara karşı kiraya yüzde 25 zam sınırı getirilse de çoğu zaman bu sınırlama piyasada uygulanmadı. Evin satışa çıkmasından, davalık olmaktan ya da tahliye baskısından çekinen kiracılar yasal oranın üzerinde zammı kabul etti. Kiraya zam sınırlamasının sona ermesine aylar kala şimdi de “Fazla zammın iadesi mümkün mü?” sorusu tartışma yarattı. “Yüzde 25’ten fazlası geçersiz, kiracı fazla zammı iade alır” diyen de var, “Kiracının önce anlaşıp sonra itirazı kötü niyet” yorumunu yapan da. Gelin gayrimenkul hukuku uzmanlarının değerlendirmelerine bakalım...
#KiracıTürkiye’de konut sahibi olmak isteyenler ve uygun fiyatla kirada oturmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kredi faizlerindeki yükseklik konuta olan talebi düşürürken bir de kiralara getirilen yüzde 25’lik artış sınırı yatırımcıyı gayrimenkulden uzaklaştırıyor. Önümüzdeki dönem için konuta verilmesi planlanan uygun faizli kredi ve Temmuz ayından itibaren yürürlükten kalkacak olan kira artış sınırını uzmanlar değerlendirdi.
#KonutTÜİK, ocakta enflasyonu aylık bazda yüzde 6.7, yıllık bazda ise yüzde 64.86 olarak açıkladı. Aylık en fazla artış yüzde 17.68 ile sağlıkta olurken, bunu yüzde 12.17 ile lokanta ve oteller, yüzde 9.07 ile eğlence ve kültür izledi. Üretici enflasyonu ise ocakta aylık bazda yüzde 4.14, yıllık ise yüzde 44.2 oldu.
#OcakTÜİK, ekonomide birçok hesaplamaya etki eden 2023 yıl sonu enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, 2023 Aralık’ta aylık tüketici enflasyonu yüzde 2.93 oldu. Yıl sonu enflasyonu ise yüzde 64.77 oranıyla kaydedildi. Hazine Bakanı Şimşek, sonuçlarla ilgili, “Hedefe ulaşmak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz” yorumunu yaptı.
#EnflasyonYeni bir yıla giriliyor olması ve asgari ücret artışları kimi ev sahiplerini harekete geçirdi, kiraya zam talepleri artmaya başladı. Ancak yeni yılın ve maaş zammının kira ile bir ilişkisi yok. İşte ev sahibi ve kiracı için zam konusunda tüm bilinmesi gerekenler...
#Kira SözleşmeleriSavunma Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, kamu çalışanları arasında gelir adaletinin sağlanması çağrısında bulunarak bazı öneriler sıraladı. Taleplerinin torba yasa kapsamına dahil edilerek çözümlenmesini beklediklerini ifade eden Cengiz şunları kaydetti:
#SAVDES-SEN1 Eylül’de kira uyuşmazlıklarında dava şartı olarak zorunlu arabuluculuk uygulamasının başlamasının ardından okurlarımın merak ettiklerini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordum. Bakan Tunç, “1 Eylül’den itibaren kira, kat mülkiyeti ve komşuluk hukuku konularında zorunlu arabuluculuk uygulamasını başlattık. 40 bin uyuşmazlıktan 6 bini anlaşma, 5 bini anlaşmama yönünde sonuçlandı. 12 bin kişi mahkemeye gitmedi. Bugün itibarıyla taraflar yüzde 25’in üzerinde kira artışında da anlaşabilmektedir” dedi.
#Yılmaz TunçAğustos ayında tüketici enflasyonu beklentilerin üstünde gelerek yüzde 9.09 oldu. Yıllık enflasyon ise yüzde 58.94’e yükseldi. Üretici fiyatları ağustos ayında aylık bazda yüzde 5.89 artarken, yıllık bazda yüzde 49.41 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından enflasyon verilerine ilişkin açıklama yaptı.
#EnflasyonAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Bir taraftan yüksek kiralar, diğer taraftan evlerin boş tutulması; bu kabul edilecek bir şey değil. Buna bir çözüm bulmak gerekir. Tabii bu konuda cezai yaptırım en son düşünülecek şey olabilir. Burada öncelikle bu boş evlerin kiraya verilmesiyle ilgili gerek vergisel anlamda gerek diğer anlamlarda bir teşvik sistemi getirilebilir" dedi.
#Bakan TunçTemmuz ayı kira zammı son günlerin en çok merak edilen konuları arasında yer alıyordu. Temmuz 2023 kira artış oranı 12 aylık enflasyon farkına göre yeniden hesaplandı. 5 Temmuz Çarşamba sabahı TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Ev sahiplerini ve kiracıları ilgilendiren olay netliğe kavuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün 6 aylık enflasyon farkına ilişkin verileri paylaştı. TÜİK tarafından yayınlanan veriler doğrultusunda kira artış oranları yeniden hesaplandı. Memur ve emekli maaş zamları da bu rakamlar doğrultusunda netleşti. Milyonlarca memurun beklediği zam enflasyon oranlarına göre netleşti. TÜİK'in verilerine göre enflasyon yıllık yüzde 38,21 oldu. Kira artış sınırı ise 1 yıl daha uzatılarak 1 Temmuz 2024’te sona erecek. Peki, Temmuz ayı kira artış oranı 2023 yüzde kaç oldu?
#Kira Artış OranıHaziran ayında tüketicinin enflasyonu aylık bazda yüzde 3.92, yıllık bazda da yüzde 38.21 oldu. Ocak-haziran dönemi enflasyon ise yüzde 19.77 olarak gerçekleşti. Üretici fiyatları ise aylık bazda yüzde 6.50 artarken, yıllık bazdaki artış yüzde 40.42 oldu.
#Enflasyon