Güncelleme Tarihi:
TORBA yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri cuma gecesi tamamlandı. Teklifin bu hafta Genel Kurul’a gelerek yasalaşması bekleniyor. Komisyon görüşmeleri sırasında emekliye yeni zam oranı için hazırlanan önerge kabul edildi. Önergeye göre Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ - KUR emeklileri yılın ikinci altı ayı için toplam yüzde 25 zam alacak. Daha önce altı aylık enflasyon gerçekleşmesine göre SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için yüzde 19.77, Emekli Sandığı’nda yüzde 17.55 olarak uygulanacak olan zam oranları yüzde 25’e tamamlanacak. Yüzde 25’lik zammın EYT’liler için uygulanıp uygulanmayacağı kafa karıştırdı. Ancak verilen önergede EYT’lileri kapsam dışında tutacak bir düzenleme yer almadı. Bu konuda bir başka önerge de verilmedi. Bunun için yüzde 25’lik maaş zammında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olanlar da kapsamda olacak ve yüzde 25’lik zam maaşlarına yansıyacak.
KÖK AYLIK ESAS
Yüzde 25’lik zamda kök aylık esas olacak. Bir süre önce en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Ancak bu konuda düzenleme yapılırken artış kök ücrete yapılmamış, 7 bin 500 TL’nin altındaki aylıklar Hazine yardımıyla yükseltilmiş ve emekli aylığı ödemelerinin 7 bin 500 TL’den az olamayacağı yönünde yasa çıkarılmıştı. Bu nedenle 7 bin 500 liradan düşük alan emeklilerde 6 bin lira kritik eşik olacak. Örneğin kendi kök aylığı 6 bin lira olan ancak Hazine yardımıyla 7 bin 500 TL alan bir emeklinin kök aylığına zam yapılacak. Yapılan zam tutarı bin 500 TL olacak. Emekli aylığı olarak yapılan ödemenin 7 bin 500 TL’nin altında olmaması yönündeki yasal düzenlemeye bağlı olarak bu kişiye Hazine yardımı verilmesine gerek kalmayacak ve kişi 7 bin 500 almaya devam edecek. Benzer şekilde kişinin kök aylığı 6 bin 100 liraysa yüzde 25’lik zam kök aylığına uygulanacak ve maaş 7 bin 625 liraya çıkacak. Ama eline geçen maaş 7 bin 500 lira olduğu için, maaşında 125 liralık artış olacak. 7 bin lira emekli maaşı alan bir vatandaşın da kendi emekli aylığına yüzde 25 zam uygulanacak ve maaşı 8 bin 750 liraya çıkacak. Ancak maaşı bir süredir 7 bin 500 lira olduğu için maaşının üstüne bin 250 lira ilave gelecek. Kendi aylığı 7 bin 550 lira olan bir emekli ise yüzde 25’lik zammı maaşı üzerinden alacak. Böylece maaşı 9 bin 437 liraya yükselecek.
KİRAYA SINIR DA GEÇTİ
Komisyon görüşmeleri sırasında kiralar için yüzde 25 sınırı getiren düzenleme de kabul edildi. Verilen önergede, “Konut kiraları bakımından 2 Temmuz 2023 ila 1 Temmuz 2024 (bu tarihler dahil) arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla geçerlidir” denildi. Böylece konut kiralarında uygulanacak kira bedelini yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024’e kadar uzatılıyor. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25’in altında kalması halinde değişim oranı geçerli olacak. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler geçersiz sayılacak. 31 Temmuz itibarıyla 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek.
EK MTV’Yİ TAŞIT KİMİN ADINAYSA O ÖDEYECEK
torba teklifin içinde yer alan ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için de ilk aşama tamamlanmış oldu. Komisyon görüşmeleri sırasında CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, ek MTV ile ilgili “İki taksit şeklinde ödeme var. Diyelim ki ocak ayında vatandaş ödedi. Arabasını mart ayında sattı. Alan vatandaş da temmuz ayında ikinci taksiti ödedi. Şimdi ocak ayında ödenmesi gerekeni kim ödeyecek?” dedi. Yasa teklifi sahibi AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün ÖK ise, “Ocakta ödedi, temmuzda sattığında araç şu an kimdeyse o ödeyecek. Bandrolü şu an araç kimdeyse o ödeyecek çünkü artık aracın sahiplik durumu söz konusu, kimin adına tescilliyse. Geriye yönelik değil, şu an kimin aracı varsa, kimdeyse ek gelen MTV’den o sorumlu” açıklamasını yaptı.