Pandemi döneminde evlerde kullanımı yoğunlaşan temizlik maddeleri, 0-6 yaş grubu çocuklarda zehirlenme vakalarını arttırdı. Özellikle çamaşır suyu, deterjan ve el dezenfektanları kullanımının yoğunlaşması, başta çocuklar olmak üzere yaşlılar ve diğer aile bireyleri için zehirlenme riski taşırken İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl deterjanların çoğunda çok miktarda fosfat ve klor bulunduğunu ve bu nedenle bulaşıkların iyice durulanması gerektiğini söyledi.
#Öğr. Gör. Özlem KaragölYaz şefkatli ve sıcak yüzünü biraz gecikerek de olsa göstermeye başladı, bizim için de bir “yaz keyfi” yazısı yazmanın zamanı geldi. Yaz önerilerimizin ilk 7’sini aşağıda bulacaksınız. “Nasıl güneşlenmeliyiz?” sorusunun yanıtını ise gelecek haftaya bırakacağız. Hepimiz için güzel, keyifli, sağlıklı ve huzurlu bir yaz olur inşallah. Hazırsanız buyurun...
#Osman MüftüoğluNew York'ta bisikletle yemek dağıtımı yapan bir şirkette çalışan Shemika Rodriguez, sürekli burnunun akmasından dolayı Brooklyn'deki evinin yakınındaki kliniğe gitti. Doktorlar önce alerji, sonra da virüs için ilaç verdiler ama reçete edilen tedaviler işe yaramadı. Üç ay sonra ara ara gelen damlama şeklindeki akıntı, sürekli ve rahatsız edici bir hâl aldı.
#SağlıkShemika Rodriguez, sürekli burnunun bir tarafının akmasından şikayetçiydi. Bu durumdan rahatsız olup hastaneye gitti ancak doktorlar alerjilerden ya da virüsten kaynaklandığını söyleyip ilaç verdiler. Durumunda bir değişiklik olmayınca tekrar doktora ve sonunda gerçek ortaya çıktı. Meğer burnundan gelen sıvı omurilik sıvısıymış ve buna neden olan şey yıllar önce yaşadığı bir olaya dayanıyormuş. Rodriguez, hastalığının teşhis edilene kadar yaşadıklarını Washington Post’a anlattı.
#SağlıkUygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli GiderEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiDezenfektanlar ve antibakteriyel sabunların kullanımı özellikle pandemiden sonra çok yaygınlaştı. Ancak bu ürünlerdeki bazı kimyasal maddelerle ilgili güncel araştırmalar oldukça endişe verici.
#Kuaterner Amonyum BileşikleriCilt, sağlığımızın ve güzelliğimizin önemli bir yansımasıdır. Sağlıklı ve ışıl ışıl bir cilt, özgüveni artırır ve yaşam kalitesini iyileştirir. Ancak, cilt bakımı, sadece günlük temizlik rutiniyle sınırlı değildir. Profesyonel cilt bakım hizmetleri, cildinizi iyileştirmek, gençleştirmek ve korumak için sunulan önemli bir destek sağlar.
#CİLTEkonomide atılan kararlı adımlar yatırımcılardan karşılık buldu. Sadece temmuz ayında Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirilmek üzere toplam değeri 66.3 milyar TL’yi bulan yatırım başvurusu geldi. Başvuru sahipleri arasında Samsung, Cargill gibi dünya devleri de var, Kalyon, IC, Eksim gibi Türkiye’nin küresel marka olma iddiasında şirketleri de. Yatırımlar hayata geçirilirse 26 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor.
#EkonomiOrtak kullanım alanlarından biri olan tuvalet temizliğinin düzenli olarak yapılması sağlık ve hijyen açısından önemlidir. Bu alanların su ile temas halinde olmaları, havalandırma imkanlarının kısıtlı olması ve nemli olmaları sebebiyle temizliklerinin daha özenli yapılması gerekir. Bakterilerin üremesi için uygun olan tuvaletleri temizlemek bazı malzemelerin kullanılması gerekir. İşte, detaylar.
#TuvaletKonya'da 3 kişi tarafından kimyasal atıkların atıldığı alanlarda incelemelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇED) İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Akgün, şahıslara toplam 38 milyon idari para cezası uygulanarak iş yerinin ise men edildiğini belirterek, "Biz çevrenin etkin bir şekilde korunması için denetimlerimize kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.
#KonyaCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikFen bilgisi, çocuk ve gençlerin gerçek yaşamda var olan maddesel ilişkileri kavramaları, bilimsel vizyon geliştirmeleri ve problem çözme becerileri kazanmaları için gereken bakış açısını ve düşünme yöntemlerini sunar. Bu yönüyle fen bilgisi, ders olmanın yanında bilimsel düşünmenin temellerini atan bir alandır.
#Konuk YazarTehlikeli atıkların oldukça büyük zararlara yol açabileceğini söylemek mümkündür. Tehlikeli atıkların varlığı bir Tehlikeli atıklar nelerdir ve nereye atılır? Tehlikeli atıklar listesi ve uygulanan bertaraf işlemleri nelerdir? Tehlikeli atıklarla ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#Tehlikeli AtıklarAkıl almaz yöntemler kullanarak hayatımızı tehlikeye sokan sahtecilerin yeni hedefi şampuanlar! İnsan sağlığını tehdit eden sahte ve kalitesiz şampuanları internet dışında market ve bakkallara satıyorlar. Hatta sahte ürünlerin markalı ambalajları için bile sektör oluşmuş durumda… Peki sahte şampuan, gerçeğinden nasıl ayırt edilebilir? Hangi hastalıklara davetiye çıkarır?
#Sahte ÜrünYemek yapımında kullanılan ve mutfak setleri içerisinde yer alan ankastre setlerinin temizliği nasıl olmalıdır? Bu konuda ev hanımlarının ve aşçıların merak ettiği püf noktalar vardır. Yazımızda bu püf notları ve ankastre temizliğinde bilinmesi gereken yöntemleri bir araya getirdik. Ankastre temizliğinde kullanılan kimyasal maddeler hakkında tüm detayları derledik.
#Nasıl YapılırYarın 1 Ekim Dünya Ürtiker Günü... Halk arasında ‘kurdeşen’ olarak bilinen ürtiker, kişinin sosyal yaşamını da doğrudan etkileyen bir cilt hastalığı. Uzmanlar insanların beşte birinin, hayatının bir döneminde akut ürtiker atağı geçirdiğini söylüyor. Bu hastalık, yüz bölgesi de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabiliyor. En çok sorulan soru ise bulaşıcı olup olmadığı. Uzmanlar, “Korkmayın, ürtiker bulaşı değil” diyor. İşte ürtikerin belirtileri ve tedavisi...
#1 Ekim Dünya Ürtiker GünüÜrtiker, halk arasında kurdeşen olarak bilinen bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık, yüz bölgesi de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmektedir. Vücuttaki bu döküntüler ağrıya yol açmanın yanı sıra kişiyi görüntü olarak da rahatsız etmektedir. Bu döküntüler genellikle 24 saatten daha kısa sürer. Kaybolur ve tekrar vücudun başka yerinde ortaya çıkar. Peki, kurdeşen neden olur, nasıl geçer? Kurdeşen bulaşıcı mıdır? Kurdeşene iyi gelen kesin çözüm bitkisel tedavi yöntemlerini sizin için derledik.
#Kurdeşen Nasıl GeçerBisfenol A olarak da bilinen BPA, son dönemlerde en merak edilen ve İnternetten araştırılan kısaltmalar arasında geliyor. Peki, BPA nedir ve zararları nelerdir? BPA nelerde bulunur? İşte bu kısaltma ve yapı konusunda tüm detayları derledik.
#BPA Nedir?Bilim insanları evreni anlamak ve daha iyi ifade edebilmek için birçok yöntem geliştirilmiştir. Geçmişten günümüze kadar olan süre içerisinde evrensel olarak kolay bir şekilde anlaşılabilmesi için var olan bütün maddeler periyodik tabloya yerleştirilmiştir. Böylelikle onların üzerinde çeşitli işlemler yapabilme ve kolaylıkla tanıma mümkün olmuştur. Co2 yani karbondioksit de dünyada en çok bulunan bileşimlerden birisi olup yaşam için önem arz eder. Co2 nedir, ne işe yarar ve nerelerde kullanılır hepsini sizin için derledik.
#Co2 Nedir?