Gündelik hayatımızı sarsacak büyük tehlikelerin 2025’te kapıda olduğu uyarısı giderek güçleniyor. Uzmanlar, dijital dünyadaki değişimlerin bireyler ve kurumlar için ciddi riskler yaratabileceğini vurguluyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yeni yılda siber dolandırıcıların kullanacağı yeni yöntemleri ve bu tehditlere karşı nasıl önlemler almamız gerektiğini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikGoogle ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber GüvenlikBELEDİYELERİN konser harcamaları ya da kültür, sanat giderleri Türkiye’nin gündeminde… Araştırılır, bakılır; bir yanlış varsa düzeltilir. Ama başkanların açıklamalarından, Sayıştay raporlarından, parti sözcülerinin konuşmalarından anlıyoruz ki kamunun birçok alanında ve belediyelerde verimsizlik, atıl iş gücü, iş planı eksikliği gibi çok konu başlığı var.
#1Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel eğitim kurumları ve öğretmenlerinin problemlerine yönelik, “Yıllardır konuşulan bir konu olan biometrik kimlik doğrulama sistemi için süreci başlattık” dedi. Üzerinde çalışılan bu sistemle, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin hayalet öğrenci kaydıyla devletten haksız ödenek almasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
#Milli Eğitim BakanıDijital teknolojilerin yükselişi, yapay zeka ve deepfake gibi araçların kötüye kullanımıyla birlikte ciddi etik sorunlar ortaya çıkarıyor. Artık herkes, rızası dışında bu tür içeriklerle hedef alınabiliyor ve kadınlarla çocuklar, bu teknolojinin en savunmasız hedefleri arasında yer alıyor. Günümüzde tehlike gittikçe büyüyor çünkü çevrimiçi sohbet robotları, insanların çıplak fotoğraflarını üretebiliyor! Yapılan araştırmalar ise ayda yaklaşık 4 milyon kullanıcının deepfake uygulamalarından yararlandığını ortaya koyuyor. Peki, hangi uygulamalar en çok tehlike barındırıyor ve bu tehlikeleri önlemek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikTürkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikAlmanya, vatandaşlarının kimlik doğrulama işlemlerini akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştirmelerine olanak tanıyacak yeni bir dijital cüzdan sistemi geliştiriyor. Federal hükümet, ‘EUDI-Wallet’ adı verilen bu dijital kimlik cüzdanının geliştirilmesi için harekete geçti. Sistem, sadece kimlik doğrulama değil, aynı zamanda banka kartları, uçuş kartları ve hatta konser biletlerinin saklanmasını da sağlayacak.
#ALMANYADolandırıcılar şimdi de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ismini kullanarak vatandaşları hedef alıyor. Sahte mesajlarla prim borcu veya çeşitli ödemeler hakkında yanıltıcı bilgiler sunan dolandırıcılar, kullanıcıları tuzağa çekmek için pek çok yöntem kullanıyor. Dikkat edilmesi gerekenleri Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Siber GüvenlikTelefon dinleme iddiaları yeniden gündemde… Cox Media Group reklam firmasına ait raporlar, kullanıcıların telefonlarının dinlendiği şüphelerini doğruladı. Uzmanlar, mikrofonların sürekli açık olabileceğini ve bu verilerin çeşitli şirketler tarafından kullanılabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu durumun yaratabileceği riskleri ve alınması gereken önlemleri konuştuk.
#Siber GüvenlikTikTok gibi sosyal medya uygulamalarında son yıllarda pasaport fotoğrafları için abartılı makyaj yapmak moda haline geldi. Ancak bu moda istenmeyen sonuçlar doğurmaya başladı. Yolculuk yapan birçok kadın, abartılı makyaj içeren pasaport fotoğraflarının kendilerine benzemeleri nedeniyle yurt dışı uçuşlarda sorunlar yaşıyor. Kadınlar 'fotoğraftaki kişi size benzemiyor' denilerek pasaport kontrolünden geri çevrilebiliyor. Örneğin ABD'li bir kadının kimlik doğrulamasını fotoğrafı yüzünden geçememesi milyonlarca kez izlenerek viral oldu.
#TiktokCloud E Tic adıyla pek çok kullanıcıya mesaj gönderen dolandırıcılar, SMS gönderilen kişinin davalı olduğu, web sitesine ulaşması halinde ise mağduriyetin giderileceği gibi bir izlenim yaratmaya çalışıyor. Linke tıklayarak kontrol edilebileceğine dair bilgi verirken, linkin açılması halinde ise kimlik avı dolandırıcılığına başlıyor. İşte, Cloud E Tic dolandırıcılığı hakkında bazı bilgiler
#Cloud E Ticİkinci el araç satışında yeni dönem başlıyor. Kasım 2023'ten itibaren, ikinci el araç satışlarına yönelik yeni düzenlemeler yürürlüğe girecek. Bu düzenlemeye göre, araçlarını ilana koymak isteyen kişiler e-devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapacak ve aracı galeriye satmak isteyenler, e-devlet üzerinden yetkili satıcıyı belirleyip yetkilendirmek zorunda olacak. Ocak 2025 itibarıyla sadece e-devlet üzerinden doğrulanan ilanlar ilan sitelerinde yer alabilecek. Bu değişiklik, dolandırıcılık ve spekülatif fiyat uygulamalarını engellemeyi amaçlıyor. Düzenleme, Türkiye genelinde 80 bin ikinci el araç satıcısını ve araçlarını satıcılar aracılığıyla ilana koymak isteyen kişileri doğrudan etkileyecek.
#Ömer BolatHK101 hatası, ÖSYM'nin resmi internet sitesine erişmek isteyen milyonlarca kişinin merak ettiği soru oluyor. ÖSYM tarafından kullanılan online sistemlerde, "HK101" hatası genellikle bir kimlik doğrulama veya sistem hatasıyla ilişkilendirilir. Bu hata, adayların ÖSYM sistemine giriş yaparken veya işlemlerini gerçekleştirirken karşılaşabileceği bir hata kodudur. İşte, adayların sorun yaşadığı ÖSYM HK101 hatası ve çözümü hakkında detaylı bilgiler
#Hk101İlan siteleri üzerinden yapılan ikinci el araç satışlarında ekim ayından itibaren oyunun kurallar değişiyor. Halihazırda aracını ilana koymak için e-devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapma zorunluluğu bulunuyordu ancak, yeni düzenleme ile aracını satması için galeriye vermek isteyen kişiler, e-devlet üzerinden bunu bildirmek zorunda olacak. Yılbaşından itibaren ise araç sahibinden yetki almayan hiçbir satıcı aracı online olarak ilana çıkamayacak.
#Ömer BolatTicaret Bakanı Ömer Bolat "Emlakta, ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçilecek. Böylece ilan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbiri katakulli ya da tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak. Otomotivde de aynı sistemi getireceğiz" dedi. Bolat, Çin'den ucuza ürün getirenler için de kararların yakında açıklanacağını söyledi.
#GayrimenkulHastalık ve işsizlik, birçoğumuzun korkulu rüyasıdır. Sosyal güvenlik sisteminde bu tür durumlara karşı bir dizi tedbirlerin alındığı Almanya’da işini kaybedenlerin sahip olduğu hakları konu etmek istiyoruz bugünkü Hürdanış Köşemizde.İşsizlik parası veya işsizlik yardımı olarak da adlandırılan bu ödenekten kimler yararlanabilir? Kısa adı ALG I olan işsizlik parasına nasıl başvurulur, hak etme şartları ve miktarı nedir? Nelere dikkat etmeli? Buna ilişkin soruların yanıtlarını siz değerli okurlarımız için araştırdık.
#ALMANYAAVITA adıyla pek çok kullanıcıya mesaj gönderen dolandırıcılar, SMS gönderilen kişinin PARİBU dijital para hesaplarının MASAK tarafından kısıtlandığı yönünde bir izlenim yaratmaya çalışıyor. Linke tıklayarak kontrol edilebileceğine dair bilgi verirken, linkin açılması halinde ise kimlik avı dolandırıcılığına başlıyor. İşte, AVITA Paribu MASAK dolandırıcılığı hakkında bazı bilgiler
#Masak Mesaj Atar MıE-İmza Türkiye'de bazı dönemlerde talep gören yöntemlerden birisidir. Elektronik imza (e-imza), elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemlerin doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlamak amacıyla kullanılan dijital bir kimlik doğrulama yöntemidir. E-imza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında Türkiye'de hukuki geçerliliğe sahiptir ve el yazısı ile atılan imza ile aynı hukuki sonuçları doğurur. Peki, E imza nasıl ve nereden alınır? E imza ne işe yarıyor? İşte, o detaylar
#E İmzaTBMM'de çalışmaları devam eden Dijital Telif Yasası düzenlemesiyle ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Dijital Telif Yasası genel itibarıyla içerik üreten kişi ile kurum ve kuruluşların ürettikleri içeriğe ilişkin telif haklarını koruma altına almayı amaçlıyor. Yani bir şekilde emek hırsızlığının önüne geçmek istiyor. Meclisteki çalışmalar devam ediyor ve birkaç kurumla birlikte bu çalışmalar yürütülüyor" dedi.
#GoogleGayrimenkul satışlarında sahte ilan dolandırıcılığına engel olmak için Ticaret Bakanlığı kolları sıvadı. Geçtiğimiz Kasım ayında çeşitli düzenlemeler devreye girse de gözler yetki belgesi olmadan gayrimenkul satmaya çalışanlardaydı. Konuya ilişkin konuşan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, yetki ve yetkilendirme belgesi doğrulamanın Temmuz ayı içerisinde zorunlu olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
#ATEMKimlik hırsızlığı, giderek büyüyen bir suç haline geliyor. Siber korsanlar bu yöntemle kişilerin kimlik numaraları, kredi kartı bilgileri ve şifreleri gibi önemli bilgilerini ele geçiriyor. Bu eylemler, mağdurların kimliklerini yasadışı amaçlar için kullanarak mali yıkım ve karmaşık kişisel sorunlar yaratmayı amaçlıyor. Yeni raporlara göre, ABD'de 15 milyondan fazla kişinin kimliği çalındı ve Türkiye'de de bu sayı her geçen gün artıyor. Ancak, siber korsanların kişisel bilgilere erişmeye çalıştığını gösteren bazı işaretler bulunuyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu işaretleri ve alınması gereken önlemleri mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikSahte ilanla dolandırıcılığı engellemek için alınan önlemler yarıda kaldı. İlan girişinde ‘kimlik doğrulama zorunluluğu’ kasım ayında devreye girse de, emlakçıların yetki belgesini ve ilgili mülkü pazarlamak için aldığı yetkilendirme belgesini doğrulatacağı ikinci aşamaya henüz geçilmedi. Sitelerde hâlâ kaçak emlakçı ve sahte ilanlar olduğunu belirten sektör temsilcileri, tüketicinin korunması için ikinci adımın atılması gerektiğini söyledi.
#Sahte İlanGünümüzde dijitalleşme ile birlikte siber dolandırıcılık riski de artıyor. Son dönemde, siber saldırıların KOBİ ölçeğinde işletmeleri hedef almaya başladığını söyleyen uzmanlar, tahsilat süreçlerinde yapılan hataların telafisi zor büyük kayıplara neden olabileceğini dile getiriyor.
#KOBİOBB İKD BSK adıyla pek çok kullanıcıya mesaj gönderen dolandırıcılar, SMS gönderilen kişinin BİNANCE dijital para hesaplarının MASAK tarafından kısıtlandığı yönünde bir izlenim yaratmaya çalışıyor. Linke tıklayarak kontrol edilebileceğine dair bilgi verirken, linkin açılması halinde ise kimlik avı dolandırıcılığına başlıyor. İşte, OBB İKD BSK dolandırıcılığı hakkında bazı bilgiler
#OBB İKD BSK