Güncelleme Tarihi:
ATEM Başkanı Hakan Akçam, Kasım ayında devreye giren uygulama ile internet üzerinden gayrimenkul satanlara e-Devlet üzerinden kimlik doğrulama getirilse de bunun yeterli olmadığını ifade etti. Beklenen ikinci aşamanın ise emlakçıların yetki belgesini ve ilgili mülkü pazarlamak için aldığı yetkilendirme belgesini doğrulatması olduğunu söyleyen Akçam, bu uygulamanın da Temmuz ayında devreye gireceğini tahmin ettiklerini belirtti.
YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU TEMMUZ’DA DEVREYE GİREBİLİR
Akçam, “Ticaret Bakanlığı tarafından piyasadaki spekülatif fiyatların kontrol altına alınması ve dolandırıcılığın önüne geçilmesi için 1 Kasım’da ikinci el ilanlardaki kimlik doğrulama dönemi başladı. e-Devlet üzerinden yapılan kimlik doğrulaması ile sahte ilan girişlerinin önüne geçilmek amaçlandı. Atılan bu adım ve bakanlığın yaptığı denetimlerle uyguladığı cezalar etkisini gösterse de bu konuda ikinci adımın devreye girmesi gerekiyor.” dedi.
İkinci adıma ilişkin konuşan Akçam, “Kimlik doğrulatma önemli bir adım olsa da yetersiz kaldı. Çünkü bizlerin beklediği emlakçıların Ticaret Bakanlığı’ndan aldığı ‘yetki belgesi’ ile, mal sahibinden aldığı ‘yetkilendirme belgesini’ doğrulatması. Ancak henüz uygulama başlamadı” diye konuştu.
İşini layıkıyla yapan emlak danışmanlarının yaşadığı sorunların bir bir çözülmeye başladığını ifade eden Akçam, emlak danışmanlarının yetki belgesi ile mal sahibinden aldığı yetkilendirme belgesini doğrulatmanın da Temmuz ayında devreye gireceğini tahmin ettiklerini belirtti.
YETKİ BELGESİ OLMAYANLARIN ÜYELİKLERİ İPTAL EDİLMELİ
14 Ekim 2020 tarih 31274 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik yayımını hatırlatan Akçam, “İlan portallarına Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olmadan mağaza açmış ve halen üye olan işletmelerden Yetki Belgesi ibrazı istenmeye başlandıktan sonra yetki belgesi olmayanların üyeliklerinin iptali istenmeli. Hatta maddi yaptırımlar da getirilmelidir. İş bilmezlerin yüzünden hem meslektaşlarımız sıkıntı yaşıyor hem de vatandaşlar mağdur oluyor” ifadelerini kullandı.
EMLAK DANIŞMANLARI MESLEKLERİNE KÜSÜYOR
Emlak danışmanları için mesleki deneyimin önemine de değinen Akçam, emlak danışmanlığı yapmak için gerekli meslek deneyim şartının yıl sonuna kadar kaldırılmasını da değerlendirdi. Yönetmelik çıkana kadar yetki belgesi almak isteyenlerin ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunuysa en az altı ay, bunların dışında kalanların ise en az on iki ay emlak danışmanlığı için staj yapması gerektiğini ifade eden Akçam, “Değişikliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletme ve sözleşmeli işletmelerce 31 Aralık’a kadar yapılan yetki belgesi başvurularında mesleki deneyim şartı aranmayacak. Bunun esas nedeni ise mesleki deneyim şartının karşılanabileceği emlak işletmesi bulma konusunda yaşanan zorluklardan dolayıdır. İlan portallarında yetki belgesi olmamasına rağmen emlak danışmanlığı yapmaya çalışanlardan dolayı emlak danışmanlığı mesleği tehlikeye girmektedir. Emlak danışmanlarının mesleklerine küsmemesi ve donanımlı yeni emlak danışmanlarının mesleklerine başlayabilmesi için ‘yetki ve yetkilendirme belgesi’nin zorunlu olması hem mesleğimize olan saygınlığı hem de vatandaşlarımızın bize olan güvenini artıracaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.