Risk grubundaki 65 yaş üstü bireyler, solunum yolu ve akciğer hastaları, kanser ve steroid tedavisi görenlerin grip aşısı yaptırması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Gribe karşı korunmak isteyen vatandaşlar da grip aşılarının hangi dönemlerde yapılacağı konusunda bilgi almak istiyor. Peki, grip aşısı ne zaman yaptırılmalı? Kimler grip aşısı olmalı?
#Grip AşısıPandemi sürecinde mevsimel grip sezonu da kapıda. Peki grip aşısı gripten korur mu? Koruyuculuğu ne kadar sürer? Grip aşısının dozu yaş gruplarına göre nasıl olmalı? Grip aşısı sonrası aşıya bağlı grip geçirir miyiz? Kimler grip aşısı yaptırmamalı? Grip aşısının yan etkileri nelerdir? Grip aşısı otizme sebep olur mu? Mevsimsel grip ile Covid -19 birbiri ile karışabilir mi? Grip aşısı koronavirüsten korur mu? Covid-19 pandemisi sürecinde grip aşısı yaptıralım mı? İşte tüm merak edilenler…
#GripHavaların soğuması ve ekim ayının gelmesi grip vakalarını artırdı. Uzmanlar vatandaşları enfeksiyon hastalıklarına karşı savunmasız bırakan grip konusunda uyararak aşı yaptırmaları önerisinde bulunuyor. Öte yandan her yıl 250-500 bin kişi grip ve komplikasyonları nedeniyle ölüyor. Peki, grip aşısı ne zaman yaptırılır? Kimler grip aşısı olmalı?
#Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?Sonbaharın son günlerinin yaklaşmasıyla birlikte “Grip aşısı” tartışması yeniden başladı. Kimileri mutlaka yapılmalı derken, kimi uzmanlar ise faydalı olmadığı düşüncesinde. Peki, grip aşısını gerçekten olmalı mıyız? İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Genco Erdem, grip aşısıyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını verdi...
#AşıDünya Sağlık Örgütü’nün grip aşısı için firmalara gönderdiği 3 virüsten birinin üretiminde çıkan sorun nedeniyle, bu yıl aşı yaklaşık bir ay gecikmeyle piyasaya verilecek. Bu ayın sonunda eczanelerde olması bekleniyor. Bu yılki grip aşısı Yeni Kaledonya (H1N1), Hiroşima (H3N2) ve Malezya (B tipi) virüslerine karşı koruyacak. Aşının koruyucu etkisi 15 gün sonra ortaya çıkıyor. Uzmanlar, grip vakalarının aralık ayından itibaren görüldüğünü belirtiyor.
Türkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSon yaptırdığı aşının üzerinden altı ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevuları e-Nabız sistemine tanımlandı. Pek çok şehirde hastane önlerinde kuyruk oluştu. Fakat üç doz aşıdan sonra dördüncü doz için tereddüt yaşayanların sayısı da çok fazla. Peki hatırlatma dozunu kimler ne zaman olmalı? 1-2 ay içinde koronavirüs geçirmiş olanlar aşı kararını ertelemeli mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKoronavirüsün şu ana kadarki en kuvvetli varyantı olan Delta, hem dünyada hem de ülkemizde yayılmaya devam ediyor. Belirtilerden, aşı etkinliğine Delta varyantı ile ilgili akıllardaki tüm soruları uzmanlarımız hürriyet.com.tr okurlarına özel yanıtladı.
#KORONAVİRÜSSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüste üçüncü doz hatırlatma aşılarının ne zaman yapılması gerekeceği ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Yavuz, koronavirüs geçirenlerde de aşı olanlarda da bir süre sonra bağışıklığın azaldığı ve her iki gruba da hatırlatma dozu adı verilen üçüncü doz aşılamaların yapılması gerektiği konusunda bilim dünyasının uzlaşmaya vardığını söyledi. Yavuz, ''Hem CoronaVac’ta hem BioNTech’te hatırlatma dozları gerekecek. Belki biri 6'ncı ayda, diğeri 1 yıl sonra olacak, ama gerekecek'' dedi. 'Aşı kısırlık yapıyor' iddiasına da son noktayı koyan Yavuz, 'Koronavirüs aşısı gripten de korur mu?' sorusuna da yanıt verdi.
#KoronavirusKoronavirüs salgını nedeniyle bu yıl grip aşısı daha çok aranan konular arasında yerini alıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gerçekleştirilen bilim kurulu toplantısının ardından grip aşısı hakkında merak edilen soruları cevapladı..
#Grip AşısıKoronavirüs salgını dünya genelinde yeniden yükselişe geçince sonbaharla birlikte beklenen grip ve zatürre salgınlarına karşı nasıl korunacağımız çok daha önem kazandı. Uzmanlar koronavirüs enfeksiyonu ile birlikte maruz kalınacak grip ya da zatürre enfeksiyonunun güçsüz bir bedende hayati tehlike yaratabileceğine dikkat çekiyor ve aşıyla bağışıklık kazanılması gerektiğini söylüyor.<br><br>Peki, grip ve zatürreden korunmak için ne yapmalı? Grip ve zatürre aşısını kimler, ne zaman olmalı? Faydası ne olacak? Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Şevin Demir merak edilen bu soruları yanıtladı.
#ZatürreMevsimsel grip dönemi kapıda. Uzmanlar endişeli. Zira, koronavirüs ile influenza belirtileri; ateş, öksürük, nefes darlığı gibi, hemen hemen aynı. Dolayısıyla her iki hastalık karıştırılabilir. Grip olan kişiler ‘Korona oldum’ diye hastanelere başvurabilir. Aynı şekilde grip olan hastaya da koronavirüs tedavisi uygulanması olası. O nedenle uzmanlar bu kış 6 aylıktan büyük herkese grip aşısı öneriyor. İşte görüşler...
#Yazar‘Normalleşme’ için Ramazan Bayramı sonrası işaret edilirken akıllardaki asıl soru bayramda ne olacağı? Sokağa çıkmanın yasak olup olmayacağı Bakanlar Kurulu’nda netleşecek. Ancak yasak olsa da olmasa da sadece yaşlılar değil, bizler de ilk kez ‘Nerede o eski bayramlar’ diyeceğiz. Zira, birçok şey eskisi gibi değil. Büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öpebilecek miyiz? Bizi ne bekliyor? İşte yanıtı:
#Yazar“Grip aşısı kimlere yapılıyor?” , “Grip aşısının yan etkileri var mı?” , “Aşıya rağmen grip olunur mu?” gibi soruların yanıtları aşı yaptırmak isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Doç. Dr. Elif Hakko, grip ve grip aşısıyla ilgili sıkça sorulan soruları cevapladı.
#GripDünya Sağlık Örgütü'nün 2019 raporuna göre tüm dünyada ölüm sebepleri arasında 4. sırada, enfeksiyon kaynaklı ölümler içinde ise birinci sırada yer alan zatürre, ciddi bir hastalık olarak dikkatleri çekiyor. Peki, zatürre nedir? Zatürre belirtileri neler?
#Zatürre Nedir?Sivas’ta görülen domuz gribi vakasının ardından vakalar ve ölü sayısı giderek artmaya başlarken ‘Yine mi başlıyor bu salgın?’ sorusu akıllara geliverdi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük ile domuz gribini konuştuk…
#Domuz Gribi