Gebelik bir kadına verilen en güzel armağanlardan biridir. Bu dönem başlı başına kendine özgü bir süreçtir. Bir yanda büyümekte olan bir bebek diğer yanda ise bir kadının anne olma süreci gelişmektedir. Böyle bir dönemde hem zihinsel, ruhsal ve sağlık hem de fizyolojik sağlık ayrı bir önem kazanmaktadır. Bu yazıda vücut sağlığı ve beslenme ilişkisini birlikte inceleyelim.
#GebelikKan insanlar için yaşamsal bir sıvı olup eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kanı oluşturan hücreleri temel olarak alyuvarlar(kırmızı kan hücreleri) ,akyuvarlar(beyaz kan hücreleri) ve trombositler (pıhtılaşma ile ilgili hücreler) olarak üçe ayırmaktayız. Alyuvarların içerisinde hemoglobin denilen protein ile dokularımızın ihtiyacı olan oksijen akciğerden hücrelerimize taşınırken dokulardan biriken karbondioksit ise hücrelerden akciğere taşınarak vücuttan atılır. Alyuvarlar yani kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden az olması ya da alyuvarlarda bulunan hemoglobin miktarının azalması durumuna kansızlık denir. Kansızlık toplumda sıklıkla görülen ve kadınlarda daha fazla rastlanan bir sağlık sorunudur.
#KansızlıkHamilelikte horlama her ne kadar kilo alma ya da burun tıkanıklığına yorulsa da farklı durumların da habercisi olabiliyor. Özellikle hamileliğin üçüncü trimester döneminde yaygın görülen bir durum olan horlama, ciddi boyutlara ulaştıysa anne ve bebek için ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Hamilelik döneminde horlama ile ilgili merak edilenleri Kulak Burun Boğaz Hastalıları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Sağun sizlerle paylaşıyor.
#Hamilelikte HorlamaGeçen haftaki yazımızda sizlerle gebelik öncesi var olan şeker hastalığının gebelikteki etkileri hakkında bilgi paylaşımı yapmıştık. Bu hafta sizlere gebelikte şeker yükleme testleri ve gebelik şekerinin etkileri hakkında bilgi vereceğim.
#Ne Zaman Ortaya ÇıkarTeknolojinin hızla gelişmesi, bilim adamlarının uzun yıllar üzerinde çalıştığı ‘tüp bebek tedavisini de yeni ve çok daha umut verici bir noktaya getirdi. Özel birtakım kimyasallar yardımı ile yapılan biyolojik materyallerin dondurulması işlemi olan 'kriyobiyoloji' bu noktadaki en önemli gelişmelerden biri olarak öne çıkıyor.
#KriyobiyolojiSağlık Bakanlığı verilerine göre her üç kişiden birinin obez olduğu ülkemizde obezite özellikle gebelik döneminde de önemsenmemekte ve ihmal edilmekte. Kadınların üreme çağında en sık rastlanan bu sağlık problemi çeşitli tehlikeleri de beraberinde getiriyor.
#Obezlerde Hamilelik- TDB Genel Başkanı Yücel: - "Kürdan kullanımı, dişlerin arayüz bölgelerinde bulunan, 'diş eti papili' olarak adlandırılan yumuşak dokunun zamanla kaybolmasına sebebiyet veriyor" - "Bu, arayüz çürüklerine, diş eti ceplerine ve arayüz dolgularında sekonder çürüklere neden olabilmektedir"
Fazla kilolu olmak, kadınlarda doğurganlığı azaltır mı? Bahçeci Sağlık Grubu Akupunktur Uzmanı Dr. Hasan Ali Nogay, “Hamilelik öncesi ve sonrası fazla kilo gebelik sırasında riskleri artırabilir. Kilo verilmesi hem doğurganlığı hem de sağlıklı bir gebeliğe ulaşma şansını artırır.” dedi.